Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ιταλία σχεδιάζει να πουλήσει ποσοστό έως και 13% της Poste Italiane

Πωλητήριο για τη διάθεση ποσοστού έως και 13% στον όμιλο ταχυδρομικών υπηρεσιών Poste Italiane ετοιμάζεται να βάλει η Ιταλία, όπως ενημέρωσε το υπουργείο Βιομηχανίας το κοινοβούλιο της χώρας την Τρίτη.

Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι έχει συντάξει ένα σχέδιο πώλησης κρατικών συμμετοχών σε ιταλικές επιχειρήσεις με στόχο να συγκεντρώσει μεταξύ 2024 και 2026 κεφάλαια ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ (21,67 δισ. δολαρίων) προκειμένου να διατηρήσει υπό έλεγχο το χρέος της, το οποίο είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Σε γραπτή απάντησή του σε κοινοβουλευτική ερώτηση, αντίγραφο της οποίας περιήλθε σε γνώση του Reuters, το υπουργείο Βιομηχανίας αναφέρει ότι τόσο το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας όσο και ο 

Σε γραπτή απάντηση σε κοινοβουλευτική ερώτηση, αντίγραφο της οποίας είδε το Reuters, το υπουργείο Βιομηχανίας είπε ότι τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και το Cassa Depositi e Prestiti – CDP (Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων) σχεδιάζουν να μειώσουν τις συμμετοχές τους στην Poste Italiane, χωρίς όμως το συνολικό ποσοστό τους να υποχωρήσει κάτω από το 51%.

Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών κατέχει ποσοστό 29,3% στην Poste Italiane, αξίας σχεδόν 4 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές αγοράς, ενώ το CDP κατέχει επιπλέον 35%.

“Η πώληση δεν θα θέσει σε κίνδυνο το χαρακτήρα της δημόσιας υπηρεσίας και θα εγγυηθεί τις θέσεις εργασίας όλων των εμπλεκόμενους εργαζομένων”, προσθέτει την απάντσή του υπουργείο Βιομηχανίας. Τόσο το CDP όσο και το υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα σε επικοινωνία που είχε το Reuters.

Η Poste Italiane, η οποία θα παρουσιάσει το νέο της επιχειρηματικό της σχέδιο τον Μάρτιο, είναι ένας χρηματοοικονομικός όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων που έχει επεκταθεί πέραν της βασικής του δραστηριότητας και στους τομείς των πληρωμών, της παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και ενέργειας, καθώς και στην παροχή ασφαλιστικών και επενδυτικών προϊόντων.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι η Ρώμη θα μειώσει τις συμμετοχές της σε κρατικές επιχειρήσεις χωρίς όμως να διακινδυνεύσει την απώλεια του ελέγχου τους από το Δημόσιο. 

Εξαίρεση αποτελεί η τράπεζα Monte dei Paschi di Siena (MPS), για την οποία το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύτηκε το 2017, κατά τη διάσωσή της κατόπιν της σύμφωνης γνώμης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να επιστρέψει στα χέρια ιδιωτών.

Η Μελόνι και ο υπουργός Οικονομικών Τζιανκάρλο Τζορτζέτι δήλωσαν επίσης ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να πουλήσει μέρος των συμμετοχών της στην κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων Ferrovie dello Stato και στον ενεργειακό κολοσσό Eni.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπολογίζοντας τα έσοδα από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, το χρέος της Ιταλίας φαίνεται να μειώνεται μόλις κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ του 2023 και του 2026, οπότε στόχο είναι να διαμορφωθεί στο 139,6% του ΑΕΠ.

Η Ιταλία άλλωστε, πρέπει τώρα να βάλει περισσότερο από ποτέ άλλοτε σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να αυστηροποιήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες το επόμενο έτος, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Related posts

Κατάρ: Ο συνεχιζόμενος βομβαρδισμός της Γάζας περιπλέκει τις προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς

admin

Οι trader συναλλάγματος στη μαύρη αγορά της Αργεντινής προετοιμάζονται για αβεβαιότητα

admin

ΗΠΑ: Μια Αμερικανίδα και το παιδί της απήχθησαν στην Αϊτή

admin

Ρωσία: Οι Αφρικανοί ηγέτες πίεσαν τον Πούτιν να δώσει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία

admin

COP28: 117 χώρες συμφώνησαν να τριπλασιάσουν την παγκόσμια ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030

admin

Συνέδριο Economist: Να υποστηρίξουμε τη δημοκρατία, απέναντι στις δυνάμεις της αστάθειας, τόνισε ο Άλμπιν Κούρτι

admin

Νέοι κανόνες για την αποκατάσταση του 20% της γης και της θάλασσας στην ΕΕ

admin

Νετανιάχου: Σταθερή, υποσχόμενη η συμμαχία Κύπρου – Ισραήλ

admin

Ισλανδία: Αμετάβλητο το επιτόκιο στο 9,25%

admin