Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Λούλα θα συναντηθεί για πρώτη φορά με τον κεντρικό τραπεζίτη της Βραζιλίας, μετά την έντονη σύγκρουσή τους

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας Ρομπέρτο Κάμπος Νέτο πρόκειται να έχουν την πρώτη τους πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση από τότε που ο αριστερός ηγέτης ξεκίνησε τη θητεία του στο ύπατο αξίωμα τον Ιανουάριο και ξεκίνησε μια εκστρατεία για να πιέσει τη νομισματική αρχή της Βραζιλίας να μειώσει τα επιτόκια για να συμβάλει στην τόνωση της ανάπτυξης στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.

Ο Κάμπος Νέτο επικοινώνησε με τον κ. Λούλα με μια επιστολή ζητώντας συνάντηση, σύμφωνα με δύο πρόσωπα με γνώση του ζητήματος τα οποία επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg. Ο πρόεδρος συμφώνησε, αλλά ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών Φερνάντο Χαντάντ να συμμετάσχει. Η συνάντηση πρόκειται να γίνει το βράδυ της Τετάρτης στο προεδρικό μέγαρο στη Μπραζίλια, σύμφωνα με τις δημόσιες ατζέντες των κ.κ. Λούλα και Κάμπος Νέτο.

Οι κινήσεις τόσο του Κάμπος Νέτο όσο και του Λούλα θεωρήθηκαν ως χειρονομίες καλής θέλησης που ήταν δυνατές μόνο τώρα που η κεντρική τράπεζα άρχισε να μειώνει τα επιτόκια, ανέφεραν οι πηγές, ζητώντας ανωνυμία επειδή το θέμα δεν είναι δημόσιο. Η τελευταία φορά που συναντήθηκαν ήταν κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου από την προεδρία Μπολσονάρο, με την ομάδα του Λούλα να χαρακτηρίζει τον Κάμπος Νέτο “αλαζονικό”, σύμφωνα με τις πηγές.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Λούλα έχει επικρίνει πολλές φορές την κεντρική τράπεζα, αμφισβητώντας την ανάγκη για αυτονομία της και επικρίνοντας τον Κάμπος Νέτο για τη διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλό έξι ετών. Από τότε, ωστόσο, το κλίμα έχει βελτιωθεί, σύμφωνα πάντα με τις πηγές.

Η κεντρική τράπεζα δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό.

Η κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας μείωσε το επιτόκιο αναφοράς της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση την περασμένη εβδομάδα στο 12,75% και υπέδειξε ότι θα διατηρήσει τον ίδιο ρυθμό χαλάρωσης τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.

Έξι μήνες μετά τη δημόσια διαμάχη του με έναν θεσμό όπου κυριαρχούσαν οι διορισμοί του ακροδεξιού προκατόχου του, ο Λούλα έχει αρχίσει να αναδιαμορφώνει το σκηνικό. Δύο θέσεις πρόκειται να ανοίξουν στο εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας τον Δεκέμβριο.

Νωρίτερα φέτος, ο Λούλα διόρισε δύο πρόσωπα που θεωρούνται κοντά του στο διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας, τον Γκάμπριελ Γκαλίπολο και τον Άιλτον Ακίνο. Η κίνηση ήταν το εναρκτήριο βήμα στην πρώτη μετάβαση της εξουσίας της τράπεζας από τη θέσπιση νόμου το 2021 που εγγυάται επισήμως την αυτονομία της.

Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων θητειών του Λούλα στην προεδρία, ο επικεφαλής της τράπεζας, Henrique Meirelles, είχε δηλώσει ότι ο πρόεδρος του είχε δώσει ντε φάκτο αυτονομία για να καθορίζει τη νομισματική πολιτική.

Ο Κάμπος Νέτο – ο στόχος μεγάλου μέρους της οργής του Λούλα – και δύο άλλα μέλη του Δ.Σ. θα αποχωρήσουν στα τέλη του 2024. Εκτός από τη βελτίωση της σχέσης του με τον πρόεδρο, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας θα μπορούσε επίσης να παρουσιαστεί ως συνδετικός κρίκος της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση, στην οποία ο ίδιος βρίσκεται κοντά, υπογράμμισε μία εκ των πηγών.

Related posts

Μπορέλ: Η ΕΕ αντιμετωπίζει την Κίνα με σοβαρότητα και περιμένει το ίδιο και από την πλευρά της

admin

Ουκρανία: Ειρηνευτική αποστολή από το Βατικανό και τον πάπα Φραγκίσκο

admin

“Καμπανάκι” του No2 της Goldman Sachs για χρέος ΗΠΑ: Κίνδυνος για φαινόμενα Βρετανίας επί Λιζ Τρας σε περίπτωση πολιτικής κρίσης

admin

Τις ιδέες του για να αντιμετωπίσει η ΕΕ τους “θανάσιμους κινδύνους” που αντιμετωπίζει ανέπτυξε ο Μακρόν

admin

Η χρηματοδότηση της προσαρμογής των αναπτυσσόμενων χωρών στην κλιματική αλλαγή υποχώρησε κατά 15% το 2021 σε διάστημα έτους

admin

Amazon: Υπετριπλασίασε τα καθαρά κέρδη στο α’ τρίμηνο – Αύξηση κατά 17% των εσόδων της AWS

admin

Freedom Holding: Στα 795,7 εκατ. δολάρια τα έσοδα της χρήσης 2022 – Αύξηση 15%

admin

Το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησε σε αποστολή του ΟΗΕ στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μόνο μετά την έξοδο 100.000 Αρμενίων, λέει το Παρίσι

admin

ΗΠΑ: Σε χαμηλό έξι μηνών η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Μάιο

admin