Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός – Περιλαμβάνει αυξήσεις μισθών και συντάξεων έως και 10%

Λίγο πριν από τις 10:30 το πρωί παραδόθηκε ο

κρατικός προϋπολογισμός

για το 2024 στον Πρόεδρο της Βουλής

Κωνσταντίνο Τασούλα

από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,

Κωστή Χατζηδάκη

.

Κατά την τοποθέτηση του, ο υπουργός, ενημέρωσε το Σώμα από το βήμα της Βουλής ότι παραδίδει τον προϋπολογισμό του ’24 μαζί με εισηγητική έκθεση, αλλά και εκθέσεις των φορολογικών δαπανών και εκθέσεις των γενικών διευθυντών του Λογιστηρίου του Κράτους αλλά και έκθεση με τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

Επιπλέον, κατατέθηκε και ο απολογισμός και γενικός ισολογισμός του κράτους για το 2022.

Ο πρόεδρος της Βουλής, ενημέρωσε τους βουλευτές πως η συζήτηση για τον προϋπολογισμό στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων θα γίνει σε τέσσερις συνεδριάσεις στις 23, 24 και 27 Νοεμβρίου.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής θα ξεκινήσει στις 13 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα στις 17 Δεκεμβρίου.

Κυρίαρχο στοιχείο του νέου προϋπολογισμού είναι η πρόβλεψη για αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια, μία αύξηση που κατά μέσο όρο θα είναι 1.476 ευρώ σε ετήσια βάση.

Αυξήσεις στις αποδοχές τους θα δουν επίσης και οι συνταξιούχοι κατά περίπου 3,05%, ενώ μισθωτοί και συνταξιούχοι με παιδιά θα έχουν μεγαλύτερη έκπτωση φόρου λόγω αύξησης του αφορολογήτου ορίου κατά 1.000 ευρώ που μεταφράζεται με αύξηση των καθαρών αποδοχών.

Στο περιεχόμενο του νέου προϋπολογισμού θα συμπεριληφθεί το κονδύλι ύψους 352 εκατ. ευρώ που αφορά το «επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης» για τα ευάλωτα νοικοκυριά που ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη και θα χορηγηθεί τον Δεκέμβριο σε 2,3 εκατ. ενώ οι δαπάνες του προϋπολογισμού σε ευαίσθητους τομείς, όπως η υγεία και η παιδεία, θα ενισχυθούν από τα έσοδα που προβλέπονται από τα νέα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Στους κερδισμένους και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους από φυσικές καταστροφές θα κερδίσουν έκπτωση 10% στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Ο προϋπολογισμός του 2024, ενσωματώνει μόνιμες

φοροελαφρύνσεις και εισοδηματικές ενισχύσεις

ύψους 1,6 δισ. ευρώ για πάνω από 3 εκατ. νοικοκυριά ενώ η πρόβλεψη περί πρωτογενούς πλεονάσματος διαμορφώνεται στο 2,1% του ΑΕΠ έναντι 1,1% στον προϋπολογισμό του 2023.

katathesi-prypologismou

Τι περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός
Με βάση τα βασικά μεγέθη στο τελικό κείμενο του Προϋπολογισμού, το οποίο καταθέτει στη Βουλή σήμερα Τρίτη 21/11 ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, προβλέπεται ότι το 2024 θα είναι μια χρυσή χρονιά για τις επενδύσεις και φέρνει αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, τουλάχιστον από 3% έως και 10% κατά μέσο όρο, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

pinakas-23

Τι αφήνει πίσω του το 2023
Φέτος η χρονιά κλείνει καλύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν. Ο νέος Προϋπολογισμός προβλέπει:

Ανάπτυξη

2,6% φέτος, αντί 1,8% που προέβλεπε πέρυσι ο Προϋπολογισμός για το 2023 και 2,3% που προέβλεπε στο προσχέδιο Προϋπολογισμού που κατέθεσε την 1η Οκτωβρίου η κυβέρνηση.

Πληθωρισμό

(εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή) 3,9% για φέτος, αντί 5% που είχε γραφτεί στον Προϋπολογισμό πέρυσι.

Πριν από ενάμιση μήνα στο προσχέδιο Προϋπολογισμού το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας προέβλεπε ότι η χρονιά θα κλείσει με πληθωρισμό 3,8%. Τελικά ο τιμάριθμος αποδεικνύεται πιο επίμονος, η εξέλιξη αυτή όμως έρχεται να κλειδώσει ότι, παρά τις ανησυχίες που είχαν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα, η αύξηση στις συντάξεις το 2024 δεν θα πέσει κάτω από 3%, καθώς αυτή προκύπτει «διά νόμου» ως μέσος όρος ανάπτυξης και πληθωρισμού της προηγούμενης χρονιάς (2,4% και 3,9% αντίστοιχα), δηλαδή 3,15%. Ωστόσο αφαιρείται 0,15% διότι φέτος δόθηκε αύξηση συντάξεων μεγαλύτερη απ’ όση κανονικά θα προέκυπτε από τα οριστικά μεγέθη του 2022.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες για φέτος προβλέπεται:

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ.

Πτώση της ανεργίας

, από 12,4% πέρυσι, σε 11,2% φέτος με βάση την έρευνα εργατικού δυναμικού ή σε 9,9% με βάση τους εθνικούς λογαριασμούς της ΕΛΣΤΑΤ.

Και όλα αυτά σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον, με την ακρίβεια (εναρμονισμένος πληθωρισμός) στη χώρα μας να σημειώνει σημαντική επιβράδυνση: από αύξηση 9,3% το 2022, φέτος αναμένεται να κλείσει με αύξηση 4,1%.

