Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατάσχεσαν πλοίο ισραηλινών συμφερόντων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17:45.

Δυνάμεις καταδρομών της επίλεκτης ιρανικής παραστρατιωτικής ομάδας Φρουροί της Επανάστασης έκαναν σήμερα επιδρομή με ελικόπτερο σε πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων κοντά στα στενά του Ορμούζ και το κατέλαβαν, μεταδίδει το πρακτορείο Associated Press.

Το επίσημο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA του Ιράν επιβεβαίωσε το γεγονός, μετά από ερώτημα που έθεσε το πρακτορείο αφού είδε βίντεο που δείχνει τους καταδρομείς να επιτίθενται στο πλοίο – επίθεση που στρατιωτικός αξιωματούχος της Μέσης Ανατολής απέδωσε στο Ιράν και συνέδεσε με την ενίσχυση των εντάσεων μεταξύ Τεχεράνης και Δύσης, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Associated Press.

Η επίθεση είχε αναφερθεί και νωρίτερα από το Κέντρο Επιχειρήσεων Θαλάσσιου Εμπορίου του βρετανικού στρατού, με ανακοίνωσή της που ανέφερε ότι το περιστατικό έλαβε χώρα στον Κόλπο του Ομάν, ανοιχτά του λιμανιού της πόλης Φουτζάιρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Σύμφωνα με το βρετανικό κέντρο, το πλοίο “κατασχέθηκε από τις περιφερειακές αρχές” στον Κόλπο του Ομάν.

Πλοίο της Zodiac Maritime

Το πλοίο που εμπλέκεται είναι πιθανότατα το υπό πορτογαλική σημαία MSC Aries, ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων συμφερόντων της ναυτιλιακής Zodiac Maritime με έδρα το Λονδίνο.  Η Zodiac Maritime είναι εταιρεία του ομίλου Zodiac του Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου Έγιαλ Όφερ. Το MSC Aries εντοπίστηκε τελευταία φορά να πλέει στα ανοιχτά του Ντουμπάι με κατεύθυνση προς τα στενά του Ορμούζ την Παρασκευή. Το πλοίο είχε απενεργοποιήσει τα δεδομένα παρακολούθησης, κάτι που είναι συνηθισμένο για τα πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ που κινούνταν στην περιοχή.

Η κατάληψη του πλοίου επιβεβαιώθηκε επίσης αργότερα από την ιταλο – ελβετική ναυτιλιακή εταιρία MSC, διαχειρίστρια του πλοίου και θυγατρική της Zodiac Maritime. “Με λύπη επιβεβαιώνουμε ότι το MSC Aries, ιδιοκτησίας της Gortal Shipping Inc, η οποία είναι θυγατρική της Zodiac Maritime, και ναυλώθηκε από την MSC, κατελήφθη από τις ιρανικές αρχές (που επιβιβάστηκαν) με ελικόπτερο” και “υπάρχουν 25 μέλη πληρώματος”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Mediterranean Shipping Company (MSC), που έχει την έδρα της στη Γενεύη.

Κυρώσεις στο Ιράν ζητά ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

“Η Τεχεράνη διαπράττει ομηρεία και πρέπει να της επιβληθούν κυρώσεις για αυτό”, δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ, αφού έγινε γνωστή η κατάληψη του φορτηγού.

“Το καθεστώς του Αγιατολάχ Χαμενεΐ είναι ένα εγκληματικό καθεστώς που υποστηρίζει τα εγκλήματα της Χαμάς και τώρα διεξάγει επιχείρηση πειρατείας παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο”, δήλωσε ο Κατζ. “Καλώ την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ελεύθερο κόσμο να ανακηρύξουν αμέσως το σώμα των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης τρομοκρατική οργάνωση και να επιβάλουν κυρώσεις στο Ιράν τώρα”.

Related posts

Ρωσία: Ζημιά στο καλώδιο οπτικών ινών κοντά στον αγωγό φυσικού αερίου της Βαλτικής

admin

H Σουηδία εκδίδει στην Τουρκία υποστηρικτή του PKK

admin

Ρωσία: Σειρήνες προειδοποίησης για εισερχόμενους πυραύλους στο Μπέλγκοροντ

admin

Ιταλία: Η Μελόνι θα επισκεφθεί την Τουρκία το σαββατοκύριακο

admin

Μεσανατολικό: Εκατόμβη νεκρών από τις σημερινές εχθροπραξίες

admin

Εσθονία: Ο σύζυγος της πρωθυπουργού Κάλας πουλά το μερίδιό του σε εταιρεία που εξάγει στη Ρωσία

admin

Ουκρανία: Επίθεση ρωσικών drone προκάλεσε ζημιές σε ενεργειακή υποδομή στο νότο

admin

ΗΠΑ: Βελτιώθηκε σε υψηλό τριών μηνών ο σύνθετος δείκτης PMI

admin

Ρωσία: Αυξάνει τις ημερήσιες πωλήσεις συναλλάγματος λόγω μείωσης των εσόδων από την ενέργεια

admin