Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δραστική συρρίκνωση κερδών για την αλυσίδα αθλητικών Zakcret

Αύξηση πωλήσεων στη χρήση του 2022 αλλά σημαντική συρρίκνωση κερδοφορίας και εκτόξευση λειτουργικών κερδών εμφάνισε το 2022 η omnichannel αλυσίδα αθλητικών Zakcret, η οποία ελέγχει δίκτυο 28 καταστημάτων (κυρίως στην Αθήνα), αλλά και τέσσερα «κανάλια» online πώλησης αθλητικών ειδών.

Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών πέρυσι διαμορφώθηκε στα 43,5 εκατ. ευρώ έναντι 38,7 εκατ. ευρώ το 2021, καταγράφοντας αύξηση κατά 12,7%. Τα μεικτά αποτελέσματα ανήλθαν σε 18,5 εκατ. ευρώ έναντι 17,6 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων EBITDA της εταιρείας το 2022 συρρικνώθηκαν στο 1,5 δισ. ευρώ έναντι 5,2 εκατ. ευρώ το 2021. Τα λειτουργικά έξοδα ανήλθαν στο 56,8% του κύκλου εργασιών, φθάνοντας στα 10,2 εκατ. ευρώ, ενώ αυξημένες ήταν οι αποσβέσεις κατά 25,07% .Το δε ποσοστό μεικτού κέρδους μειώθηκε στο 42,57% από 45,61% το 2021. Ως εκ τούτου, τα κέρδη προ φόρων συρρικνώθηκαν στις 557.000 ευρώ έναντι 4,4 εκατ. ευρώ το 2021, και τα κέρδη μετά φόρων στις 413.800 ευρώ έναντι 3,4 εκατ. ευρώ.

Δείκτες ρευστότητας και πληρωμής προμηθευτών επίσης επιδεινώθηκαν το 2022, ενώ δεν υπάρχει σαφής εξήγηση όσον αφορά την αύξηση λειτουργικών εξόδων της εταιρείας για το 2022. Το δε κόστος πωληθέντων διατηρήθηκε σε αναλογικά λογικό επίπεδο (25 εκατ. ευρώ από 21 εκατ. ευρώ, δεδομένης και της προαναφερθείσας αύξησης κύκλου εργασιών).

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στον δημοσιευμένο ισολογισμό της εταιρείας, ο κυριότερος στόχος της διοίκησης για την επόμενη χρήση (σ.σ. 2023) είναι η ανάπτυξη των πωλήσεων σε νέες αγορές. Το 2023, με την ίδρυση νέων υποκαταστημάτων στην ελληνική επικράτεια –αναφέρει η διοίκηση υπό την οικογένεια Χαϊκάλη– καταγράφεται ήδη αύξηση του κύκλου εργασιών και, συνοδευόμενη από τoν έλεγχο δαπανών, θα οδηγηθεί στο τέλος της χρήσης στην αύξηση του καθαρού αποτελέσματος και τη βελτίωση επί το θετικότερο των οικονομικών δεικτών και των λειτουργικών κερδών EBITDA. Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια του 2023 έγιναν ενάρξεις υποκαταστημάτων σε Καλαμάτα, Καλλιθέα, Θεσσαλονίκη, Άλιμο, Κομοτηνή και Λαμία.

Related posts

Lavipharm: Ξεπερνούν τον αρχικό στόχο οι φετινές πωλήσεις

admin

Νέα εξαγορά από τη Σκλαβενίτης

admin

Τι προβλέπει η νέα συμφωνία με την Ελληνικός Χρυσός που κυρώθηκε στη Βουλή

admin

Απευθείας πτήσεις Ηράκλειο-Βελιγράδι από την Air Serbia

admin

Επεκτείνει τις δραστηριότητές της η Hellas Sat, συνεργασία με Performance Technologies

admin

Wonderplant (Σπ. Θεοδωρόπουλος): Επενδύσεις 9 εκατ. ευρώ εν μέσω πανδημίας

admin

Στη Βόρεια Ελλάδα επενδύει το «Βαλκανικό Ελντοράντο»…

admin

Λύση τιμολόγησης της SoftOne επέλεξαν οι εκδόσεις Διόπτρα

admin

Ξενοδοχείο στην Ιταλία εξαγόρασαν Prodea-Invel έναντι 49 εκατ. ευρώ

admin