Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα, δεν επηρεάζει (επί του παρόντος) τις τιμές του αερίου

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Η είδηση ότι πλοία  με LNG του Κατάρ σταματούν προσωρινά τη διέλευση από την Ερυθρά Θάλασσα, δεν επηρέασε την τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία συνέχισε να κινείται πτωτικά. 

Συγκεκριμένα οι τιμές του αερίου στην Ευρώπη συνέχισαν να μειώνονται καθώς η χαμηλότερη ζήτηση αντισταθμίζει τους κινδύνους από την προσφορά. Οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στη Γηραιά Ήπειρο βρέθηκαν χθες να υποχωρούν σε ποσοστό 4,8% εν μέσω ασθενούς βιομηχανικής ζήτησης αλλά και μεγαλύτερων από το μέσο όρο αποθεμάτων στις αποθήκες για αυτήν την εποχή, παρά το παρατεταμένο κρύο στην βόρεια και δυτική Ευρώπη αλλά και τα σημάδια ότι το Κατάρ παγώνει τις διελεύσεις φορτίων LNG από την Ερυθρά Θάλασσα. 

Χθες το πρωί τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου της Ολλανδίας TTF του Φεβρουαρίου, που αποτελεί σημείο αναφοράς για τις συναλλαγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, υποχώρησαν κατά 4,82% στα 30,45 ευρώ ανά μεγαβατώρα (Mwh). Οι τιμές μέσα στην ημέρα έπεσαν μέχρι και τα 29,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα για να κλείσουν στα 29,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 

Παρά τη βαρυχειμωνιά που πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, οι traders του φυσικού αερίου πιστεύουν ότι η αγορά είναι καλά εφοδιασμένη για το φετινό χειμώνα, με αρκετό φυσικό αέριο στους αποθηκευτικούς χώρους και ενώ ακόμη βρισκόμαστε στα μισά του δρόμου της χειμερινής περιόδου. 

Η κατανάλωση φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρώπη εμφανίζεται αυξημένη το τελευταίο δεκαήμερο, ωστόσο τα επίπεδα της αποθήκευσης στην ΕΕ εξακολουθούν να βρίσκονται στα επίπεδα που πλησιάζουν το 80% σύμφωνα με στοιχεία του Gas Infrastracture Europe. Συγκεκριμένα στις 13 Ιανουαρίου οι  χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου της ΕΕ ήταν κατά 79,7% γεμάτοι.

Οι χαμηλότερες από τις μέσες θερμοκρασίες της περασμένης εβδομάδας σημείωσαν τις μεγαλύτερες καταναλώσεις σε μια εβδομάδα μέχρι στιγμής αυτή τη χειμερινή περίοδο.

Ωστόσο, ο αποθηκευτικός χώρος παραμένει πάνω από τον μέσο όρο 5 ετών του 68% πληρότητας για αυτήν την περίοδο του χρόνου, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς αερίου. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι οι αποθήκες της Ευρώπης θα ολοκληρώσουν τη σεζόν θέρμανσης με πληρότητα περίπου 52%, γεγονός που με τη σειρά του μεταφράζεται σε συγκράτηση των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου.

Τα υψηλά επίπεδα αποθεμάτων, η ασθενής ζήτηση από τη βιομηχανία και η αυξημένη εμπιστοσύνη ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να περάσει τον χειμώνα χωρίς μεγάλες διαταραχές της προσφοράς οδήγησαν τους εμπόρους να είναι πιο επιφυλακτικοί για την πορεία των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Και αυτό παρά τον κρύο καιρό αλλά και τις πληροφορίες ότι το Κατάρ σταματά τις διελεύσεις φορτίων LNG μέσω της Ερυθράς Θάλασσας.

Related posts

Ιταλία: Τέσσερις τραυματίες σε μεγάλη πυρκαγιά στη Σαρδηνία

admin

Σι Τζινπίνγκ: Η Κίνα και οι χώρες της κεντρικής Ασίας θα πρέπει “να εκμεταλλευθούν πλήρως” τις δυνατότητες συνεργασίας

admin

Capital Economics: Πόσο θα κοστίσει στην ευρωζώνη το “Trump 2.0”

admin

Διχασμένοι οι αξιωματούχοι της Fed τον Ιούλιο για την ανάγκη και νέων αυξήσεων

admin

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε πύραυλο που ερρίφθη από τον Λίβανο

admin

Αξιωματούχος του ΟΗΕ παραιτείται καταγγέλλοντας “γενοκτονία” στη Λωρίδα της Γάζας

admin

Κολομβία: Ο πρώην πρόεδρος Άλβαρο Ουρίμπε καλείται να καταθέσει στη γενική εισαγγελία

admin

Τουρκικές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν 15 στόχους Κούρδων μαχητών στο βόρειο Ιράκ

admin

Μεσανατολικό: Η μεθοριακή διάβαση της Ράφα θα ανοίξει αύριο Παρασκευή

admin