Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιμένει στις εξαγορές η Foodlink

Σε εξαγορές μικρότερων εταιρειών με κύριο στόχο τη διεύρυνση του δικτύου της και την εξασφάλιση συνεργειών επιμένει η Foodlink και για το σκοπό αυτό στο συγκεκριμένο πεδίο προτίθεται να διαθέσει το ποσό του ενός εκατ. ευρώ που πρόκειται να αντλήσει από την επικείμενη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου (3 νέες μετοχές σε κάθε επτά παλαιές προς 0,10 ευρώ ανά τεμάχιο).

Οι εξαγορές φαίνεται να αποτελούν ένα μόνο από τα «εργαλεία» που χρησιμοποιεί η εισηγμένη, καθώς επιπρόσθετα έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει από φέτος τους πρώτους καρπούς μια κίνηση αναδιοργάνωσης λειτουργικών δραστηριοτήτων με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας, αλλά και η επαναδιαπραγμάτευση συμβολαίων με πελάτες της, δεδομένων των σημαντικών αυξήσεων που έχουν σημειωθεί στην ενέργεια, στα ενοίκια και σε άλλες κατηγορίες δαπανών κατά τα τελευταία χρόνια. Όλα αυτά αποσκοπούν σε έναν συνδυασμό τόνωσης τόσο των λειτουργικών επιδόσεων, όσο και της ρευστότητας.

Ως αποτέλεσμα, οι φετινές οικονομικές επιδόσεις σε λειτουργικό επίπεδο κινούνται σε σαφώς καλύτερα επίπεδα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα περυσινά, με τον κύκλο εργασιών να μην διαφοροποιείται σημαντικά σε σχέση με πέρυσι, αλλά το λειτουργικό κόστος να υποχωρεί τόσο εξ’ αιτίας της μείωσης του κόστους ενέργειας, όσο και λόγω των κινήσεων που έχει πραγματοποιήσει ο όμιλος για την αποδοτικότερη λειτουργία του (διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, εγκαταστάσεών και δικτύου διανομής του).

Πέρυσι, η Foodlink είχε αυξήσει τον κύκλο εργασιών της από τα 72,6 στα 82,2 εκατ. ευρώ (συνέβαλε τα μέγιστα η πρόσκτηση της Αθηναϊκής), είχε βελτιώσει το EBITDA από τα 5,83 στα 7,05 εκατ. ευρώ, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο (1,278 εκατ.) και τα ίδια κεφάλαια χαμηλά.

Μια από τις προτεραιότητες του ομίλου αυτή την περίοδο είναι η αντιμετώπιση των ζητήματος του αρνητικού κεφαλαίου κίνησης που διαθέτει (-12,1 εκατ. ευρώ στις 31/12/2022) και για το σκοπό αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά από κινήσεις, όπως:

α) Έχει λάβει προέγκριση από την Alpha Bank για ομολογιακό δάνειο 3,5 εκατ. ευρώ σε αντικατάσταση 0,5 εκατ. ευρώ μακροπρόθεσμου δανεισμού και 3 εκ. ευρώ βραχυπρόθεσμου.

β) Προεγκρίθηκε δάνειο για κεφάλαιο κίνησης ύψους 2,2 εκ. ευρώ προς τη θυγατρική Αθηναϊκή.

Η υπογραφή των δύο παραπάνω συμβάσεων αναμένεται -σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας- να έχει ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου. Ταυτόχρονα και κατόπιν της επιτυχούς έκβασης των ανωτέρω ενεργειών η εκδότρια θα έχει και επιπλέον χρηματοδοτικά όρια ύψους 1,6 εκατ. ευρώ από τις εν’ ισχύ χρηματοδοτικές της συμβάσεις.

γ) Η Foodlink εκτιμά ότι μέσα στο Σεπτέμβριο θα της επιστραφεί ποσό ύψους 2 εκατ. ευρώ περίπου, που αφορά απαίτηση από εγγύηση ενοικίων που έχει καταβάλλει.

δ) Σε περίπτωση που οι ανωτέρω ενέργειες δεν φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, ώστε σταδιακά να καλύψουν το έλλειμμα στο κεφάλαιο κίνησης, τότε η διοίκηση θα εισηγηθεί νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου προς το σκοπό αυτό.

Related posts

Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Wind Ελλάς από την United Group

admin

Υπηρεσία ναύλωσης ταχύπλοου στη Μύκονο από την Uber

admin

Aνοίγει 5 Απριλίου το W Costa Navarino, εκδηλώσεις για όλη τη σεζόν

admin

SingularLogic: Σε χρόνο ρεκόρ η ενσωμάτωση των ψήφων

admin

Η ΕΥΔΑΠ αναλαμβάνει την κατάρτιση μελετών για την ύδρευση του Βόλου

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Στο εμπόριο οι περισσότερες πτωχεύσεις στην Ελλάδα

admin

Κέρδη 5,12 εκατ. ευρώ εμφάνισε η AVE το 2020

admin

Στις 17 Μαΐου δεσμευτικές προσφορές για το ΣΔΙΤ στη ΧΡΩΠΕΙ

admin

Ομιλος Obrela: Τα επόμενα σχέδια Λάτση- Ταμβακάκη μετά την Encode

admin