Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Καταγγελίες κατά Ρωσίας για τις συνθήκες κράτησης του ακτιβιστή Όλεγκ Ορλόφ

Η εξέχουσα ρωσική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial προειδοποίησε πως η υγεία του 70χρονου επικεφαλής της, του Όλεγκ Ορλόφ, επιδεινώνεται, κατηγορώντας τις σωφρονιστικές αρχές ότι τον υποβάλλουν σε απάνθρωπη μεταχείριση.

Ο Ορλόφ, ηγέτης της Memorial που ήταν ανάμεσα στους βραβευθέντες με Νόμπελ Ειρήνης το 2022, καταδικάστηκε τον περασμένο μήνα σε φυλάκιση δυόμιση ετών για “δυσφήμιση των ενόπλων δυνάμεων” μετά τη συμμετοχή του σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις και τη δημοσίευση ενός άρθρου στο οποίο έλεγε πως η Ρωσία βυθίζεται στον φασισμό.

Η Memorial δήλωσε χθες, Τετάρτη, πως η κατάστασή του Ορλόφ επιδεινώνεται λόγω μιας αυστηρής δίαιτας με “μερίδες ξηράς τροφής” που προστίθενται σε καυτό νερό. Αναγκάζεται επίσης έπειτα από αίτημα του δικαστή να μεταβαίνει καθημερινά από το κέντρο κράτησης στο δικαστήριο για την επανεξέταση υλικού της υπόθεσης για την έφεσή του, ταξιδεύοντας σε ένα αστυνομικό βαν χωρίς θέρμανση και γεμάτο καπνό, ανέφερε η οργάνωση.

Η Memorial ανέφερε επίσης πως δεν του παρέχεται τακτική και εμπιστευτική πρόσβαση στους δικηγόρους του.

“Τα συνεχή ταξίδια του Ορλόφ στο δικαστήριο, καθώς και οι συνθήκες μεταφοράς και κράτησης στη διάρκεια των ταξιδιών, αποτελούν μαζί βάναυση και ταπεινωτική μεταχείριση και παραβιάζει τα δικαιώματα του Ορλόφ”, αναφέρει η ομάδα υπεράσπισής του σε επίσημη γραπτή καταγγελία που κατέθεσε στο δικαστήριο και ανήρτησε στον ιστότοπο της Memorial.

“Η παρούσα κατάσταση μας προκαλεί σοβαρούς φόβους για τη ζωή και την υγεία του πελάτη μας”, αναφέρει η καταγγελία.

To Reuters σημειώνει πως έχει ζητήσει σχόλιο από τη ρωσική σωφρονιστική υπηρεσία.

Η Memorial, που ιδρύθηκε το 1989 για την τεκμηρίωση παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σοβιετική Ένωση, στηλίτευσε την υπόθεση εις βάρος του Ορλόφ ως προσπάθεια “να καταπνιγεί η φωνή του κινήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία”.

Η οργάνωση δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα πως ο Ορλόφ κλήθηκε κατά την κράτησή του να υπογράψει ένα έντυπο όπου θα δήλωνε την προθυμία του να πολεμήσει στην Ουκρανία, παρά την ηλικία του.

Ο Ορλόφ αψήφησε το αίτημα, ανέφερε η Memorial, γράφοντας “δεν συμφωνώ”.

Στο μεταξύ, πέντε δημοσιογράφοι που εργάζονται για ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης συνελήφθησαν χθες βράδυ και σήμερα στη Ρωσία, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info που καταγράφει τις πράξεις καταστολής στη Ρωσία.

Στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, η αστυνομία προσήγαγε την Εκατερίνα Ανικίεβιτς του μέσου ενημέρωσης SOTAVision και τον Κονσταντίν Τζάροφ του RusNews, σύμφωνα με αυτήν την πηγή.

Ο Τζάροφ χτυπήθηκε και απειλήθηκε με σεξουαλική βία από τους αστυνομικούς, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του συμβάντος τον οποίο επικαλείται η οργάνωση.

