Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάτω από τη βάση λόγω υποκλοπών

Κάτω από τη βάση βαθμολογήθηκε η Ελλάδα στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας, με τη διεθνή οργάνωση να βάζει στο επίκεντρο την υπόθεση των υποκλοπών και όλα τα απόνερά της. Με άριστα το 100 η Ελλάδα σκόραρε 49 βαθμούς, λαμβάνοντας την 59η θέση διεθνώς και την 24η θέση ανάμεσα σε 27 κράτη-μέλη της ΕΕ. Το χειρότερο σκορ μας σε βάθος δεκαετίας, λίγο πιο πάνω από τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία, ενώ αποσπάσαμε και τη «διάκριση» της συμπερίληψης σε λίστα χωρών «υπό παρακολούθηση», εξαιτίας του «Predatorgate», των παρακολουθήσεων δημοσιογράφων και πολιτικών της αντιπολίτευσης από την κυβέρνηση, των δικαστικών διώξεων δημοσιογράφων και των μελών της ΑΔΑΕ που τις ερεύνησαν. Ενώ η οργάνωση βάζει και ερωτηματικά για την ανεξαρτησία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ).

Το ΕΔΔΑ ζητάει απαντήσεις

Εν τω μεταξύ, η υπόθεση των υποκλοπών έφτασε επισήμως και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) όπου έγινε δεκτή η προσφυγή του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη κατά του ελληνικού Δημοσίου. Σημειώνω ότι σχεδόν το 90% των προσφυγών πάει στο αρχείο, άρα μιλάμε ήδη για ένα ξεκάθαρο σήμα ότι η υπόθεση λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη, ενώ μαθαίνω ότι υπάρχει η εκτίμηση πως η εξέτασή της θα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς.

Το Δικαστήριο έχει ήδη προχωρήσει στο πρώτο βήμα, στέλνοντας προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους μια σειρά λεπτομερέστατων ερωτημάτων για τις παρακολουθήσεις, τόσο του δημοσιογράφου αλλά και γενικώς. Τα οποία και οφείλει να απαντήσει εντός έξι εβδομάδων, με το δικαστήριο να παραπέμπει σε πάγια νομολογία του για την παραβίαση του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ για το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και του άρθρου 13 για το δικαίωμα πραγματικής προσφυγής ενώπιον εθνικής Αρχής.

Πράσινο comeback

Την υπόθεση των υποκλοπών υπενθύμισε χθες κι ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς την κυβέρνηση για συγκάλυψη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (μιλώντας στο Οne) ξεκαθάρισε τη θέση του για το νομοσχέδιο για τα ΛΟΑΤΚΙ ζευγάρια, υποστηρίζοντας ότι η πλειοψηφία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ θα το στηρίξει και όποια ερωτήματα υπάρχουν «θα τα προσεγγίσουμε με ορθολογικό τρόπο», τονίζοντας, παράλληλα, πως είναι «αδιανόητο να μη βάζει κομματική πειθαρχία η ΝΔ και να θέλει να βάλει η αντιπολίτευση». Οσο για την κριτική για τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ; Θέλει καλύτερα ποσοστά, προφανώς, ξεκαθάρισε, αλλά βλέπει «comeback» του ΠΑΣΟΚ, «χωρίς μεταγραφές, αλλά με ανανέωση και αυτονομία».

Δεν απέφυγε φυσικά ένα πολύ αιχμηρό σχόλιο για την ανακοίνωση του Ανδρέα Λοβέρδου για ίδρυση νέου κόμματος, χαρακτηρίζοντάς το «έναν ακόμη δορυφόρο της ΝΔ». Κατά τα λοιπά, όμως, κράτησα την εξής φράση του: «Η πολιτική θα καθορίσει τις εξελίξεις».

Kόμμα Λοβέρδου

Επιβεβαίωσε και επίσημα πια ο Ανδρέας Λοβέρδος ότι ετοιμάζει το δικό του κόμμα, με το οποίο θα κατέβει στις ευρωεκλογές, ενώ διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπήρχε θέμα προσχώρησής του στη ΝΔ. Οπως αποκάλυψε (στην ΕΡΤ) έχει ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες αλλά διέψευσε τις πληροφορίες ότι θα λέγεται «Εμπρός» (κατά το «En Marche» του Μακρόν). Αυτό θα είναι απλώς το σύνθημά του, ξεκαθάρισε, και η ταυτότητά του θα είναι «ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ».

