Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξεταστική για τα Τέμπη: Στην εισαγγελία για ψευδορκία η κατάθεση του CEO της Hellenic Train

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η σημερινή (30/1) κατάθεση του CEO της Hellenic Train, Μαουρίτσιο Καποτόρτο, για το δυστύχημα των Τέμπη στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, η οποία θα ελεγχθεί για ψευδορκία από την Εισαγγελία Εφετών.

Τη διαβίβαση της κατάθεσης του κ. Καποτόρτο στην Eισαγγελία Eφετών, που διενεργεί την ανάκριση για το δυστύχημα στα Τέμπη, για το ενδεχόμενο τέλεσης του αδικήματος της ψευδορκίας, πρότεινε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης, αίτημα με το οποίο συμφώνησαν οι εκπρόσωποι και άλλων κομμάτων.

«Εξοργιστική, προσβλητική και υποτιμητική για τη Βουλή και τα θύματα» χαρακτήρισε την κατάθεση του κ. Καποτόρτο ο βουλευτής της ΝΔ, Λ. Τσαβδαρίδης, σημειώνοντας ότι o CEO της Hellenic Train δεν ζήτησε συγγνώμη, ενώ απέδωσε το δυστύχημα μόνο στον σταθμάρχη, αρνούμενος να αναφερθεί σε λάθη των μηχανοδηγών και στην ευθύνη της εταιρείας του.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο Μαουρίτσιο Καποτόρτο προσπάθησε να αποδώσει όλη την ευθύνη για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη στον μοιραίο σταθμάρχη.

Μεταξύ άλλων, απαντώντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρη Μαμουλάκη, ο κ. Καποτόρτο ισχυρίστηκε ότι η Hellenic Train δεν φέρει ευθύνη για το δυστύχημα – παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο δυστυχήματος.

ΣΥΡΙΖΑ: Ύποπτη ψευδορκίας η κατάθεση Καποτόρτο

Αργότερα, σε σχετική δήλωσή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη χαρακτήρισαν «προσβλητική» και «ύποπτη ψευδορκίας» την κατάθεση του CEO της Hellenic Train, Μαουρίτσιο Καποτόρτο.

Επιπλέον, σημειώνουν ότι «ενώ είναι πασιφανές ότι δεν λειτουργούσαν τα αυτοματοποιημένα συστήματα ασφαλείας, εντούτοις ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν απλά λειτουργικά».

«Γι’ αυτόν τον λόγο», προσθέτουν «προτείναμε να διαβιβαστεί η κατάθεσή του στην Εισαγγελία Εφετών, στην οποία συμφώνησαν όλα τα κόμματα, ακόμη και της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Οι βουλευτές επέκριναν τον Μαουρίτσιο Καποτόρτο επειδή δεν ζήτησε συγγνώμη και απέδωσε το φρικτό δυστύχημα μόνο στον σταθμάρχη.

Ελπίζουμε η ΝΔ να δείξει την ίδια ευαισθησία για την εξακρίβωση της αλήθειας, δεχόμενη να καλέσει στην εξεταστική επιτροπή για κατάθεση κι άλλους κρίσιμους μάρτυρες, που έχουν γνώση, όπως ο κ. Γεννιδούνιας» σημειώνουν οι βουλευτές και καταλήγουν:

«Παράλληλα, από την κατάθεση του μάρτυρα εμπειρογνώμονα Προφυλλίδη, προέκυψε ότι έγινε αλλοίωση με παρεμβάσεις στον τόπο του εγκλήματος, το οποίο δυσχέρανε το έργο των εμπειρογνωμόνων. Υπενθυμίζουμε ότι την ευθύνη για τη φύλαξη του χώρου είχε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας υπό τον κ. Τριαντόπουλο».

Τι κατέθεσε σήμερα ο CEO της Hellenic Train

Σήμερα, ο CEO της Hellenic Train υποστήριξε ενώπιον της Εξεταστικής ότι οι όποιοι εκτροχιασμοί και αποκλίσεις τρένων οφείλονται σε ευθύνη του ιδιοκτήτη της υποδομής, δηλαδή του ΟΣΕ.

«Οι όποιοι εκτροχιασμοί και αποκλίσεις τρένων που έχουν σημειωθεί οφείλονται σε ευθύνη του ιδιοκτήτη της υποδομής, δηλαδή του ΟΣΕ» είπε χαρακτηριστικά.

«Μόλις προ εβδομάδας το μάθαμε»

Σε ερώτηση του προέδρου της επιτροπής για τα Τέμπη, Δημήτρη Μαρκόπουλου, για το εάν γνωρίζει να υπάρχουν στην εταιρεία άλλοι μηχανοδηγοί με εγκεφαλικά ή καρδιακά προβλήματα, ο κ. Καποτόρτο είπε ότι δεν γνωρίζει να υπάρχουν στατιστικά στοιχεία, που αφορούν σε παρόμοιες ή άλλες περιπτώσεις.

«Είναι κάτι το οποίο μάθαμε κι εμείς μόλις προ εβδομάδας σε ό,τι αφορά τον συγκεκριμένο μηχανοδηγό» επεσήμανε ο κ. Καποτόρτο και επανέλαβε ότι η ιατρική αξιολόγηση γίνεται από πιστοποιημένους γιατρούς και δεν είναι υποκειμενική αξιολόγηση της Hellenic Train.

«Ασφαλώς και θα ταξίδευα»

«Οι πιστοποιημένοι γιατροί αξιολογούν αν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας που έχει υποστεί ένας εργαζόμενος τον καθιστά ικανό ή μη ικανό να εξακολουθήσει, μετά από κάποιο διάστημα νοσηλείας, να ασκεί τα καθήκοντά του» πρόσθεσε.

Επίσης, στην ερώτηση του κ. Μαρκόπουλου εάν ο ίδιος ή τα παιδιά του θα ταξίδευαν με έναν μηχανοδηγό με εγκεφαλικά, είπε ότι εάν ο μηχανοδηγός κριθεί ικανός, δεν έχουμε λόγο να έχουμε διαφορετική γνώμη. «Ασφαλώς (σ.σ.: θα ταξίδευα)», είπε ο κ. Καποτόρτο.

CEO της Hellenic Train, Μαουρίτσιο Καποτόρτο, στην εξεταστικής επιτροπή της Βουλής για την τραγωδία στα Τέμπη

Related posts

Τι είπε ο Μητσοτάκης για το ντέρμπι Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

admin

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Απαραίτητος εταίρος και σύμμαχος του ΝΑΤΟ η Ελλάδα για τις ΗΠΑ

admin

4ο συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Το τιμητικό προεδρείο και οι δύο θέσεις που έμειναν κενές

admin

Κιλιτσντάρογλου: Παραινέσεις στον Ερντογάν για… εισβολή

admin

Βόζεμπεργκ για Γεωργούλη: Η καταγγέλλουσα «δεν μπορούσε να δει κανέναν για έξι μήνες από τα σοβαρά χτυπήματα»

admin

Οι «μαύρες τρύπες» και οι… οίκοι – Πως διαμορφώνεται ο πυρήνας της ομιλίας του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

admin

Εργο

admin

F-35 Vs F-16V: Πώς η Ελλάδα αποκτά υπεροπλία στο Αιγαίο

admin

Ο Μητσοτάκης με Bucket Hat στο Tik Tok για να πείσει τους… νέους

admin