Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Επιστροφή στην τραπεζική κανονικότητα για την Alpha Bank

Σε τροχιά επιστροφής σε -τραπεζική- κανονικότητα εισέρχεται η Alpha Bank, μετά την υπερδεκαετή κρίση και τους περιορισμούς που επέφερε η κρατική στήριξη, μέσω της απόφασης του Διοικητικού της Συμβουλίου να αυξήσει τις μικτές σταθερές απολαβές της ανώτατης διοικητικής ομάδας.

Μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων εξυγίανσης και τον περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures-NPEs), η επιστροφή σε κερδοφόρες χρήσεις και η δρομολογημένη αποεπένδυση του ΤΧΣ προσδίδουν νέα δυναμική στις εγχώριες τράπεζες, που 15 χρόνια μετά το ξέσπασμα της χρηματοοικονομικής κρίσης δρομολογούν την απεξάρτησή τους από το Δημόσιο.

Η νέα πραγματικότητα επιτρέπει, παράλληλα, την άρση όλων των περιορισμών που είχαν τεθεί ως προς τις αμοιβές και τα bonuses των ανώτατων στελεχών, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα στις τράπεζες να επαναπροσδιορίσουν τις πολιτικές αμοιβών τους, προσελκύοντας και διακρατώντας στελέχη, σε μια περίοδο που κάποια εξ αυτών γίνονται στόχοι τραπεζών του εξωτερικού, αλλά και ισχυρών εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.

Η Αlpha Bank δημοσιοποίησε στο ΓΕΜΗ την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ομίλου για αύξηση των αποδοχών του CEO και των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής. Είχε προηγηθεί η Eurοbank, ανακοινώνοντας ανάλογες αυξήσεις προ ημερών, ενώ σχετικές αποφάσεις αναμένονται από Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς.

Ειδικότερα, το ΔΣ της τράπεζας ενέκρινε, στις 31/8/2023, την αναπροσαρμογή του ετήσιου ακαθάριστου σταθερού μισθού του Διευθύνοντος Συμβούλου της, Βασίλη Ψάλτη (φωτ.), στο επίπεδο των 600.000 ευρώ καθώς και των γενικών διευθυντών, οι οποίοι συγκροτούν την Εκτελεστική Επιτροπή. Οι ετήσιες μικτές σταθερές αποδοχές των «εκτελεστικάριων» αναπροσαρμόζονται, ώστε να αντιστοιχούν σε 60% έως 90% επί του ετησίου σταθερού μισθού του Διευθύνοντος Συμβούλου, ανάλογα με τον τομέα ευθύνης και το εύρος των αρμοδιοτήτων τους.

Η απόφαση ελήφθη, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Αποδοχών και συνοδεύεται από γνωμοδότηση περί δίκαιου και εύλογου από την εταιρεία RSM Greece. Σε αυτή σημειώνεται ότι τα ΔΣ Αlpha Bank και της εισηγμένης Alpha Services and Holdings έχουν την ίδια σύνθεση και τα μέλη τους αμείβονται αποκλειστικά από την τράπεζα.

Επίσης, πραγματοποιείται σύγκριση με τις αντίστοιχες σταθερές αποδοχές (βασικός μισθός και αμοιβή συμμετοχής σε ΔΣ) CEOs άλλων συγκρίσιμων -σε όρους μεγέθους, κύκλου εργασιών, κεφαλαιοποίησης και επιχειρησιακής λειτουργίας- εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών καθώς και ευρωπαϊκών τραπεζών αντίστοιχου μεγέθους.

Stock option και stock award plan

Με την ίδια απόφαση του ΔΣ της Αlpha Bank, επανέρχεται η δυνατότητα χορήγησης μεταβλητών αποδοχών, οι οποίες συνδέονται με βασικούς δείκτες αποδοτικότητας (Key Performance Indicators – KPIs), προκειμένου να διασφαλιστεί η εστίαση στους στόχους του επιχειρησιακού σχεδίου. Οι μεταβλητές αποδοχές, που θα εγκρίνονται κατά τη διακριτική ευχέρεια της τράπεζας, δεν δύναται να υπερβαίνουν το 100% των ετήσιων σταθερών (μικτών) αποδοχών.

