Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ζημιά στο καλώδιο οπτικών ινών κοντά στον αγωγό φυσικού αερίου της Βαλτικής

“Ατύχημα” συνέβη σε ρωσικό καλώδιο οπτικών ινών κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα τον περασμένο μήνα μόλις 28 χιλιόμετρα μακριά από τον αγωγό φυσικού αερίου που υπέστη ζημιά και συνδέει τη Φινλανδία και την Εσθονία, ανακοίνωσε την Τρίτη η ρωσική κρατική εταιρεία Rostelecom.

Η φινλανδική αστυνομία πιστεύει ότι η ζημιά στον αγωγό φυσικού αερίου Balticconnector προκλήθηκε από ένα κινεζικό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που έσερνε την άγκυρά του κατά μήκος του βυθού, αλλά δεν έχει καταλήξει στο συμπέρασμα αν επρόκειτο για ατύχημα ή εσκεμμένη ενέργεια.

Η ασφάλεια των υποθαλάσσιων καλωδίων και των αγωγών στη Βαλτική είναι επισφαλής με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, ιδίως μετά την ανατίναξη των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream πέρυσι. Οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη διαπιστώσει ποιος ήταν υπεύθυνος.

Σε ανακοίνωσή της, η Rostelecom δεν σχολίασε τι προκάλεσε το “ατύχημα” στο καλώδιο οπτικών ινών που συνδέει τον θύλακα του Καλίνινγκραντ της Βαλτικής με την υπόλοιπη Ρωσία.

Ωστόσο, επισήμανε την εγγύτητα του συμβάντος με τον κατεστραμμένο αγωγό φυσικού αερίου Balticconnector, τόσο από γεωγραφική όσο και από χρονική άποψη.

“Η βλάβη στο καλώδιο οπτικών ινών της εταιρείας Rostelecom στη Βαλτική Θάλασσα καταγράφηκε στις 7 Οκτωβρίου 2023 στις 23:30 (ώρα Μόσχας). Η θέση της βλάβης του καλωδίου βρίσκεται σε απόσταση 28 χιλιομέτρων από το τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου Baltic Connector που υπέστη ζημιά στις 8 Οκτωβρίου”, αναφέρεται.

Η φινλανδική αστυνομία που ηγείται της έρευνας για τον αγωγό έχει κατονομάσει το υπό σημαία Χονγκ Κονγκ πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων NewNew Polar Bear ως τον κύριο ύποπτο για την πρόκληση ζημιάς στον αγωγό φυσικού αερίου. Μια μεγάλη άγκυρα βρέθηκε σε κοντινή απόσταση και οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο σωλήνας έσπασε καθώς το πλοίο τον έσυρε στον πυθμένα της θάλασσας.

Ο διαχειριστής Gasgrid δήλωσε ότι ο αγωγός μπορεί να τεθεί εκτός λειτουργίας μέχρι τον Απρίλιο ή και περισσότερο. Η Κίνα δήλωσε ότι είναι πρόθυμη να παράσχει τις απαραίτητες πληροφορίες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Δύο άλλα καλώδια τηλεπικοινωνιών στη Βαλτική, που συνδέουν την Εσθονία με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, υπέστησαν επίσης ζημιές στις 7 και 8 Οκτωβρίου.

Στην ανακοίνωσή της, η Rostelecom ανέφερε ότι ένα εξειδικευμένο σκάφος ξεκίνησε τις επισκευές στο καλώδιο οπτικών ινών στις 5 Νοεμβρίου και οι εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν 10 ημέρες, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Είπε ότι οι χρήστες δεν είχαν επηρεαστεί επειδή τα δεδομένα μεταδίδονταν μέσω επίγειων διαδρομών και εφεδρικών δορυφορικών καναλιών.

Related posts

Τα έσοδα της Διώρυγας του Σουέζ “μειώθηκαν έως 50%” λόγω Χούθι

admin

BBC: “Ο πρόεδρος της COP28 ήθελε να συνάψει συμφωνίες για τα ορυκτά καύσιμα”

admin

Ουκρανία: Βυθίσαμε ένα ρωσικό πολεμικό σκάφος στην Κριμαία

admin

Ο Μπάιντεν χαιρέτισε σήμερα την επαναλειτουργία των θεσμών στη Βόρεια Ιρλανδία

admin

ΗΠΑ: Κοντά σε χαμηλό δύο ετών ο δομικός δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό

admin

Νέος πρέσβης της Τουρκίας στις ΗΠΑ ο Σεντάτ Ονάλ

admin

Τουρκία: Φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις θα στείλουν νέο στόλο στη Γάζα για άρση του ισραηλινού αποκλεισμού

admin

Η Μόσχα απειλεί να ανταποδώσει αν η ΕΕ προχωρήσει στην Ουκρανία τα έσοδα από τα παγωμένα στην ΕΕ ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

admin

Ρωσία: Drone καταρρίφθηκε κοντά σε ρωσική αεροπορική βάση στη Σεβαστούπολη

admin