Τι έρχεται το 2024
Ακόμα καλύτερα, πάντως, προβλέπεται ότι θα εξελιχθούν τα πράγματα το 2024. Συγκεκριμένα, στο τελικό κείμενο του Προϋπολογισμού, ο οποίος θα είναι ο πρώτος μετά από 13 χρόνια με τη χώρα να βρίσκεται ξανά σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας:

Πληθωρισμός (εθνικός δείκτης): Αναμένεται περαιτέρω πτώση στο 2,6%.

Ανάπτυξη

: Προβλέπεται αύξηση 2,9% έναντι 2,4% φέτος.

Ανεργία

: Προβλέπεται περαιτέρω πτώση κάτω από 10%, σε ποσοστό 9,9% με βάση την έρευνα εργατικού δυναμικού ή 9% με βάση τους εθνικούς λογαριασμούς.

Δημόσιο χρέος

: Συνεχίζει την κάθετη πτώση και αναμένεται να πέσει στο 152,2% του ΑΕΠ, από 171,4% το 2022 και 159,3% το 2023.

Παροχές στην τσέπη
Ο νέος Προϋπολογισμός ενσωματώνει και πολλές ακόμα παροχές για μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίες είχαν προαναγγελθεί από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.

Με τα νέα δεδομένα:

1 Δημόσιο: Με το νέο Μισθολόγιο οι εργαζόμενοι το 2024 θα πάρουν αύξηση 70 ευρώ στον βασικό μισθό, επίδομα τέκνων στο Δημόσιο (20-50 ευρώ), έμμεση αύξηση λόγω έκπτωσης φόρου σε όσους έχουν παιδιά (6,5-18 ευρώ) ή και μεγαλύτερες αυξήσεις όσοι υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης.

2 Κύριες συντάξεις: Θα αυξηθούν τουλάχιστον 3% (περίπου 10-25 ευρώ τον μήνα).

3 Ιδιωτικός τομέας: Από τον Φεβρουάριο ξεκινούν να καταβάλλονται ξανά οι τριετίες (αύξηση 78 ευρώ μεικτά) ενώ τον Απρίλιο θα δουν αύξηση και όσοι αμείβονται με τα ελάχιστα όρια των συλλογικών συμβάσεων (τουλάχιστον από 20 έως 40 ευρώ στον κατώτατο μισθό).

Μέσα στη χρονιά αυξάνονται επίσης τα επιδόματα ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ/ΟΑΕΔ κατά 10-15 ευρώ, το επίδομα μητρότητας για επαγγελματίες και αγρότισσες (έως 630 ευρώ τον μήνα) ενώ μειώνεται 10% ο ΕΝΦΙΑ σε όσους κάνουν ασφάλιση κατοικίας (ελάφρυνση 25-100 ευρώ).

Κίνδυνοι


Παρ’ όλα αυτά, στο κείμενο του νέου Προϋπολογισμού καταγράφονται και κίνδυνοι για τη διαμόρφωση του ρυθμού ανάπτυξης τόσο για το 2023 όσο και για το 2024. Αυτοί συνοψίζονται στο ενδεχόμενο περαιτέρω επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας, στις δυσμενείς διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις (Μέση Ανατολή, Ουκρανία), στη διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλότερα του αναμενομένου επίπεδα, στην όξυνση της ενεργειακής κρίσης, σε ακραία κλιματικά φαινόμενα, στη συνέχιση της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ και την πορεία απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στον αντίποδα, το καλό σενάριο για τη νέα χρονιά θα ήταν μια ταχύτερη του αναμενομένου αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, ακόμη και μια ευνοϊκότερη εξέλιξη της τουριστικής κίνησης το 2024, που θα μπορούσαν να συμβάλουν σε ακόμα υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, πάνω από το 3% του ΑΕΠ.

Ειδήσεις σήμερα:

Δύο θανατηφόρα τροχαία στη Συγγρού – Νεκροί οδηγός ΙΧ και αναβάτης μοτοσικλέτας«Είχαν κάνει τη κόρη μου πειραματόζωο» – Τι κατέθεσε η μητέρα της 16χρονης που είναι σε κώμα από κοκτέιλ ναρκωτικώνΏρα προϋπολογισμού με αυξήσεις μισθών και συντάξεων έως και 10%, ισχυρή ανάπτυξη και πτώση της ανεργίας

Related posts

Ενισχύονται κατά 54 εκατ. ευρώ οι πόροι του Ταμείου Ρευστότητας Επιχειρήσεων

admin

Επίδομα βενζίνης: Ανοίγει εντός της εβδομάδας η πλατφόρμα

admin

Μίνι ασφαλιστικό: Τι προβλέπει για αυξήσεις σε συντάξεις, επίδομα 250 ευρώ και νέα ρύθμιση οφειλών

admin

ΑΑΔΕ: Σε 5 λεπτά αντί για 5 μήνες η μείωση της προκαταβολής φόρου

admin

Αύξηση κερδών και πάνω από 100% για τις εταιρείες τροφίμων τη «χρονιά του πληθωρισμού»

admin

ΕΛΣΤΑΤ: «Βουτιά» στο 1,8% έκανε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο

admin

Η «μάχη» των «γιγάντων»: Γιατί Μαρινάκης, Φέσσας, Στάσσης θέλουν τον Κωτσόβολο

admin

Εισφορά αλληλεγγύης: Ποιοι και πόσα κερδίζουν από την κατάργησή της το 2021 και ποιοι δεν ωφελούνται

admin

ΑΑΔΕ: Αυτόματα οι ληξιαρχικές πράξεις θανάτου σε Taxisnet και εφορία

admin