Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Κιργιστάν: Ο Αρμένιος πρωθυπουργός δεν θα παραστεί στη σύνοδο ηγετών χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν δεν θα μετάσχει στη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί την Παρασκευή στην Μπισκέκ με τη συμμετοχή ηγετών από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε σήμερα το Κιργιστάν, η οικοδέσποινα χώρα.

“Λόγω ορισμένων συνθηκών, ο Αρμένιος πρωθυπουργός δήλωσε μετά λύπης του ότι δεν είναι σε θέση να παραστεί” ανέφερε η προεδρία του Κιργιστάν μέσω του Facebook.

Για τον Πούτιν αυτό θα είναι το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την “εκτόπιση” ουκρανόπουλων στη Ρωσία. Ο Ρώσος πρόεδρος θα συναντηθεί στην Μπισκέκ με στενούς συμμάχους του: τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, τον Καζάκο Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγεφ και τον Ουζμπέκο Σαβκάτ Μιρζιόγεφ. Δεν κινδυνεύει να συλληφθεί στο Κιργιστάν, αφού η χώρα αυτή δεν έχει επικυρώσει το Καταστατικό της Ρώμης με το οποίο ιδρύθηκε το ΔΠΔ.

Οι σχέσεις της Ρωσίας με την Αρμενία διανύουν μια περίοδο εντάσεων το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα την πρόσφατη στρατιωτική νίκη του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η Αρμενία, παραδοσιακή σύμμαχος της Μόσχας, κατηγορεί τη Ρωσία ότι δεν προσπάθησε να εμποδίσει τον πόλεμο και επιδιώκει να προσεγγίσει τους Ευρωπαίους και τις ΗΠΑ. Έτσι, στις αρχές Οκτωβρίου, το Γερεβάν επικύρωσε το Καταστατικό της Ρώμης, μια ενέργεια που θεωρήθηκε εχθρική από το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και στενός συνεργάτης του Πούτιν, Νικολάι Πατρούσεφ, συναντήθηκε σήμερα στο Μπακού με τον Αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ. “Συζητήθηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όσον αφορά τη ρωσοαζέρικη συνεργασία σε διάφορους τομείς. Δόθηκε έμφαση σε θέματα που σχετίζονται με τη διασφάλιση και την ενίσχυση της περιφερειακής και διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας” αναφέρεται στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας και αναμεταδίδεται από τα πρακτορεία.

ΠΗΓΗ: --ΜΠΕ

Related posts

Danone: “Μας ανήκουν ακόμη” τα περιουσιακά στοιχεία που πέρασαν στον έλεγχο του ρωσικού κράτους

admin

Σιμσέκ: Λαμβάνουμε μέτρα για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και τον έλεγχο του ελλείματος

admin

Πρώτη επίσημη κρατική επίσκεψη Πούτιν στο εξωτερικό μετά το ένταλμα της Χάγης – Πού θα πάει

admin

Bloomberg: Η ΕΚΤ επιμένει στη σκληρή γραμμή για τα μερίσματα των τραπεζών

admin

Σε συναγερμό η αστυνομία στο Ιράν: Ένστολοι παντού για την επέτειο ενός έτους από τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί

admin

Τους 20.000 έφτασαν οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας από την αρχή του πολέμου

admin

ΗΠΑ: Νέα παράδοση αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία

admin

Ιταλία: Φορολογική παρέμβαση Μελόνι για τους πιο ευάλωτους αγρότες

admin

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Νταρμανέν δήλωσε ότι θα επιδιώξει την απέλαση 39 Ρώσων ισλαμιστών

admin