Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Το ΔΝΤ ανεβάζει στο 3,1% τον πήχη για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος – Καταλύτες ΗΠΑ και Κίνα

Σε ανοδική αναθεώρηση της εκτίμησής του για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας προχώρησε την Τρίτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επικαλούμενο την απροσδόκητη ανθεκτικότητα της οικονομίας των ΗΠΑ, τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης που έχει λάβει η Κίνα, αλλά και τις καλύτερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Ρωσίας.

Ειδικότερα, το Ταμείο αναμένει τώρα ότι η παγκόσμια οικονομία θα “τρέξει” με ρυθμό 3,1%, ελαφρώς αυξημένο κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την πρόβλεψή του τον προηγούμενο Οκτώβριο. Το 2025 αναμένει ελαφρά επιτάχυνση στο 3,2%.

Το ΔΝΤ πιστεύει ότι πλέον είναι μειωμένη η πιθανότητα μιας “σκληρής προσγείωσης”, ήτοι να σημειωθεί οικονομική συρρίκνωση μετά από μια περίοδο ισχυρής ανάπτυξης, παρά τους νέους κινδύνους που εγκυμονούν οι αυξήσεις στις τιμές των εμπορευμάτων και τα ζητήμας εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω της γεωπολιτικής αστάθειας στη Μέση Ανατολή.

Το Ταμείο προβλέπει επίσης για φέτος ανάπτυξη 2,1% στις ΗΠΑ, 0,9% στην Ευρωζώνη και επίσης 0,9% στην Ιαπωνία, και 0,6% στο Ηνωμέννο Βασίλειο.

“Αυτό που είδαμε είναι μια πολύ ανθεκτική παγκόσμια οικονομία στο δεύτερο εξάμηνο του προηγούμενου έτους, και αυτό θα συνεχιστεί και το 2024”, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Πιερ-Ολιβιέ Γκουρίνχας, μιλώντας στο CNBC την Τρίτη.

“Πρόκειται για έναν συνδυασμό ισχυρής ζήτησης σε ορισμένες από αυτές τις χώρες, ιδιωτικής κατανάλωσης, κρατικών δαπανών. Αλλά επίσης, και αυτό είναι πολύ σημαντικό στην τρέχουσα συγκυρία, του τομέα των προμηθειών… Με τις τόσο ισχυρές αγορές εργασίας, τις τριβές στις αλυσίδες εφοδιασμού που έχουν αμβλυνθεί και την πτώση των τιμών της ενέργειας και των εμπορευμάτων”.

Άλλωστε, τα τελευταία επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία των ΗΠΑ διέψευσε πανηγυρικά τις προσδοκίες των οικονομολόγων το δ’ τρίμηνο του 2023, σημειώνοντας ανάπτυξης 3,3%.

Η δε Κίνα, παρότι αντιμετώπισε πολλά προβλήματα τον τελευταίο χρόνο -όπως η απογοητευτική ανάκαμψη των δαπανών μετά την πανδημία, οι ανησυχίες για αποπληθωρισμό και η συνεχιζόμενη κρίση στον τομέα των ακινήτων-, έχει εφαρμόσει μια σειρά μέτρων τόνωσης της οικονομίας, ως απάντηση, γεγονός που συνέβαλε στην αναβάθμιση των εκτιμήσεων του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία.

Παρά την ανοδική αναθεώρηση, βέβαια, οι προβλέψεις του ΔΝΤ εξακολουθούν να κινούνται κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο ανάπτυξης του 3,8%, που καταγράφηκε μεταξύ του 2000 και του 2019. Σύμφωνα με το Ταμείο, τα υψηλότερα επιτόκια, η άρση ορισμένων προγραμμάτων δημοσιονομικής στήριξης και η χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας συνεχίζουν να επιβαρύνουν τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης.

Ωστόσο, προσθέτει ότι η περιοριστική νομισματική πολιτική που υιοθέτησαν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη οδήγησε σε πτώση του πληθωρισμού με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν στις περισσότερες περιοχές, εξέλιξη που ο Γκουρίνχας χαρακτήρισε “μια ακόμη θετική εξέλιξη” στην έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι ο πληθωρισμός σε παγκόσμιο επίπεδο θα διαμορφωθεί το 2024 στο 5,8% και στο 4,4% το 2025, ποσοστά που για τις ανεπτυγμένες οικονομίες μειώνονται στο 2,6% για το τρέχον έτος και στο 2% για το επόμενο.

“Η μάχη ενάντια στον πληθωρισμό κερδίζεται και έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες για μια ήπια προσγείωση. Έτσι, αυτό θέτει τις βάσεις ώστε οι κεντρικές τράπεζες, Federal Reserve, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Τράπεζα της Αγγλίας και άλλες, να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκιά τους, μόλις δούμε με βεβαιότητα ότι βρισκόμαστε σε αυτόν τον δρόμο”, πρόσθεσε ο Γκουρίνχας.

“Η εκτίμηση αυτήν τη στιγμή είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες θα περιμένουν κάποια ακόμη δεδομένα, θα κινούνται συνεδρίαση τη συνεδρίαση με βάση τα δεδομένα, επιβεβαιώνοντας ότι βρισκόμαστε σε αυτόν τον δρόμο. Αυτό είναι το βασικό σενάριο. Και αν είμαστε, τότε μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα δούμε μειώσεις επιτοκίων”, συμπλήρωσε.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ σημείωσε πάντως, ότι αν και είναι σαφές ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν πρέπει να χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική τους πολύ νωρίς, εντούτοις υπάρχει ο κίνδυνος αυτή να παραμείνει περιοριστική για περισσότερο από όσο πρέπει, γεγονός που θα επιβραδύνει την ανάπτυξη και θα οδηγήσει τον πληθωρισμό κάτω από το επίπεδο του 2% στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Related posts

Bloomberg: Η Βρετανία θα πέσει σε ύφεση αν τα επιτόκια φτάσουν το 6%

admin

Η Λευκορωσία αναμένει μισθοφόρους της Wagner και μια αποστολή του ρωσικού τακτικού στρατού

admin

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Μόσχα λέει ότι απώθησε μεγάλη αντεπίθεση των Ουκρανών στο Ορίχιβ

admin

Στην Άγκυρα ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης για πυρηνική ενέργεια και φυσικό αέριο

admin

Ουκρανία: Απέπλευσε το τελευταίο πλοίο πριν από τη λήξη της προθεσμίας για τη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα

admin

New York Fed: Περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού περιμένουν οι Αμερικανοί

admin

Η Ελβετία κάνει ένα βήμα προς την πώληση 25 Leopard 2 στη Γερμανία

admin

Η εμμονή του Μακρόν με τη Ρωσία εξηγείται και από εσωτερικούς λόγους

admin

Νίγηρας: Υπό κράτηση ο πρόεδρος Μπαζούμ από μέλη της προεδρικής φρουράς – Φόβοι για απόπειρα πραξικοπήματος

admin