Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κλείδωσαν» οι νομοθετικές αλλαγές για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Η διακηρυγμένη κυβερνητική επιθυμία να ψηφιστεί μια «επιθετική» ατζέντα μεταρρυθμίσεων δεν έχει ορίζοντα το τέλος της φετινής χρονιάς. Αντίθετα, ο στόχος είναι μέχρι τις ευρωεκλογές του Ιουνίου να έχει θεσμοθετηθεί σημαντικό μέρος των πρωτοβουλιών οι οποίες αποκαλούνται στο σύνολό τους «πολυδύναμος εκσυγχρονισμός».

Ετσι, όπως στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης κυριάρχησε το θέμα της κατά τον Πρωθυπουργό «ιστορικής πολιτικής μεταρρύθμισης» της επιστολικής ψήφου, στην επόμενη συνεδρίαση των μελών της κυβέρνησης (στις 20 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό) – η οποία θα είναι και η τελευταία πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων – θα παρουσιαστεί μία από τις μεταρρυθμίσεις που οι κυβερνητικοί χαρακτηρίζουν «ορόσημα τετραετίας»: το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ.

Αναμένονται έντονες αντιδράσεις

Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου που θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Πιερρακάκης αλλάζει – σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές – τον χάρτη της δημόσιας εκπαίδευσης. Γι’ αυτό, εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσει και ως μέσο ανάδειξης της μεταρρυθμιστικής ορμής της κυβέρνησης. Οι αντιδράσεις των συνδικαλιστικών οργάνων των καθηγητών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και των κομματικών Νεολαιών της αντιπολίτευσης αναμένονται έντονες. Ωστόσο, πίσω απ’ τις γραμμές τους η κυβέρνηση διακρίνει την ευκαιρία να πείσει όσο περισσότερους γίνεται από το σύνολο της κοινωνίας – και φυσικά από τους κεντρώους ψηφοφόρους – πως εκείνη αποτελεί την πιο αξιόπιστη εκσυγχρονιστική επιλογή.

Την επιλογή που «ανοίγοντας μέτωπο με διαχρονικές παθογένειες» – όπως το έθεσε κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον χθεσινό εβδομαδιαίο του απολογισμό – θα εξασφαλίσει την υπέρβαση των πολλαπλών κρίσεων της «νέας απαιτητικής πραγματικότητας».

5 νομοσχέδια και 5 παρεμβάσεις

Το έτερο «ορόσημο τετραετίας» είναι ο νέος δικαστικός χάρτης, ο οποίος θα περιλαμβάνει μια σειρά από αλλαγές για τις οποίες έχει δεσμευτεί προεκλογικά το κυβερνών κόμμα. Κι αυτός αντιμετωπίζεται σαν βαρόμετρο όχι μόνο της μεταρρυθμιστικής διάθεσης των κυβερνώντων αλλά και της αποτελεσματικότητάς τους.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου πρέπει να έχουν περάσει από τη Βουλή πέντε νομοσχέδια – όπως, το φορολογικό, οι ρυθμίσεις για το Κτηματολόγιο, οι υποχρεώσεις των servicers απέναντι στους δανειολήπτες κ.ά. –, ενώ ταυτόχρονα προγραμματίζεται να ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση για άλλες πέντε παρεμβάσεις.

Ανάλογα πυκνός αναμένεται να είναι ο νομοθετικός χρόνος και κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2024 – χωρίς φυσικά να παραβλέπεται η ανάγκη για το μίνιμουμ πολιτικό κόστος ενόψει της ευρωκάλπης.

Related posts

Κάρα και άλογα

admin

Ταγίπ Ερντογάν: Επαναφέρει τη «Γαλάζια Πατρίδα» ως κεντρικό προεκλογικό αφήγημα

admin

Τρεις παρεμβάσεις για ένα «νέο Δημόσιο»

admin

Την Τετάρτη συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο – Κυρίαρχο θέμα ο γάμος ομοφύλων

admin

Οικονόμου: Επέκταση των ερευνών από την ExxοnMobil δυτικά της Κρήτης

admin

Κουτσούμπας: «Αγωνιζόμαστε, παλεύουμε, διεκδικούμε, για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα των Τεμπών»

admin

Τουρκία: Κατηγορεί την Ελλάδα για 953 παραβιάσεις – Μετράει και… επισκέψεις υπουργών σε νησιά

admin

Επιστολή Μπάιντεν δίνει το πράσινο φως για τα F16 στην Τουρκία

admin

Με άλλα λόγια

admin