Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Στάσιμη για ένα ακόμα τρίμηνο η οικονομία – Μείωση εξαγωγών κατά 1,1%

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 09:45

Η γερμανική οικονομία παρέμεινε στάσιμη το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, μετά από μια χειμερινή ύφεση, όπως έδειξαν τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας που δημοσιεύθηκαν σήμερα, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters.

Η μηδενική ανάπτυξη για τους τρεις μήνες έως τον Ιούλιο ήταν σύμφωνος με μια πρώτη εκτίμηση που δημοσιεύθηκε στα τέλη Ιουλίου. Σε ετήσια βάση, το προσαρμοσμένο ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο.

Σε τριμηνιαία βάση, η οικονομική δραστηριότητα είχε μειωθεί κατά 0,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και κατά 0,1% το πρώτο τρίμηνο του 2023. Δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης ορίζουν συνήθως την ύφεση.

Η κατανάλωση των νοικοκυριών παρουσίασε μηδενική αύξηση το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο και οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,1%. Οι επενδύσεις κεφαλαίου αυξήθηκαν επίσης με συγκρατημένο ρυθμό, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,1%, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Bundesbank αναμένει ότι η παραγωγή θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη και πάλι το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με μηνιαία έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Η ανθεκτική αγορά εργασίας, οι ισχυρές αυξήσεις των μισθών και ο μειούμενος πληθωρισμός θα ενισχύσουν την ιδιωτική κατανάλωση, αλλά η βιομηχανική παραγωγή θα παραμείνει αδύναμη λόγω της υποτονικής ζήτησης από το εξωτερικό, αναφέρει η έκθεση.

Μια δημοσκόπηση της S&P αποκάλυψε παρόμοιες δυσκολίες για την ευρωζώνη, ωθώντας τους επενδυτές να στοιχηματίσουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διακόψει την πρωτοφανή εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της τον επόμενο μήνα.

Ο πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel, δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg ότι με τον πληθωρισμό να βρίσκεται ακόμη πάνω από το 5%, είναι “πολύ νωρίς” για να σκεφτούμε να κάνουμε ένα διάλειμμα στις αυξήσεις επιτοκίων. Παράλληλα, αντέκρουσε τους ισχυρισμούς ότι η Γερμανία μετατρέπεται και πάλι σε “μεγάλο ασθενή της Ευρώπης”. 

“Δεν πρέπει να υποτιμούμε την ικανότητα προσαρμογής της γερμανικής οικονομίας”, δήλωσε. “Ναι, διανύουμε κάποιους, ας μου επιτραπεί να πω, περίπλοκους μήνες. Αυτό είναι σίγουρο. Αλλά δεν είμαι πολύ απαισιόδοξος”.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις στη Γερμανία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. 

Η Hamburger Hafen είδε μια απότομη μείωση του όγκου των πλοίων που επεκτάθηκε στο δεύτερο τρίμηνο και προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει “σημαντική μείωση” των εσόδων στον υπο-όμιλο Port Logistics. Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι γεωπολιτικές εντάσεις, ο πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων ασκούν πίεση στην καταναλωτική και βιομηχανική ζήτηση, εμποδίζοντας την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, ανέφερε.

Εν τω μεταξύ, τα κέρδη της Siemens AG έπεσαν κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς η εταιρεία αντιμετώπισε πτώση της ζήτησης για τη μονάδα ψηφιακών βιομηχανιών της στην Κίνα.

Η Salzgitter, μία από τις μεγαλύτερες χαλυβουργίες της Ευρώπης, ανακοίνωσε επίσης αποτελέσματα ασθενέστερα του αναμενόμενου και υπέδειξε ότι η παραγωγή θα είναι ασθενέστερη στο δεύτερο εξάμηνο από ό,τι στο πρώτο.

Related posts

Ουκρανία: Φιλορώσος ανώτερος αξιωματούχος τραυματίσθηκε από έκρηξη στο Λουγκάνσκ

admin

Ουζμπεκιστάν: Θα εισάγει για πρώτη φορά φυσικό αέριο από τη Ρωσία

admin

Τατζικιστάν: Σύλληψη 9 ατόμων που σχετίζονται με την επίθεση στη Μόσχα

admin

Λιμός στη Λωρίδα της Γάζας, οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ συνεχίζονται, εν αναμονή ψηφοφορίας στον ΟΗΕ

admin

Ο Λόιντ Όστιν έφθασε στο Κίεβο – Εξέφρασε την αμερικανική υποστήριξη “για μεγάλο χρονικό διάστημα”

admin

Ο Σεντένο (ΕΚΤ) προειδοποιεί για κίνδυνο υπερβολικής αύξησης των επιτοκίων

admin

Διεθνολόγος Ρούσσος: Δεν βλέπω διπλωματική προσπάθεια που θα σταματούσε τη σύγκρουση – Σημαντικός ο ρόλος του Κατάρ

admin

Ιαπωνία: Δύο εργάτες μολύνθηκαν από διαρροή ραδιενεργού ύδατος στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα

admin

Γερμανία: Ο καγκελάριος Σολτς καλεί τους Γερμανούς σε ενότητα απέναντι στις πλημμύρες

admin