Οι μεταβλητές αποδοχές, τόσο για την ανώτατη διοίκηση όσο και για τα υπόλοιπα στελέχη, θα καταβάλλονται μέσω του προγράμματος stock option ή μέσω δωρεάν διάθεσης ιδίων μετοχών. Υπενθυμίζεται ότι η τακτική γενική συνέλευση της 27ης Ιουλίου αποφάσισε πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών, υπό την αίρεση της λήψης σχετικών εγκρίσεων.

Σύμφωνα με την RSM Greece, «η προσαρμογή αυτή κρίνεται αναγκαία, δεδομένου ότι έχει παρέλθει χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τη δεκαετία από την τελευταία φορά που είχε λάβει χώρα καταβολή μεταβλητών αποδοχών σε μέλη ΔΣ και ανώτατα στελέχη». Έκτοτε, συμπληρώνει, «έχει υπάρξει σημαντική εξέλιξη στο εφαρμοστέο πλαίσιο για καταβολή αποδοχών σε μέλη ΔΣ και στελέχη πιστωτικών ιδρυμάτων».

Στις 31/12/2022 έληξε το «φρένο» στην αύξηση των σταθερών αποδοχών που έθεσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με το νόμο 4941/2022. Επιπρόσθετα, το NPE ratio της Alpha διαμορφώθηκε στις 31/3/23 σε 7,6%, αισθητά χαμηλότερα του ορίου 10%, το οποίο θέτει ο ίδιος νόμος. Επομένως, δεν υφίσταται ο περιορισμός να μην υπερβαίνουν οι σταθερές αποδοχές μελών ΔΣ και ανώτατων τραπεζικών στελεχών τις αντίστοιχες του διοικητή της ΤτΕ. Επίσης, παρήλθε ο περιορισμός καταβολής έκτακτων απολαβών και παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση καταβολής bonuses τοις μετρητοίς για όσο παραμένει το ΤΧΣ μέτοχος μιας τράπεζας.

Σημειώνεται ότι η Αlpha Bank έλαβε τη χαμηλότερη κρατική στήριξη κατά την περίοδο της κρίσης και διαθέτει το δεύτερο μικρότερο ποσοστό μετοχικής εμπλοκής του ΤΧΣ.

Έτοιμη για αποεπένδυση ΤΧΣ η Αlpha Bank

Η κατάθεση προσφοράς της Eurobank, τις προσεχείς εβδομάδες, για επαναγορά του ποσοστού 1,4% των μετοχών της που βρίσκονται στην κατοχή του ΤΧΣ ανοίγει την αυλαία της αποχώρησης του Ταμείου από τις τράπεζες και μαζί το σημαντικότερο κεφάλαιο για την επιστροφή του κλάδου στην κανονικότητα.

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι μετά τη Eurobank δεν αποκλείεται να ακολουθήσει η Αlpha Bank, καθώς το μικρό ποσοστό (9,9%) που διαθέτει το ΤΧΣ καθιστά τη συναλλαγή συγκριτικά πιο απλή σε σχέση με αυτές των τραπεζών Εθνική και Πειραιώς. Δεν είναι τυχαία η αναφορά του CEO του Ομίλου Βασίλη Ψάλτη («Είμαστε σε εξαιρετική θέση για την αποεπένδυση ΤΧΣ από Alpha»), κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του Ιουλίου, για σημαντικό ενδιαφέρον επενδυτών και εξελίξεις οι οποίες μπορεί να τρέξουν άμεσα.

Related posts

Τράπεζες: «Φορτσάρουν» για εταιρικές χορηγήσεις στο 4ο τρίμηνο

admin

Μέτρα ασφαλείας για τον κορωνοϊό από την Παγκρήτια

admin

«Ψαλίδι» στα spreads των δανείων ζητούν οι επιχειρήσεις

admin

JPMorgan: Απέκτησε το 40% της βραζιλιάνικης ψηφιακής τράπεζας C6 Bank

admin

ΤτΕ: Στο «μηδέν» παραμένει το αντικυκλικό κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας

admin

Moody’s: Πιστωτικά θετικό το swap της Εθνικής

admin

Νέα άνοδος στα επιτόκια δανείων τον Μάιο, αύξηση spread

admin

Bundesbank: Βλέπει απότομη συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας

admin

«Kαλά νέα» για τις τράπεζες φέρνει τo τρίμηνο

admin