Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Βιλερουά: Η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια μόλις οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό σταθεροποιηθούν στον στόχο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων φέτος μόλις διαπιστώσει ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν σταθεροποιηθεί, ευθυγραμμιζόμενες με τον στόχο του 2%, δήλωσε την Τρίτη ο διοικητής της κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας και ένας εκ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Οι επενδυτές ποντάρουν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αρκετές μειώσεις των επιτοκίων της το τρέχον έτος, με την πρώτη κίνηση να γίνεται τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, παρότι ορισμένοι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχουν επισημάνει ότι θα μπορούσε να χρειαστεί περισσότερος χρόνος προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Ο Βιλερουά, κατά τη διάρκεια της πρωτοχρονιάτικης ομιλίας του προς εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού τομέα της Γαλλίας, αρνήθηκε να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα μπορούσε να ξεκινήσει η ΕΚΤ τις μειώσεις των επιτοκίων, περιοριζόμενος να σημειώσει ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα συνεχίσουν να βασίζονται στα οικονομικά στοιχεία και δεν θα είναι βιαστικές.

“Θα μειώσουμε τα επιτόκια φέτος όταν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό σταθεροποιηθούν στο 2%, (με βάση) αποτελεσματικά και διαρκή δεδομένα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης μειώνεται σταθερά, αν και τον Δεκέμβριο ενισχύθηκε στο 2,9% από 2,4% τον Νοέμβριο, κάτι όμως που αποδίδεται κυρίως σε παράγοντες τεχνικής φύσεων, όπως ο τερματισμός των κρατικών επιδοτήσεων και οι χαμηλές τιμές της ενέργειας, βασικά στοιχεία για τον υπολογισμό των πληθωριστικών πιέσεων.

Related posts

Με αναμμένες μηχανές το τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν – Αναμένει “σινιάλο” Ερντογάν για την κυπριακή ΑΟΖ

admin

Αυτοκτόνησε Ρώσος στρατιωτικός που έγραψε για “μεγάλες απώλειες” στην Αβντίιβκα

admin

Μάλι: Αεροπορικά πλήγματα εναντίον “τρομοκρατών” που σχεδίαζαν “επιθέσεις”

admin

Υπ. Εξωτερικών Ιταλίας: “Ο παλαιστινιακός λαός δικαιούται να αποκτήσει δικό του κράτος”

admin

Ζελένσκι: Η απειλή για το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια είναι σοβαρή

admin

Ένας άμαχος σκοτώθηκε από ισραηλινό πλήγμα στην αυλή του σπιτιού του

admin

ΟΗΕ: Η πείνα απειλεί 49,5 εκατομμύρια ανθρώπους σε Δυτική και Κεντρική Αφρική

admin

Σενεγάλη: Ο πρόεδρος Μακί Σαλ ανακοίνωσε την αναβολή των προεδρικών εκλογών

admin

“Ναι” για ένταξη Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ από Φινλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, Ισλανδία

admin