Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποιεί για κινδύνους από φούσκα στις μετοχές

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) διερευνά πώς οι επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσαν να πληγούν από μια πιθανή αναστροφή του ράλι στις μετοχές, μεταδίδουν οι FT επικαλούμενοι αξιωματούχους της τράπεζας. 

Την Τετάρτη, η επιτροπή χρηματοοικονομικής πολιτικής της BoE προειδοποίησε ότι “η χρηματοδότηση για τις πιο ριψοκίνδυνες εταιρείες θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε μια σημαντική επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος”. 

Αναφέρει ακόμα ότι η πιθανότητα μιας “απότομης διόρθωσης” σε ορισμένες αγορές είχε αυξηθεί από τον Δεκέμβριο, καθώς οι αγορές έχουν ενισχυθεί παρά την υψηλά αβεβαιότητα στο outlook. 

Οι προειδοποιήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας έρχονται στη σκιά των επίσημων στοιχειών που ανακοινώθηκαν σήμερα και επιβεβαίωσαν ότι η βρετανική οικονομία μπήκε σε μια ρηχή ύφεση στο δεύτερο μισό του 2023. 

Το βρετανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,1% το γ’ τρίμηνο του περασμένου έτους και κατά 0,3% το δ’ τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές μετρήσεις. 

Για το 2023 συνολικά η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε μόλις 0,1%, εμφανίζοντας την πιο αδύναμη επίδοση από το 2009 – με εξαίρεση το 2020 όταν η πανδημία της Covid-19 οδήγησε σε βαθιά ύφεση την παγκόσμια οικονομία. 

Η βρετανική οικονομία δείχνει πάντως σημάδια ότι ξεκινά το 2024 με ισχυρότερο βηματισμό, με το ΑΕΠ να αναπτύσσεται κατά 0,2% τον Ιανουάριο από τον Δεκέμβριο, ενώ άλλες μετρήσεις δείχνουν ότι η ανάπτυξη συνεχίστηκε το Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. 

Related posts

Στη Χιροσίμα σήμερα ο Ζελένσκι για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της G7

admin

Βιλερουά: Η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια μόλις οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό σταθεροποιηθούν στον στόχο

admin

Έκκληση Σολτς για κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή κατά το Ραμαζάνι

admin

ΗΠΑ: Σε χαμηλό πέντε μηνών ο σύνθετος δείκτης PMI τον Ιούλιο

admin

Ερμότι (UBS): Πιθανή μια “μαζική συρρίκνωση” των δραστηριοτήτων επενδυτικής τραπεζικής της Credit Suisse

admin

Κουλέμπα προς Πούτιν-Λουκασένκο: Ουκρανία και Πολωνία πάντα ενωμένες

admin

Emirates: Ρεκόρ κερδοφορίας το 2022 και εκτόξευση εσόδων κατά 81%

admin

Τρίγωνο της Βαϊμάρης: Δείπνο εργασίας Μακρόν, Ντούντα και Σολτς τη Δευτέρα στο Μέγαρο των Ηλυσίων

admin

Λιθουανία: “Δεν μπορεί να αποκλειστεί” ανάμιξη της Κίνας στις εκλογές

admin