Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Σουηδία λέει ότι η Ουγγαρία εμμένει στη δέσμευσή της αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Ουγγαρία επανέλαβε τη δέσμευση ότι δεν θα είναι η τελευταία χώρα του ΝΑΤΟ που θα επικυρώσει την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στη συμμαχία, δήλωσε σήμερα ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπάιας Μπίλστρομ αφού συνάντησε τον Ούγγρο ομόλογό του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η Σουηδία υπέβαλε αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ πέρυσι τον Μάιο, σε μια μεγάλη αλλαγή στην στρατηγική της για την ασφάλεια ύστερα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ήλπιζε σε μια ομαλή διαδικασία ένταξης, αλλά το αίτημα καθυστερεί λόγω της Τουρκίας και της Ουγγαρίας που έως τώρα αρνούνται να το στηρίξουν.

Ο Μπίλστρομ δήλωσε ότι συναντήθηκε με τον Ούγγρο υπουργό Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο στις Βρυξέλλες χθες, Δευτέρα, και ρώτησε εάν η Ουγγαρία εμμένει στη δέσμευσή της να μην είναι το τελευταίο μέλος του ΝΑΤΟ που θα δώσει την έγκρισή του στη Σουηδία.

“Το σαφές μήνυμά του ήταν, ναι. Δεν θα είμαστε οι τελευταίοι”, δήλωσε ο Μπίλστρομ.

Η Τουρκία άφησε να εννοηθεί στα τέλη Νοεμβρίου ότι μπορεί να είναι έτοιμη να εγκρίνει τη Σουηδία ως μέλος του ΝΑΤΟ εντός λίγων εβδομάδων.

Ωστόσο ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συνέδεσε τη διαδικασία με τις ελπίδες της Τουρκίας να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τις ΗΠΑ, μια συμφωνία την οποία καθυστερεί το Κογκρέσο.

Ο Μπίλστρομ δήλωσε ότι η Σουηδία παρακολουθεί στενά τις συζητήσεις μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ και δεν έχει λάβει “καμία νέα πληροφορία” για το πότε η Τουρκία θα επικυρώσει την αίτηση της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ.

Related posts

Ο Μπλίνκεν ενστερνίζεται τη δήλωση Μπάιντεν για τον “δικτάτορα” Σι

admin

Το ΔΝΤ ανεβάζει στο 3,1% τον πήχη για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος – Καταλύτες ΗΠΑ και Κίνα

admin

Φιλιππίνες:Στο 6,5% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

admin

Κύπρος: Στο Στρασβούργο μεταβαίνει αύριο ο Ν. Χριστοδουλίδης, ο οποίος την επομένη θα μιλήσει στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

admin

Ο Λούλα θα συναντηθεί για πρώτη φορά με τον κεντρικό τραπεζίτη της Βραζιλίας, μετά την έντονη σύγκρουσή τους

admin

ΗΠΑ: Κοκαΐνη ήταν η “ύποπτη ουσία” που προκάλεσε συναγερμό στον Λευκό Οίκο

admin

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δύο νεκροί από πλήγμα ρωσικού πυραύλου σε πολυκατοικία στην επαρχία Χάρκοβο

admin

Η Γερμανία στηρίζει την ένταξη της Βουλγαρίας στον χώρο Σένγκεν

admin

Χονγκ Κονγκ: Τη διάλυσή του ανακοίνωσε ένα από τα δημοκρατικά κόμματα, υπό την άσκηση πιέσεων από το Πεκίνο

admin