Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: “Σύντομα” κοινά βήματα Τουρκίας-Ισραήλ στο πεδίο εξορύξεων και ενέργειας – Τι είπε για Πούτιν

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21.48

Τουρκία και Ισραήλ θα αρχίσουν σύντομα να προχωρούν σε “συντονισμένα βήματα” στο πεδίο των ενεργειακών εξορύξεων, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, προσθέτοντας μάλιστα ότι οι δύο χώρες θα συλλειτουργήσουν ενεργειακά δίκτυα προς την Ευρώπη διά μέσου του τουρκικού εδάφους.

Μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου στη Νέα Υόρκη μετά την παρουσία του στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπου και συνάντησε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Τ. Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε αμοιβαίες επισκέψεις του ενός στη χώρα του άλλου το προσεχές διάστημα.

“Θεού θέλοντος, θα κάνουμε αυτό το βήμα χωρίς μεγάλη καθυστέρηση και θα ξεκινήσουμε επιχειρήσεις ενεργειακών εξορύξεων με το Ισραήλ. Θα ξεκινήσουμε επίσης να λειτουργούμε δίκτυα μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας, όχι μόνο προς την Τουρκία”, φέρεται να είπε.

“Αυτή τη στιγμή, ο συνολικός όγκος εμπορίου μας είναι 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Συμφωνήσαμε να αυξήσουμε αυτόν τον όγκο εμπορίου των 9,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα ελάχιστο ποσό των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πρώτη φάση”, είπε.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι ο ίδιος και ο Νετανιάχου συζήτησαν για τη δημιουργία μηχανισμού μεταξύ των χωρών τους, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων υπουργείων, για την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και της τεχνολογίας.

“Δεν μπορεί να αγνοηθεί η Ρωσία”

Ο πρόεδρος της Τουρκίας τόνισε ότι δεν συμφωνεί με την αρνητική στάση άλλων ηγετών έναντι του προέδρου της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, καθώς σημείωσε ότι “η Ρωσία δεν μπορεί να αγνοηθεί”.

Εξέφρασε δε την ελπίδα του ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση για την αναζωογόνηση της πρωτοβουλίας για τα σιτήρα της Μαύρης Θάλασσας, σε συνεννόηση με τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Όσον αφορά την τουρκική οικονομία, ο Ερντογάν δήλωσε ότι το μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα της Τουρκίας, που ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, έχει ανοίξει την όρεξη σε ξένους επενδυτές.

“Ένας κρίσιμος πυλώνας του προγράμματός μας είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα μας. Μόνο η προετοιμασία και η ανακοίνωση του προγράμματος έχει ήδη ανοίξει την όρεξη σε ξένους επενδυτές”, τόνισε. “Αξιοποιώντας αυτή τη δυναμική, θα προχωρήσουμε γρήγορα προς τους στόχους μας”.

Related posts

Η Ρωσία “αρνείται” ότι έπληξε καθεδρικό ναό στην Οδησσό με πύραυλο

admin

Χτυπήθηκε θέση της δύναμης του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο, δεν υπάρχουν θύματα

admin

Η Τζόρτζια Μελόνι και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρίσκονται στην Λαμπεντούζα

admin

Ισραήλ: Ομοβροντία ρουκετών από τον νότιο Λίβανο – Απαντά το Τελ Αβίβ με πυρά πυροβολικού

admin

Η Νορβηγία αποδεσμεύει βοήθεια 13 εκατ. ευρώ για την Ουκρανία

admin

Γερμανία: Το “Σχήμα Ράμσταϊν” επαναβεβαιώνει τη στήριξη του στην Ουκρανία

admin

Αξιωματούχος ΗΠΑ: Έτοιμο το πλαίσιο για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα – Εξαρτάται τώρα από τη Χαμάς

admin

“Ναι” της ολομέλειας της Βουλής στην κύρωση των Προσαρτημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης

admin

Πούτιν: Η Ρωσία θα αντικαταστήσει τα σιτηρά της Ουκρανίας με προορισμό την Αφρική

admin