Εμπρησμός στο Βερολίνο

Για μία ακόμα φορά, αυτοκίνητο με διπλωματικές πινακίδες της ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο έγινε στόχος εμπρησμού χθες, όπως μου μεταφέρει ο ανταποκριτής μας Γιώργος Παππάς και «δεν μπορεί αυτήν τη στιγμή να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρχουν πολιτικά κίνητρα», όπως είπε εκπρόσωπος της αστυνομίας στα «ΝΕΑ», για αυτό και την έρευνα ανέλαβε η Αστυνομική Διεύθυνση Κρατικής Προστασίας.

Θυμίζω ότι δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται τέτοια επίθεση και η άποψη που είχαν σχηματίσει στο παρελθόν οι γερμανικές Αρχές είναι πως η κρίση της προηγούμενης δεκαετίας είχε οδηγήσει και σε μια «εξαγωγή» βίας αντιεξουσιαστών, με επανειλημμένες επιθέσεις εναντίον ελληνικών διπλωματικών στόχων στο Βερολίνο.

Απορίες

Πολλά ερωτηματικά έχει προκαλέσει η μεταγραφή στον ΣΥΡΙΖΑ του Οντέρ Μουμίν, πρώην δημάρχου Ιάσμου, από τους πολύ «σκληρούς» της μειονότητας στη Ροδόπη. Ισως τον θυμάστε από πέρυσι, όταν τέθηκε θέμα καθαίρεσής του από τον Μάκη Βορίδη επειδή είχε κάνει τον δήμο άνω κάτω επιτιθέμενος σε αιρετούς και υπαλλήλους με την κατηγορία ότι είναι «γκιουλενιστές». Η ένταξη του Μουμίν στον ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλεται από τοπικά στελέχη που μου λένε ότι μάλλον γράφτηκε στο κόμμα μέσω της πλατφόρμας isyriza…

Παρέμβαση Αρείου Πάγου

Τέλος στην «κρυπτοαμνηστία» των αυτοδιοικητικών που φέρεται ότι έχουν ζημιώσει το ελληνικό Δημόσιο ζητεί η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, θέτοντας ευθέως ζήτημα αντισυνταγματικότητας της ευνοϊκής αυτής διάταξης. Το θέμα έρχεται στην επικαιρότητα με αφορμή την αναίρεση που ασκήθηκε κατά της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, για την οριστική παύση της ποινικής δίωξης του πρώην νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη και του αδελφού του, Διονύση Ψωμιάδη.

Το ενδιαφέρον δε που σημειώνεται είναι ότι η απόφαση πρέπει να εξεταστεί διότι εκκρεμούν κι άλλες, αντίστοιχες.

Related posts

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

admin

Κικίλιας: Επίθεση από Τούρκους με απειλές και ύβρεις στον λογαριασμό του στο Instagram

admin

Ευρωεκλογές: Η παρουσίαση των επόμενων υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ από το Περιστέρι

admin

Συνάντηση Μητσοτάκη με μέλη του ΣΕΤΕ: Προανήγγειλε παρεμβάσεις για τους εργαζόμενους στον τουρισμό

admin

Ντόρα Μπακογιάννη: Διαφωνώ με τον Σαμαρά, αλλά δεν υπάρχει καμιά «βεντέτα»

admin

Η παρέμβαση Αδειλίνη για τα Τέμπη και το αίτημα των συγγενών

admin

Καλπάκης: «Ισχύει κύριε Μητσοτάκη ότι ξέρατε τα πάντα αλλά αφήσατε τη Θεσσαλία στο έλεος της κακοκαιρίας;»

admin

Εκλογές 2023: Την Κυριακή η ορκωμοσία των βουλευτών – Τη Δευτέρα η διάλυση της Βουλής

admin

Σκληρές κυρώσεις από ΗΠΑ στην Intellexa με την Ελλάδα στο φόντο

admin