Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Αποζημιώσεις από το Ισραήλ για “πολεμικές” ζημιές σε πλοία

Της Αναστασίας Βαμβακά

Το Iσραήλ θα παράσχει αποζημίωση για πλοία που έχουν υποστεί ζημιές λόγω του πολέμου στη Γάζα. Σύμφωνα με τα διεθνή δημοσιεύματα, η ισραηλινή κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους για τα πλοία που χρησιμοποιούν τα λιμάνια της χώρας. 

Η οικονομία και το εμπόριο της χώρας βασίζεται κατά κύριο λόγο στα λιμάνια της. Για αυτό και οι φορολογικές αρχές του Ισραήλ ανέφεραν ότι θα επιδικαστεί αποζημίωση για “πολεμική ζημιά” που προκλήθηκε σε οποιοδήποτε ισραηλινό ή ξένο σκάφος που βρίσκεται εντός των οικονομικών υδάτων του Ισραήλ.

“Η ζημιά πολέμου ορίζεται σύμφωνα με το νόμο ως ζημιά που προκαλείται στο σώμα ενός περιουσιακού στοιχείου λόγω πολεμικών πράξεων από τις τακτικές δυνάμεις ενός εχθρού ή λόγω άλλων εχθρικών πράξεων εναντίον του Ισραήλ ή λόγω πολεμικών πράξεων από το Ισραήλ. Άμυνας”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η αρχή είπε ότι το ποσοστό της αποζημίωσης ήταν 100% της “πραγματικής ζημιάς”, που είναι η διαφορά στην αξία του περιουσιακού στοιχείου πριν από το συμβάν και μετά την καταστροφή του.

Σε μία κίνηση για τον καθησυχασμό  της παγκόσμιας ναυτιλιακής κοινότητας, το υπουργείο Μεταφορών και Οδικής Ασφάλειας του Ισραήλ δήλωσε στα ξένα πρακτορεία ότι τα λιμάνια της χώρας ήταν “υψηλά προστατευμένες στρατηγικές εγκαταστάσεις”.

“Έχουν λάβει μέτρα από την κυβέρνηση για να ελαχιστοποιηθούν τα επίπεδα κινδύνου για τα πλοία που καλούν πλοία”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι το σύστημα αεράμυνας Iron Dome “είχε αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικό”.

Αύξηση στα ασφάλιστρα

Τα πρόσθετα ασφάλιστρα ασφάλισης κινδύνου πολέμου έχουν δεκαπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες για πλοία που καταπλέουν σε ισραηλινά λιμάνια και ορισμένα πλοία έχουν εκτραπεί από το μεγαλύτερο νότιο λιμάνι του Ashdod, το οποίο απέχει 40 χιλιόμετρα (30 μίλια) από τη Γάζα, στη Χάιφα στο βορρά.

Αξιωματούχοι του λιμανιού του Ashdod είπαν στο Reuters αυτή την εβδομάδα ότι οι επιχειρήσεις δεν επηρεάστηκαν. “Καταλαβαίνω ότι οι άνθρωποι δεν αισθάνονται ασφαλείς αυτή τη στιγμή λόγω της κατάστασης”, δήλωσε ο Shaul Schneider, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Port of Ashdod. “Αλλά το αντιμετωπίζουμε. Μιλάμε με τους εισαγωγείς, μιλάμε με τους επικεφαλής των (ναυτιλιακών) εταιρειών”.

Σταθερότητα στον Πειραιά 

Αρνητικά είναι τα στοιχεία στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στα ευρωπαϊκά λιμάνια το 9μηνο του 2023.  Ρότερνταμ και Αμβέρσα ανακοίνωσαν μειούμενα στοιχεία στη διακίνηση κατά 7,2% και 6,8% teu, αντίστοιχα, σε σύγκριση με πέρυσι. Και το λιμάνι της Βαλένθια, κατέγραψε μείωση 9,96% στα 3.578.381 teu έναντι 3.974.100 teu το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Με τα μεγάλα λιμάνια να προσπαθούν να βρουν την πορεία τους μετά τις ανατροπές που δημιούργησε η απουσία των ρωσικών φορτίων, μόνο το λιμάνι του  Πειραιά κατέγραψε αύξηση, με τη συνολική διακίνηση και στους τρεις προβλήτες του να είναι στα 3.842.545 teu έναντι 3.776.942 teu, δηλαδή άνοδο 1,73% και ως εκ τούτου εδραιώνει τη θέση του ως το τέταρτο μεγαλύτερο λιμάνι της ΕΕ στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, με τη Βαλένθια να καταλαμβάνει την πέμπτη θέση.

Ακόμα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, τα αποτελέσματα στη διακίνηση του λιμανιού του Αμβούργου, του τρίτου μεγαλύτερου στην Ευρώπη, το οποίο ωστόσο έχει καταγράψει στο εξάμηνο σημαντική πτώση στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων κατά 14,6%.

Θετικά τα αποτελέσματα του λιμανιού του Πειραιά

Μεγαλύτερη ήταν η άνοδος στους δύο προβλήτες που ελέγχει η  PCT και η οποία ήταν στα επίπεδα του 5,2%. O προβλήτας Ι που τον διαχειρίζεται ο ΟΛΠ απευθείας κατέγραψε σημαντική μείωση κατά 20,4% στα 399.845 εμπορευματοκιβώτια. Όπως αναφέρει η διοίκηση του ΟΛΠ, στη σχετική ανακοίνωση “η εν λόγω μείωση προέρχεται από τη μείωση της διακίνησης φορτίου μεταφόρτωσης -29,8% (από 386.945 σε 271.787 teu), ενώ αντισταθμίζεται μερικώς από τη μικρή αύξηση του εγχώριου φορτίου κατά 11,3% (από 115.097 σε 128.059 teu). Αυτή η τάση των εγχώριων φορτίων, σε συνεργασία με το νέο δρομολόγιο φόρτωσης αυτοκινήτων και το έργο υπηρεσιών για τις μεταφορές αυτοκινήτων από την Κίνα προς την Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και την Εγγύς Ανατολή που ξεκίνησε το 2023, είναι οι λόγοι πίσω από τις συνολικές βελτιώσεις στην επιχειρηματική μονάδα του τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων”. 

Related posts

Τα όρια του οικονομικού διαζυγίου ΗΠΑ – Κίνας

admin

Goolsbee (Fed): Έχουμε ακόμα δρόμο για να πετύχουμε τον στόχο του 2%

admin

Μπορέλ: Την επόμενη εβδομάδα η παρουσίαση του 12ου πακέτου κυρώσεων προς τη Ρωσία

admin

Γαλλία: Για ανθρωποκτονία εκ προθέσεων κατηγορείται ο αστυνομικός που σκότωσε τον 17χρονο

admin

Διεθνολόγος Ρούσσος: Δεν βλέπω διπλωματική προσπάθεια που θα σταματούσε τη σύγκρουση – Σημαντικός ο ρόλος του Κατάρ

admin

Ρωσία: Φυλάκιση 6 ετών σε μπλόγκερ που καλούσε σε εμπρηστικές επιθέσεις σε στρατολογικά γραφεία

admin

Ουκρανία: Η αναβολή της βοήθειας των ΗΠΑ θα θέσει σε “μεγάλο κίνδυνο” τον πόλεμο

admin

Προεδρικές εκλογές στη Γουατεμάλα: Το φαβορί εκτός κούρσας με απόφαση της δικαιοσύνης

admin

Σουδάν: Μαίνονται οι μάχες στο Χαρτούμ

admin