Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καιρίδης: Αυτή θα είναι η συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό

Για τη διαφαινόμενη συμφωνία Ελλάδας και Τουρκίας στο μεταναστευτικό, στον απόηχο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, μίλησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, τονίζοντας πως «μιλάμε για κατ’ εξοχήν ευρωτουρκική συμφωνία με πρωτοβουλία της Ελλάδας».

Σχολιάζοντας το τουρκικό τελεσίγραφο για απομάκρυνση μισού εκατομμυρίου Σύρων από την Κωνσταντινούπολη, ο κ. Καιρίδης σημείωσε πως «δεν μπορεί να φύγει μέχρι αύριο μισό εκατομμύριο Σύρων απο την Τουρκία, αλλά η ανακοίνωση προκαλεί κινητικότητα και αυξημένες ροές και προς Ελλάδα καθ’οδόν για τη Γερμανία».

Υπενθύμισε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ότι στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, συναντήθηκε και με την αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπο, Ίλβα Γιόχανσον, με την οποία θα συναντηθεί και ο ίδιος την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Με πρωτοβουλία της Ελλάδας πάμε για κοινή δήλωση»

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αφυπνίσει όλους τους εταίρους για το μεταναστευτικό, όπως είπε. «Κάνουμε μεγάλη καμπάνια για ολιστική λύση, καθώς εάν κλείσει ο δυτικός και κεντρικός διάδρομος των μετναστευτικών ροών από την Ισπανία προς Μαρόκο, μένουμε εμείς», υπογράμμισε.

«Είδηση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καιρίδης, αποτελεί η καλύτερη συνεργασία Λιμενικού και τουρκικής ακτοφυλακής.

«Η συνεργασία είναι εφικτή και η θετικότερη εικόνα έχει να κάνει με τον αντίκτυπο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, γιατί το θέμα είναι να μην χάσουμε το μομέντουμ, τη δυναμική και να μην μονοπωλήσει το θέμα η Ιταλία», επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης.

«Η Τουρκία είναι το κλειδί»

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διαχειριστήκαμε με ευταξία και ασφάλεια το μεταναστευτικό», υποστήριξε ο Δημήτρης Καιρίδης, σημειώνοντας πως «δεν έχουμε τα προβλήματα που είδαμε στην ιταλική Λαμπεντούζα, αλλά βρισκόμαστε σε μεγάλη εγρήγορση και είναι αναγκαία η συνεργασία με όμορες, χώρες ειδικά με την Τουρκία».

Και υπογράμμισε πως «η Τουρκία είναι το κλειδί, ως κόμβος με εκτεταμένο δίκτυο διακινητών και τουρκική πατέντα τα φθηνά φουσκωτά με ξύλινο πάτο, που αποκαλείται ως ‘μοντέλο του Αιγαίου’ και εμφανίζεται μέχρι τη Μάγχη».

«Η συμφωνία θα είναι κατ’εξοχήν ευρωτουρκική»

Οι πρωτογενείς ροές προς την Ελλάδα είναι δευτερογενείς προς τη Γερμανία και την Ευρώπη, ενώ από την Ιταλία οι μετανάστες κατευθύνονται πρός Γαλλία και Αφρική, σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Ιδιαίτερο είναι λοιπόν το ενδιαφέρον του Βερολίνου, που έχει επιπλέον και ένα εκατομμύριο Ουκρανούς πρόσφυγες», ανέφερε ο κ. Καιρίδης, σύμφωνα με τον οποίο έχει ήδη προγραμματιστεί διμερής συνάντηση..

«Ο Ερντογάν πρέπει να δείξει ότι κάνει κάτι, ενώ για αρκετούς είναι υποτιμητικό και να λαμβάνει χρήματα για το μεταναστευτικό την ώρα που τον κατηγρούν ότι ξεπουλάει την Τουρκία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Related posts

Συνελήφθη ο δράστης του εμπρησμού στα γραφεία της Real

admin

Η ΝΔ αποχαιρετά τον πρώην βουλευτή και υπουργό Αριστοτέλη Παυλίδη

admin

Ο Γιώργος Παπανδρέου παίρνει πάνω του την «προοδευτική συσπείρωση»

admin

CNN Turk: Μετά τον Tayfun η Άγκυρα ετοιμάζει πυραύλους εμβέλειας 800 χλμ

admin

Τουρκική προκλητικότητα: Γιατί τα έβαλαν με τον Μητσοτάκη τα τουρκικά ΜΜΕ; – Νέες απειλές Ακάρ

admin

Παράταση μιας εβδομάδας για την άρση ασυλίας των «Σπαρτιατών»

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Το προβάδισμα Κασσελάκη και η «καθοριστική επόμενη Κυριακή» της Αχτσιόγλου

admin

Θανάσης Μπούρας: Viral η fake «πρόσκληση» του βουλευτή για τη γιορτή του

admin

Ταγίπ Ερντογάν: Θα γιορτάσει τη νίκη του στην Αγία Σοφία

admin