Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Εκτοξεύθηκαν κατά 353.000 οι νέες θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο

Εντυπωσιακά αυξητική τάση εμφάνισαν τα νέα μισθολόγια στις ΗΠΑ, με τη νέα μέτρηση να δείχνει σχεδόν υπερδιπλάσιο αριθμό από όσο περίμεναν οι αναλυτές, συνθέτοντας την εικόνα μίας εξαιρετικά ισχυρής αγοράς εργασίας που δεν δέχεται πίεση από τα επιτόκια της Fed.

Ειδικότερα, τον περασμένο μήνα η αμερικανική οικονομία προσέθεσε 353.000 νέα μισθολόγια εκτός αγροτικού τομέα, μετά τα 333.000 του Δεκεμβρίου, την ώρα που οι αναλυτές περίμεναν ότι οι προσλήψεις θα παρουσιάσουν σημαντική κάμψη υποχωρώντας στις 180.000.

Μάλιστα τα 333.000 νέα μισθολόγια του Δεκεμβρίου προέκυψαν από την αναθεωρημένη μέτρηση σήμερα, καθώς αρχικά είχαν εκτιμηθεί μόλις στα 216.000.

Σε αυτό το κλίμα, το ποσοστό ανεργίας διατηρήθηκε αμετάβλητο στο 3,7% έναντι τις πρόβλεψης της αγοράς για μικρή αύξηση στο 3,8%.

Γενικότερα, η τάση στις νέες θέσεις εργασίας παραμένει πολύ υψηλότερα από τις περίπου 100.000 ανά μήνα που απαιτούνται για να συμβαδίζει η αγορά εργασίας με την αύξηση του πληθυσμού.

Σε κάθε περίπτωση το μομέντουμ στην αγορά εργασία έχει επιβραδυνθεί από τους ισχυρούς ρυθμούς του 2022 λόγω των ισχυρών αυξήσεων επιτοκίων που έκανε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα, αλλά ακόμα και έτσι η αύξηση των θέσεων εργασίας εμφανίζεται υπεραρκετή για να συντηρήσει την πορείας της οικονομίας μέσω ισχυρών καταναλωτικών δαπανών.

Κάτι που αποτυπώθηκε άμεσα και στις αγορές, οι οποίες δείχνουν να εκτιμούν ότι μετά την εξαιρετικά ισχυρή έκθεση απομακρύνεται χρονικά ο ορίζοντας των μειώσεων επιτοκίων που έχει προαναγγείλει η Fed.

Στα ομόλογα οι αποδόσεις έχουν πάρει την ανιούσα, με εκείνη του αμερικανικό 10ετές που υποχωρούσε έως και το 3,869% το πρωί να ξεπερνά πλέον και το 4%, ενισχυμένο κατά περισσότερες από 140 μονάδες βάσης.

Παρομοίως, το 2ετές ΗΠΑ βλέπει τη δική του να σημειώνει άνοδο 180 μονάδων βάσης με ράλι 4,3%.

Στο ίδιο πλαίσιο στην προθεσμιακή αγορά των ΗΠΑ τα futures των δεικτών υποχωρούν κατακόρυφα μετά την ανακοίνωση της έκθεσης, με του Dow να έχουν περάσει σε αρνητικό έδαφος με -0,3%, του S&P 500 να περιορίζουν τα κέρδη του στο 0,15% και του Nasdaq που σημείωναν άλμα άνω του 1% να μένουν πλέον στο 0,4%.

Related posts

Σλοβακία: Ο νικητής των εκλογών Ρ. Φίτσο έλαβε προθεσμία δύο εβδομάδων για τον σχηματισμό κυβέρνησης

admin

Νετανιάχου: “Η Τεχεράνη παραβιάζει όλες τις δεσμεύσεις της προς την διεθνή κοινότητα”

admin

Ισραήλ: Διαδηλώσεις για απελευθέρωση των ομήρων και για πρόωρες εκλογές

admin

Συρία: Οι αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν στέλεχος του ISIS

admin

Το σύνολο των γαλλικών ΜΜΕ αναφέρεται στη τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής φλόγας από την Ελλάδα στη Γαλλία

admin

Την απαγόρευση του “εθιστικού” TikTok Lite εξετάζει η Κομισιόν

admin

Η Γαλλία συνομιλεί με την Αίγυπτο για τη δημιουργία νοσοκομείου κοντά στη Γάζα

admin

Ρεν (ΕΚΤ): Οι αποφάσεις μας θα επαναφέρουν τον πληθωρισμό στον στόχο

admin

ΗΠΑ: Σε υψηλό τριών μηνών οι κενές θέσεις εργασίας τον Απρίλιο

admin