Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Ιστορική αναδρομή στις αποδόσεις των επενδύσεων στην Ελλάδα

Ιστορική αναδρομή στις αποδόσεις των επενδύσεων στην Ελλάδα

Η UBS πραγματοποίησε, σήμερα (28/2), την παρουσίαση του Global Investment Returns Yearbook 2024, μίας «ιστορικής αναδρομής» στις αποδόσεις των επενδύσεων από τη δεκαετία του 1900 (περίπου) μέχρι το 2023. Για την έκθεση της UBS εξετάστηκαν δεδομένα από 21 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 33η θέση (μεταξύ Κύπρου και Πολωνίας) στον πιο πρόσφατο Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Η χώρα κυβερνιόταν από στρατιωτική χούντα μεταξύ 1967 και 1974, ενώ η τουρκική εισβολή στην Κύπρο οδήγησε στην κατάρρευση της στρατιωτικού καθεστώτος και την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Η υιοθέτηση του Συντάγματος του 1975 από το νεοεκλεγέν Ελληνικό Κοινοβούλιο σηματοδότησε μια νέα εποχή δημοκρατικής διακυβέρνησης στη χώρα που είναι γνωστή ως η «γενέτειρα της δημοκρατίας».

Η οικονομία της Ελλάδας κυριαρχείται από τον τομέα των υπηρεσιών, ενώ η ελληνική εμπορική ναυτιλία είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο. Η Ελλάδα εισήλθε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1982 και υιοθέτησε το ευρώ το 2001. Η επακόλουθη έλλειψη ευελιξίας της νομισματικής πολιτικής μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 οδήγησε σε μια δεκαετία πακέτων διάσωσης/διασωστικών μέτρων για το χρέος και σε μια πτώση του ΑΕΠ κατά 25%, συνοδευόμενη από αυστηρά μέτρα λιτότητας.

Το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ) ιδρύθηκε το 1876. Οι χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 40% του δείκτη FTSE World Greece, ακολουθούμενες από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας με 21%. Οι μεγαλύτερες εταιρείες είναι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (13% του δείκτη), ακολουθούμενη από τη Eurobank (12%), τη Μυτιληναίος (11%) και την Alpha Bank (9%). Τα ελληνικά δεδομένα της UBS ξεκινούν το 1954, εκτός από τα ομόλογα, τα οποία ξεκινούν το 1993.

ubs greece

Στο διάστημα από το 1954 ως το 2023, η μέση απόδοση των μετοχών ήταν 21,6%, ενώ για τα ομόλογα η μέση απόδοση ήταν 11,3%. Οι χαμηλότερες αποδόσεις σημειώθηκαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης, με τις επενδύσεις σε μετοχές να έχουν τις σημαντικότερες ζημιές (πραγματικές ζημιές, προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό 56,6%) το 2011. Οι επενδύσεις σε παρουσίασαν τις μεγαλύτερες ζημιές  (πραγματικές ζημιές, προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό 19,1%) το 1973, ένα έτος πριν την κατάρρευση της χούντας.

ubs greece 2

#UBS #ΕΛΛΑΔΑ #Ιστορική_αναδρομή #Επενδύσεις #Αποδόσεις

Related posts

Inform Λύκος: ΕΓΣ στις 30/1 για έγκριση της διασυνοριακής συγχώνευσης

admin

ΤΙΤΑΝ: H Alpha Finance αυξάνει την τιμή-στόχο στα €35,83

admin

Frigoglass: Τα μεγέθη της νέας μητρικής Frigo DebtCo PLC

admin

Το μετοχικό κεφάλαιο του ΟΠΑΠ μετά την ΑΜΚ

admin

Πειραιώς: Πτώση στον δείκτη αγροτικών προϊόντων τον Φεβρουάριο

admin

EPSILON ΝΕΤ: Ισχυρή ανάπτυξη με άνοδο 60% στον Κύκλο Εργασιών

admin

Χρηματιστήριο: Στις 1.235 μονάδες η αντίσταση του Γ.Δ.

admin

Η Lavipharm «χτύπησε» το καμπανάκι της έναρξης στο Χ.Α.

admin

Foodlink: Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών στην ΑΜΚ

admin