Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Οι trader συναλλάγματος στη μαύρη αγορά της Αργεντινής προετοιμάζονται για αβεβαιότητα

Στο κέντρο του Μπουένος Άιρες, μια μικρή ομάδα trader στη μαύρη αγορά, γνωστοί ως “arbolitos” – ή δεντράκια – έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου τη Δευτέρα, μια μέρα αφότου ένας φιλελεύθερος ο οποίος δεσμεύτηκε να δολαριοποιήσει την οικονομία, κέρδισε την κούρσα για να γίνει πρόεδρος της Αργεντινής.

Το μακροχρόνιο αλλά παράνομο εμπόριο δολαρίων βρίσκεται στο επίκεντρο εν μέσω της ανόδου του ακροδεξιού Χαβιέ Μιλέι, σε μια χώρα όπου οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ελάχιστα στο ταλαιπωρημένο τοπικό πέσο εν μέσω τριψήφιου πληθωρισμού και ταχείας υποτίμησης.

Οι αυστηροί έλεγχοι κεφαλαίων στις επίσημες συναλλαγές νομισμάτων περιορίζουν την επίσημη πρόσβαση στα δολάρια και έχουν δημιουργήσει ένα ευρύ φάσμα παράλληλων ισοτιμιών όπου τα δολάρια διαπραγματεύονται με τεράστιο premium, πάνω από 900 πέσος ανά δολάριο έναντι 350 στην επίσημη ισοτιμία.

Τη Δευτέρα, οι δρόμοι ήταν πιο ήσυχοι από το κανονικό λόγω τοπικής τραπεζικής αργίας και καθώς ο κόσμος προσπαθούσε να συνέλθει από το εκλογικό σοκ, αλλά μερικά “δεντράκια” πουλούσαν δολάρια μεταξύ 920-950 πέσος ανά δολάριο, παρόμοια με το επίπεδο της περασμένης Παρασκευής.

Ο Μαρσέλο, ένας trader που ζήτησε μόνο να κατονομαστεί, μιλώντας στο Reuters, είπε ότι οι συνεργάτες του πουλούσαν δολάρια στα 920, χαμηλότερα από την τιμή των 950 που χρέωσαν την Παρασκευή, επικαλούμενος σημάδια ότι το πέσο κερδίζει αξία στις αγορές κρυπτονομισμάτων, τις μόνες που διαπραγματεύονται.

Περίμενε μεγαλύτερη ενίσχυση την Τρίτη και πιστεύει ότι το πέσο θα φτάσει τα 870 ή 860 ανά δολάριο, μια αισιόδοξη έκκληση με τους περισσότερους αναλυτές να αναμένουν ότι η νίκη του Μιλέι θα πιέσει το νόμισμα.

Ο Νίκολας, ένας νεότερος πωλητής λίγα τετράγωνα πιο πέρα, εκτιμά ότι το πέσο θα παραμείνει σταθερό μέχρι να πάρει την εξουσία ο Μιλέι τον Δεκέμβριο.

Πολλοί ωστόσο είπαν ότι δεν είχαν ιδέα τι θα φέρει το αύριο καθώς οι αγορές άνοιξαν ξανά, με το πέσο να έχει υποχωρήσει γρήγορα φέτος σε όλες τις αγορές και μια υποτίμηση να αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες μετά από μια απότομη αναπροσαρμογή ήδη τον Αύγουστο.

Για ορισμένους, η αβεβαιότητα ήρθε χέρι-χέρι με την ελπίδα ότι οι φιλοδοξίες του Μιλέι, συμπεριλαμβανομένης της δολαριοποίησης της οικονομίας της Αργεντινής και του κλεισίματος της κεντρικής τράπεζας, θα έφερναν περισσότερη χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε μια χώρα που έχει δει τη φτώχεια να ξεπερνά το 40% φέτος.

“Θέλω να έχω δολάρια”, είπε η 24χρονη Μίλκα Καρ, φοιτήτρια πανεπιστημίου που εργάζεται επίσης σε ανταλλακτήριο χρημάτων στο Μπουένος Άιρες. “Βασιζόμαστε σε χρήματα από τουρίστες, σαν να είμαστε σε ζωολογικό κήπο. Υπάρχουν πολλοί νέοι που δεν έχουν ευκαιρίες”.

Ακόμα κι αν η δολαριοποίηση θα της αφαιρούσε το έργο της διαπραγμάτευσης χρημάτων, η Καρ ελπίζει ότι θα έφερνε καλύτερους μισθούς και ευκαιρίες αλλού. Εκτός από τη μελέτη και την πώληση δολαρίων, εργάζεται σε κοσμηματοπωλείο, διδάσκει μαθηματικά και κάνει γραφιστική και σχεδιασμό ιστοσελίδων.

Πρόσθεσε ότι είχε ψηφίσει τον Μιλέι και γιόρτασε τη νίκη του χθες το βράδυ για τις ελπίδες για την οικονομία, παρόλο που ανησυχεί για τα σχέδιά του να περικόψει τη δημόσια εκπαίδευση.

“Είναι δύσκολο, σχεδόν αδύνατο για έναν Αργεντινό είναι αυτοδημιούργητος και να φτάσει κάπου”, είπε.

Related posts

Νέα αύξηση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας – Στο 13% το βασικό επιτόκιο

admin

Το Μεξικό διακόπτει τις διπλωματικές του σχέσεις με τον Ισημερινό

admin

Γερμανία: Στάσιμη για ένα ακόμα τρίμηνο η οικονομία – Μείωση εξαγωγών κατά 1,1%

admin

Ρ. Σβίγκου: “Επανεκκίνηση και ανασυγκρότηση για έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ”

admin

Ισραήλ: Έχουν περισυλλεγεί 250 πτώματα από τον χώρο του μουσικού φεστιβάλ που χτυπήθηκε από τη Χαμάς

admin

Ισραήλ: Ο στρατός διενεργεί στοχευμένα πλήγματα εναντίον της Χαμάς στην ανατολική Ράφα

admin

Οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων προτίθενται να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις για να επιταχύνουν την ένταξή τους στην ΕΕ

admin

Η Εσθονία απέτρεψε “υβριδική επιχείρηση” της Ρωσίας

admin

Ουγγαρία: Κοινοβουλευτική επιτροπή καθυστερεί την ψηφοφορία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

admin