Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Καλά τα νέα για την ΕΚΤ, φρενάρουν οι αυξήσεις μισθών στην ευρωζώνη

Κατά 4,5% ενισχύθηκαν οι αμοιβές στη ζώνη του ευρώ στο τέλος του 2023, κατευνάζοντας τους φόβους ότι η αύξηση των μισθών θα μπορούσε να διατηρήσει τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, αν και εξακολουθεί να είναι υψηλή, η αύξηση των αμοιβών το τέταρτο τρίμηνο είναι χαμηλότερη από το ρεκόρ 4,7% της ευρωζώνης, που σημειώθηκε τους τρεις προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με τον δείκτη της ΕΚ.

Ο δείκτης – ο οποίος σηματοδοτεί πιθανές μισθολογικές και πληθωριστικές πιέσεις – αναμενόταν με μεγαλύτερη προσμονή από ό,τι συνήθως αυτή τη φορά, καθώς οι αξιωματούχοι στη Φρανκφούρτη αξιολογούν το κόστος εργασίας ως βασικό παράγοντα για να αποφασίσουν πότε θα μειώσουν τα επιτόκια.

Πολλοί, ωστόσο, επιθυμούν ακόμη περισσότερο να δουν τους μισθούς του πρώτου τριμήνου του 2024 -που αναμένονται τον Μάιο- προτού εγκρίνουν χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, την περασμένη εβδομάδα ξεχώρισε τους μισθούς ως “έναν ολοένα και πιο σημαντικό παράγοντα για τη δυναμική του πληθωρισμού τα επόμενα τρίμηνα”. Προειδοποίησε κατά των “βεβιασμένων αποφάσεων” για χαλάρωση της πολιτικής χωρίς τη διαβεβαίωση ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο του 2%.

Related posts

Alpha Bank: Με υπερκάλυψη κλείνει αύριο το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου

admin

Τι μηνύματα στέλνουν αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες για το τρίτο τρίμηνο

admin

Goldman Sachs: Στα 5,35 δισεκατομμύρια δολάρια τα καθαρά κέρδη

admin

Προειδοποίηση από JPMorgan για πιθανή ζημιά 1 δισ. από την έκθεση στη Ρωσία

admin

Alpha Bank: Δάνεια για κεφάλαιο κίνησης με εγγύηση από την ΕΑΤ

admin

Υπερτριπλασιασμός κερδών για την Barclays το 1ο εξάμηνο

admin

Στις 26 Ιουνίου η Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς

admin

Νέες ονομασίες σε επιχειρηματικές μονάδες της Goldman Sachs

admin

Γέφυρα 2: Σήμερα οι πληρωμές για 10.000 επιχειρήσεις

admin