Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνολόγος Ρούσσος: Δεν βλέπω διπλωματική προσπάθεια που θα σταματούσε τη σύγκρουση – Σημαντικός ο ρόλος του Κατάρ

Ο καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σωτήρης Ρούσσος, μίλησε στην ΕΡΤ για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στη Μέση Ανατολή.

Στην ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να αποδώσουν καρπούς οι διπλωματικές προσπάθειες αυτή τη στιγμή, ήταν κατηγορηματικός: “Όχι δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. Το πιο πιθανό είναι να υπάρξει ακόμα μία προσπάθεια για να περάσει μία κάποια ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Δεν βλέπω κάποια άλλη διπλωματική προσπάθεια που θα σταματούσε ή θα αποκλιμάκωνε τη σύγκρουση”.

Όσο για το ποιες άλλες χώρες μπορούν να παίξουν κάποιο ρόλο στις εξελίξεις είπε: “Το Κατάρ μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο γιατί έχει μία ειδική σχέση με τη Χαμάς και τη Γάζα. Είναι η μοναδική δύναμη κρατάει στη ζωή τη Γάζα οικονομικά, όχι τώρα στη σύγκρουση, αλλά γενικότερα. Έχει έναν ισχυρό μοχλό πίεσης για να πείσει την Χαμάς για το ζήτημα των ομήρων. Η δεύτερη χώρα που μπορεί να παίξει έναν ρόλο, όχι από μόνη της αλλά μαζί με άλλες είναι η Τουρκία που έχει δίαυλο συνεννόησης με την Χαμάς αλλά και η Αίγυπτος που έχει κάποια τέτοια δυνατότητα”.

Η χερσαία επίθεση του Ισραήλ

Για το αν μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση του Ισραήλ μπορεί να κρύβει παγίδες για τον Ισραηλινό στρατό, ο κ. Ρούσσος είπε ότι πρόκειται για μία πολύ δύσκολη επιχείρηση από στρατιωτικής πλευράς και πιθανότατα με σοβαρές απώλειες. “Όλοι οι στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι θα είναι μέσα σε μία πυκνοκατοιημένη περιοχή και μάλιστα αν γίνει μέσα στην πόλη της Γάζας, θα γίνει μέσα σε ερείπια που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση”.

Related posts

Η “11η Σεπτεμβρίου” του Ισραήλ

admin

Νιγηρία: Τουλάχιστον 34 νεκροί από επίθεση ενόπλων στην πολιτεία Ζάμφαρα

admin

ΟΗΕ: Ο ΠΟΥ ανησυχεί για τις πληροφορίες περί ισραηλινής προειδοποίησης για εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Κουντς στη Γάζα

admin

Reuters: Ο Πούτιν προσέγγισε τις ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

admin

Ανακατάληψη εδαφών σε νότιο και ανατολικό μέτωπο ανακοίνωσε η Ουκρανία

admin

Ισραήλ: Διαδηλώσεις στο Τελ Αβίβ υπέρ της απελευθέρωσης των ομήρων της Χαμάς

admin

Δανία: Ο στρατός θα κινητοποιηθεί για να βοηθήσει την αστυνομία στο έργο ασφάλειας γύρω από “εβραϊκές και ισραηλινές” τοποθεσίες στην Κοπεγχάγη

admin

Αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της κατέθεσε σε δικαστήριο των ΗΠΑ η κινεζική Evergrande

admin

Η Γερμανία θα αγοράσει 60 ελικόπτερα Σινούκ από την Boeing

admin