Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Το ΕΔΑΔ καταδίκασε τη Ρωσία σχετικά με τη δολοφονία δύο δημοσιογράφων στο Νταγκεστάν

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε σήμερα τη Ρωσία για μη αποτελεσματική έρευνα σχετικά με τις περιστάσεις του θανάτου δύο δημοσιογράφων που δολοφονήθηκαν στο Νταγκεστάν, μια περιοχή στο νότιο τμήμα της χώρας.

Ο Αχμεντνάμπι Αχμεντναμπίγεφ δολοφονήθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του στις 9 Ιουλίου 2013 στο χωριό Σεμέντερ και ο Χατζιμουράντ Καμάλοφ δολοφονήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2011 στη Μαχατσκάλα, κοντά στο σημείο όπου εργαζόταν. Οι δύο άνδρες ήταν στόχος απειλών θανάτου σε φυλλάδια που διανεμήθηκαν το 2009 και ο Αχμεντναμπίγεφ είχε επιβιώσει μιας πρώτης απόπειρας δολοφονίας.

Η έρευνα για τη δολοφονία του Αχμεντναμπίγεφ, που ανεστάλη και επαναλήφθηκε πέντε φορές, εξακολουθεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτει το ΕΔΔΑ, να είναι σε εξέλιξη. Σε ό,τι αφορά τον θάνατο του Καμάλοφ, τέσσερις άνδρες κρίθηκαν ένοχοι τον Ιούλιο του 2022 για παραγγελία και εκτέλεση της δολοφονίας του.

Οι δύο ενάγοντες είναι Ρώσοι υπήκοοι. Πρόκειται για τον πατέρα του Αχμεντναμπίγεφ και τον ανιψιό του Καμάλοφ, που είχαν προσφύγει στο ΕΔΔΑ υποστηρίζοντας πως οι ρωσικές αρχές απέτυχαν να προστατεύσουν τη ζωή των συγγενικών τους προσώπων και να διεξαγάγουν αποτελεσματική έρευνα για τις περιστάσεις του θανάτου τους.

Το δικαστήριο έκρινε πως υπήρξε παραβίαση του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σε σχέση με την έρευνα, και στις δύο περιπτώσεις.

Το δικαστήριο έκρινε πως υπήρξε παραβίαση του άρθρου 2 για το δικαίωμα στη ζωή στην περίπτωση του Αχμεντναμπίγεφ και μη παραβίαση αυτού του άρθρου στη δεύτερη περίπτωση, εκτιμώντας πως δεν υπήρξε “πραγματικός και άμεσος κίνδυνος” για τη ζωή του Καμάλοφ πριν από τη δολοφονία του.

Το ΕΔΔΑ καταδίκασε τη Ρωσία να καταβάλει 26.000 στον πρώτο ενάγοντα και 20.000 ευρώ στον δεύτερο για ηθική βλάβη.

Το δικαστήριο, που εδρεύει στο Στρασβούργο, είναι ο δικαστικός βραχίονας του Συμβουλίου της Ευρώπης στο οποίο συμμετέχουν 46 κράτη που αναγνωρίζουν τα δικαιώματα που είναι εγγεγραμμένα στην Σύμβαση

Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία αποκλείστηκε από το Συμβούλιο στις 16 Μαρτίου 2022, και δεν είναι πλέον μέλος της Σύμβασης από τις 16 Σεπτεμβρίου 2022. Ωστόσο το ΕΔΔΑ μπορεί πάντα να εξετάζει την ευθύνη της Μόσχας σε ενδεχόμενες προσβολές των δικαιωμάτων του ανθρώπου που έχουν διαπραχθεί πριν από εκείνη την ημερομηνία.

Related posts

Αφγανιστάν: Σεισμός 6,4 βαθμών στον Ινδοκαύκασο – Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό εάν υπάρχουν θύματα

admin

Ρωσία: Έσπασε φράγμα στην πόλη Ορσκ – Εκκενώνεται η περιοχή

admin

Ο εκκαθαριστής της Evergrande προσέφυγε στο άρθρο 15 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα

admin

Έρευνες για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου του Ραΐσι: Το Ιράν ζήτησε τη συνδρομή της Τουρκίας

admin

Σαρλ Μισέλ: Αν θέλει ειρήνη, η Ευρώπη πρέπει να ετοιμασθεί για πόλεμο

admin

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν υπέγραψε τη μεταρρύθμιση του στρατιωτικού δικαίου για να αντιμετωπιστεί η σεξουαλική βία στον στρατό

admin

Ισραήλ: Κόκκινη μπογιά και φωτογραφίες ομήρων στο αρχηγείο του κόμματος του Νετανιάχου

admin

ΗΠΑ: Απέτρεψε κυβερνοεπίθεση από δίκτυο που συνδέεται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες

admin

ΠΟΥ: H μετάδοση της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους πηγή “μεγάλης ανησυχίας” – Εξαιρετικά υψηλό ποσοστό θνησιμότητας

admin