“Με χτύπησαν με τα πόδια, έβαλαν το πόδι στο κεφάλι μου, μου έστριψαν τα δάχτυλα, με χλεύασαν όταν προσπάθησα να σηκωθώ”, είπε ο Τζάροφ, σύμφωνα με το RusNews. Πρόσθεσε πως έχει μια πληγή στο κεφάλι, εκδορές, εξαρθρωμένα δάκτυλα και στραμπουλήγματα.

Όπως είπε, αυτές οι βιαιοπραγίες προκλήθηκαν λόγω ενός γυρίσματος που πραγματοποιήθηκε κοντά στην κατοικία μιας άλλης δημοσιογράφου, της Αντονίνα Φαβορσκάια του SOTAVision, που προσήχθη χθες βράδυ μόλις αφέθηκε ελεύθερη έπειτα από 10ήμερη διοικητική κράτηση για απείθεια προς την αστυνομία.

Το διαμέρισμα της δημοσιογράφου ερευνήθηκε χθες βράδυ, όπως και εκείνο των γονιών της, ανέφερε ο δικηγόρος της Μιχαήλ Μπιριούκοφ, ανέφερε το SOTAVision.

Άλλες δύο δημοσιογράφοι, η Αλεξάντρα Αστάχοβα και η Αναστάσια Μουσάτοβα, που είχαν πάει να συναντήσουν τη συνάδελφό τους κατά την απελευθέρωσή της, προσήχθησαν επίσης και οδηγήθηκαν σε ανάκριση, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με τον διαδικτυακό ιστότοπο Mediazona, που ειδικεύεται στην παρακολούθηση δικαστικών ζητημάτων, η υπόθεση με στόχο τη Φαβορσκάια συνδέεται με δραστηριότητες του κινήματος του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι, που πέθανε στη φυλακή τον Φεβρουάριο. Οι οργανισμοί του έχουν χαρακτηριστεί “εξτρεμιστικοί” από τη ρωσική δικαιοσύνη.

Η Αντονίνα Φαβορσκάια κάλυπτε τις δίκες στις οποίες είχε εμπλακεί ο Αλεξέι Ναβάλνι εδώ και χρόνια. Είναι εκείνη που γύρισε το τελευταίο βίντεο που δείχνει τον αντιπολιτευόμενο εν ζωή, στις 15 Φεβρουαρίου σε ακροαματική διαδικασία.

Συνελήφθη στις 17 Μαρτίου, μερικές ώρες αφότου απόθεσε λουλούδια στον τάφο του αντιπολιτευόμενου, σύμφωνα με τον Mediazona.

- - – ΜΠΕ

Related posts

Ελβετία: Η αστυνομία σκότωσε άνδρα οπλισμένο που κρατούσε ομήρους σε τρένο

admin

Νίγηρας: “Ανησυχητική τάση” τα πραξικοπήματα στη ζώνη του Σαχέλ λέει ο Γκουτέρες

admin

Ο Πούτιν “φλερτάρει” την Αφρική με δωρεάν με σιτηρά – “200.000 τόνοι μέχρι το τέλος του έτους”

admin

Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν: Η ΕΕ προτρέπει τις δύο χώρες να αποφεύγουν “τη βία και τη σκληρή ρητορική”

admin

Βουτιά για την Tesla μετά από δημοσίευμα ότι η SAP θα σταματήσει τη συνεργασία της

admin

Βουλγαρία: Κατακλυσμιαίες βροχές και πλημμύρες στις ακτές τoy Ευξείνου Πόντου – Τουλάχιστον 3 νεκροί

admin

Γερμανία: Ο αντικαγκελάριος Χάμπεκ ακύρωσε συμμετοχή σε συνέδριο στην Πορτογαλία, λόγω αντισημιτικών δηλώσεων του διοργανωτή

admin

Η Ρωσία “αδιαφορεί” για τις νέες δυτικές κυρώσεις

admin

Το Σουδάν βυθίζεται ολοένα πιο βαθιά στην κρίση, δυο μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου

admin