Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ετοιμος για επένδυση 100 εκατ. ευρώ σε μεταλλεία ο Δ. Κούτρας

Επένδυση 100 εκατ. ευρώ με στόχο τη δημιουργία εργοστασίου εμπλουτισμού και παραγωγής χρωμίτη, μετάλλου με παρόμοιες χρήσεις με το νικέλιο, υλοποιεί η εταιρεία Ελληνικά Μεταλλεία, συμφερόντων του γνωστού εργολάβου Δημήτρη Κούτρα.

Η εταιρεία ξεκίνησε με την απόκτηση αρχικώς των μεταλλείων χρωμίτη -που εδράζονται στο όρος Βούρινος μεταξύ Κοζάνης και Γρεβενών- προ δεκαετίας και με τη δημιουργία μικρής μονάδας εμπλουτισμού. Το προϊόν εξαγόταν στην Κίνα για περαιτέρω επεξεργασία, ωστόσο τόσο το υψηλό κόστος παραγωγής, όσο και ναύλων καθιστούσε ασύμφορη την εξαγωγή.

Δεδομένου ότι το κοίτασμα χρωμίτη των μεταλλείων επαρκεί για τουλάχιστον 30 χρόνια, η εταιρεία σχεδίασε επένδυση δημιουργίας καθετοποιημένης μονάδας, όπου από εργασίες αναβάθμισης των μεταλλείων, θα περιλαμβάνει την εγκατάσταση εργοστασίου εμπλουτισμού διπλάσιας δυναμικότητας σε σχέση με το υφιστάμενο αλλά και τη δημιουργία εργοστασίου μεταλλουργίας, ώστε το τελικό προϊόν να παράγεται στην περιοχή.

Η επένδυση έχει ήδη λάβει έγκριση περιβαλλοντικών όρων ενώ έχει κατατεθεί φάκελος για ένταξη της στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, στοχεύοντας σε επιδότηση έως 70% της συνολικής επένδυσης. Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο απολιγνιτοποίησης της Δυτικής Μακεδονίας έχουν δεσμευθεί πόροι υποστήριξης επενδύσεων για τη μετάβαση σε νέες δραστηριότητες.

Εφόσον το business plan της Ελληνικά Μεταλλεία υπαχθεί στο σχετικό πρόγραμμα, ο χρόνος ολοκλήρωσης του εκτιμάται σε 2,5-3 χρόνια, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει 400 νέες θέσεις εργασίας.

Όσον αφορά την εμπορευματοποίηση της παραγωγής, ο χρωμίτης μετά την εξόρυξη και τον εμπλουτισμό του, θα κατευθύνεται στο μεταλλουργικό τμήμα της μονάδας προκειμένου να πάρει την τελική του μορφή, με στόχο τη διάθεση στις χαλυβουργίες εντός και εκτός συνόρων. Σημειώνεται πως ο χρωμίτης έχει τις ίδιες ιδιότητες με το νικέλιο και αποτελεί πρώτη ύλη για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα.

Related posts

Vodafone Business: Ανέλαβε το γ’ τμήμα του διαγωνισμού «Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής»

admin

Πετρόπουλος: Στις 28 Ιουνίου η ΓΣ για μέρισμα και ακύρωση ιδίων μετοχών

admin

Γ. Στάσσης (ΔΕΗ): Την επόμενη 5ετία απολιγνιτοποίηση και 5 GW ΑΠΕ

admin

Δραστική συρρίκνωση κερδών για την αλυσίδα αθλητικών Zakcret

admin

Intertech: Αύξηση εσόδων 18% και επιστροφή στα κέρδη

admin

Public-Vodafone: Από το κατάστημα Συντάγματος ξεκινά η συνεργασία

admin

Μπαράζ επενδύσεων στις ΑΠΕ από τη Revoil, εξετάζεται retail bond

admin

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών συναντά την ΑΣΟΕΕ

admin

Αυξάνει την αποζημίωση των διανομέων το efood

admin