Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Η πυρκαγιά στην Τενερίφη “σταθεροποιήθηκε” έπειτα από εννιά ημέρες

Η πυρκαγιά που μαίνεται από τη 15η Αυγούστου στην Τενερίφη, στο ιδιαίτερο τουριστικό ισπανικό αρχιπέλαγος των Καναρίων Νήσων, “σταθεροποιήθηκε”, ανακοίνωσε την Πέμπτη το βράδυ ο επικεφαλής της αυτοδιοίκησης, ο Φερνάντο Κλαβίχο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

“Μπορούμε πλέον να πούμε ότι η πυρκαγιά σταθεροποιήθηκε, αυτή είναι εξαίρετη είδηση”, σημείωσε ο αξιωματούχος, καθώς οι φλόγες έχουν καταβροχθίσει δασικές εκτάσεις και περιοχές με χαμηλή βλάστηση, που έχουν περίμετρο κάπου 90 χιλιόμετρα κι επιφάνεια που πλησιάζει τα 150.000 στρέμματα.

Η πυροσβεστική περίμενε μια φάση “ελέγχου και κατάσβεσης και περίπου 48 ώρες αργότερα, αν η περίμετρος δεν είχε προχωρήσει” μπορούσε να θεωρήσει ότι η πυρκαγιά έχει “σταθεροποιηθεί”, εξήγησε ο κ. Κλαβίχο.

Η πυρκαγιά –η μεγαλύτερη σε όλη την επικράτεια της Ισπανίας από την αρχή της χρονιάς– δεν είχε θύματα, όμως υποχρέωσε χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους: ως και 12.000 στην κορύφωση της καταστροφής, αν και πλέον οι περισσότεροι έχουν λάβει την άδεια των αρχών να επιστρέψουν.

Η Τενερίφη έχει επιφάνεια 2.034 τετραγωνικά χιλιόμετρα· σχεδόν το 7% της έκτασής της μετατράπηκε σε στάχτες.

Πολλοί δρόμοι συνεχίζουν να είναι αδιάβατοι στο νησί, που βρίσκεται στα ανοικτά των βορειοδυτικών ακτών της Αφρικής.

“Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα δούμε αναζωπυρώσεις”, προειδοποίησε ο Φερνάντο Κλαβίχο, προσθέτοντας ωστόσο πως όλα “τα μέσα παραμένουν ανεπτυγμένα στη μεγάλη περίμετρο 90 και πλέον χιλιομέτρων ώστε να μπορούμε να αντιδράσουμε αμέσως”.

Στο νησί, το μεγαλύτερο από τα Κανάρια, παραμένουν επί ποδός 115 πυροσβέστες με την υποστήριξη 16 αεροσκαφών.

Η Τενερίφη έχει ζήσει μεγαλύτερες πυρκαγιές σε όρους επιφάνειας που κάηκε, ιδίως το 2007, όμως οι μετεωρολογικές συνθήκες και η τοπογραφία της πυρκαγιάς, σε απόκρημνες περιοχές, ώθησαν τον κ. Κλαβίχο να τη χαρακτηρίσει “την πιο περίπλοκη” των τελευταίων 40 ετών.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο νησί τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε πως θα κηρυχθεί κατάσταση καταστροφής στις πληγείσες ζώνες, προκειμένου να επιτραπεί να εκταμιευθούν επείγουσες κρατικές ενισχύσεις και να ληφθούν μέτρα για να προσφερθεί βοήθεια στους κατοίκους. Ο κ. Σάντσεθ διαβεβαίωσε ακόμη πως η Μαδρίτη θα συνεισφέρει στην “ανοικοδόμηση”, χωρίς πάντως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες οικονομικής φύσης.

Related posts

Βρετανία: Η G7 θα ανακοινώσει πλαίσιο μόνιμων εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία

admin

Πυροβολισμοί και έκρηξη κοντά σε συναυλιακό χώρο στη Μόσχα – Αναφορές για νεκρούς και τραυματίες

admin

Ισραηλινός στρατός: Τουλάχιστον 11 ένοπλοι σκοτώθηκαν στη Χαν Γιούνις στη Γάζα

admin

Το 2030 η ηλεκτροκίνηση θα εξοικονομεί τουλάχιστον 5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα

admin

Το Κρεμλίνο ανησυχεί για το πραξικόπημα στον Νίγηρα, ο Πριγκόζιν “πανηγυρίζει”

admin

ΗΠΑ: Κατέστρεψαν drone και βαλλιστικούς πυραύλους των Χούθι

admin

Το Ιράν εκτέλεσε άνδρα που κρίθηκε ένοχος για “συνεργασία με τη Μοσάντ”

admin

ΗΠΑ: Χωρίς μεταβολή τα επιδόματα ανεργίας

admin

Η Βρετανία ζητά “μόνιμη κατάπαυση του πυρός” στη Γάζα

admin