Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ryanair κέρδισε τη δικαστική μάχη στην ΕΕ ενάντια στην πανδημική κρατική βοήθεια προς την Air France – KLM

Η Ryanair κέρδισε τη δικαστική της προσφυγή στα δικαστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά δισεκατομμυρίων ευρώ κρατικής ενίσχυσης για την ανταγωνιστική Air France-KLM, στον τελευταίο γύρο της εκστρατείας του ιρλανδικού αερομεταφορέα κατά των φερόμενων ως αθέμιτων επιδοτήσεων που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19.

Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ ακύρωσε την Τετάρτη τις επίσημες εγκρίσεις του μπλοκ των “27” για τη βοήθεια, λέγοντας ότι οι ρυθμιστικές αρχές δεν κατάφεραν να ελέγξουν τον πιθανό αντίκτυπο του πακέτου βοήθειας της γαλλικής κυβέρνησης όχι μόνο στην τοπική μονάδα της Air France, αλλά και στον ολλανδικό βραχίονα της εταιρείας, KLM.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δώσει έγκριση για γαλλική βοήθεια 7 δισεκατομμυρίων ευρώ και μια ξεχωριστή ανακεφαλαιοποίηση 4 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά τη διάρκεια του 2020 και του 2021, με στόχο να δοθεί ανάσα στην Air France-KLM που αντιμετώπιζε μια από τις χειρότερες κρίσεις στην ιστορία του κλάδου των αερομεταφορών.

Η Ryanair, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους της Ευρώπης, έχει υποβάλει περισσότερες από 22 νομικές εγκλήσεις για τα τεράστια ποσά κρατικής βοήθειας που έδωσαν οι κυβερνήσεις σε εθνικούς αερομεταφορείς, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα δεν έπρεπε να είχαν εγκριθεί από τον εκτελεστικό βραχίονα της ΕΕ, καθώς αποτελούσαν στρέβλωση του ανταγωνισμού στον κλάδο.

Η εταιρεία χαρακτήρισε την προσέγγιση της κρατικής βοήθειας από πλευράς της Επιτροπής από την πανδημία ως “ασπόνδυλη”, λέγοντας ότι επέτρεψε στα κράτη-μέλη της ΕΕ “να συντάξουν επιταγές αορίστου χρόνου στους αναποτελεσματικούς αερομεταφορείς-ζόμπι στο όνομα του ξεθωριασμένου εθνικού κύρους”.

Η Air France-KLM είπε ότι θα “μελετήσει προσεκτικά” τις αποφάσεις και θα εξετάσει εάν θα ασκήσει έφεση. Είπε ότι μέχρι τώρα “εκπλήρωσε όλες τις προϋποθέσεις εξόδου από όλες τις κρατικές ενισχύσεις”.

Η Κομισιόν σημείωσε ότι θα εξετάσει επίσης τα πιθανά επόμενα βήματα.

Τον Απρίλιο, ο όμιλος ανακοίνωσε ότι είχε αποπληρώσει πλήρως την εναπομένουσα κρατική ενίσχυση των 300 εκατομμυρίων ευρώ με τη μορφή υβριδικών διαρκών ομολόγων. Η κίνηση ήταν παρόμοια με την αποπληρωμή κρατικής ενίσχυσης από τη γερμανική ανταγωνίστρια Deutsche Lufthansa προς την κυβέρνηση της Γερμανίας, απαλλάσσοντας τις εταιρείες από όρους που περιλάμβαναν την αποχή από εξαγορές.

Η Air France-KLM δήλωσε από τότε ότι σχεδιάζει να αγοράσει τον σκανδιναβικό αερομεταφορέα SAS, ενώ ο όμιλος αεροπορικών εταιρειών έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την TAP της Πορτογαλίας, καθώς η συγκέντρωση στην ευρωπαϊκή αεροπορική βιομηχανία επιταχύνεται.

Κατώτερο δικαστήριο της ΕΕ τον Μάιο ανέτρεψε την έγκριση της ΕΕ για γερμανική ανακεφαλαιοποίηση 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη Lufthansa, απόφαση την οποία αμφισβητεί η αεροπορική εταιρεία.

Related posts

Ο ΟΗΕ ζήτησε πρόσβαση στο ισραηλινό λιμάνι Ασντότ για τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστινίους της Γάζας

admin

ΗΠΑ: Η Γερουσία έκανε ένα καθοριστικό βήμα για την έγκριση βοήθειας ύψους $95 δισ. προς την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν

admin

Ουκρανία: Τουλάχιστον 31 τραυματίες από ρωσικούς βομβαρδισμούς στην περιοχή του Χάρκοβο – Ανάμεσά τους 9 παιδιά

admin

ΗΠΑ: Υποχώρηση 0,4% των τιμών εισαγωγών τον Νοέμβριο

admin

ΗΠΑ: Έφθασαν οι Αμερικανοί κρατούμενοι που αφέθηκαν ελεύθεροι από το Ιράν

admin

Μετά τη Βουλγαρία και την Πολωνία, ο πρόεδρος Ζελένσκι επισκέπτεται σήμερα την Τουρκία

admin

Ρουκέτα εκτοξεύεται εναντίον βάσης των ΗΠΑ στο Ιράκ την ημέρα που η Βικτόρια Νούλαντ επισκέπτεται τη Βαγδάτη

admin

Ρωσία: Ο Πούτιν υπέγραψε νόμο που απαγορεύει σε επενδυτές από “μη φιλικές” χώρες να έχουν μερίδια σε ρωσικές επιχειρήσεις

admin

ΗΠΑ: Η απεργία των εργαζομένων στις αυτοκινητοβιομηχανίες επεκτάθηκε στο μεγαλύτερο εργοστάσιο της Ford

admin