Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εξάρχου: Από τους κορυφαίους «παίκτες» στις κατασκευές η Intrakat

Για τις ευκαιρίες, τα προβλήματα και τις προκλήσεις του κατασκευαστικού κλάδου, στο πλαίσιο των επικείμενων μεγάλων έργων του Ταμείου Ανάπτυξης, αλλά και τη συμβολή του ομίλου Intrakat στα έργα αποκατάστασης της Θεσσαλίας τοποθετήθηκε, μιλώντας στο 3ο συνέδριο Thessaloniki Metropolitan Summit του Economist, ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ιntrakat, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον yπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και εκπροσώπων της αγοράς, ο κ. Εξάρχου επισήμανε ότι ο κόσμος των κατασκευών καλείται να υλοποιήσει το μεγαλύτερο πρόγραμμα υποδομών της σύγχρονης εποχής, έπειτα από μία δεκαετία κρίσης, περιορισμού των επενδύσεων και συρρίκνωσης του κλάδου.

Όπως τόνισε, το ανεκτέλεστο των εταιρeιών της 7ης τάξης αυξήθηκε κατά 11 δισ. ευρώ τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα ξεπερνά τα 16 δισ. ευρώ, ενώ σε αυτό αναμένεται να προστεθούν έργα ύψους 40 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και τα έργα ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας. «Οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες έχουν κεφαλαιοποιηθεί προσφάτως και κάνουν προσπάθεια για να κεφαλαιοποιηθούν περαιτέρω, ώστε να υλοποιήσουν το μεγάλο αυτό ανεκτέλεστο», σημείωσε.

Τα έργα ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας

Ο επικεφαλής της Intrakat αναφέρθηκε στην υποστήριξη του ομίλου στις ανάγκες ανακούφισης της Θεσσαλίας και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει, λέγοντας ότι η εταιρεία είναι παρούσα στις πληγείσες περιοχές ήδη από την επαύριο της κακοκαιρίας “Daniel”.

«Χθες, στείλαμε 55 μηχανήματα στον Βόλο και θα στείλουμε όσα ακόμη χρειαστούν», τόνισε και επισήμανε ότι η Ιntrakat θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο ώστε να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της περιοχής, με βασικό γνώμονα τον χρόνο, που αποτελεί και τη σημαντικότερη ανησυχία των κατοίκων της Θεσσαλίας. Ενώ ανέφερε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας είναι τα έργα να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς.

Τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

Παράλληλα, ο κ. Εξάρχου τοποθετήθηκε για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και επισήμανε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην αγορά σήμερα είναι η έκδοση των εγγυητικών επιστολών, την οποία με δυσκολία εξυπηρετεί πλέον το τραπεζικό σύστημα, λόγω της αυξημένης ζήτησης.

Για αυτόν τον λόγο πρότεινε να ληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία που θα επιτρέψει και στις ασφαλιστικές εταιρείες να εκδίδουν εγγυητικές, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό, με στόχο την επιτάχυνση των έργων και την απομάκρυνση οποιουδήποτε κινδύνου απώλειας πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης εξαιτίας αυτών των καθυστερήσεων. Επιπλέον, ζήτησε να υπάρξουν αλλαγές στο καθεστώς της επιστροφής των εγγυητικών επιστολών, ώστε αυτές να ακυρώνονται αυτόματα με την παραλαβή των έργων για να μη διαιωνίζονται διοικητικά οι σχετικές εκκρεμότητες.

Επίσης, ο κ. Εξάρχου έθιξε και το ζήτημα της αύξησης των τιμών των υλικών, που οφείλεται στον πόλεμο της Ουκρανίας, κάνοντας έκκληση να βρεθεί λύση, κυρίως σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό διότι μία σειρά από έργα που είχαν ωριμάσει σε περίοδο μηδενικού πληθωρισμού, σήμερα υλοποιούνται σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα οι κατασκευαστές να καλούνται να αναλάβουν κόστος που δεν τους ανήκει.

Αναγνωρίζοντας ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες για την προστασία της οικονομίας από τις πληθωριστικές πιέσεις, ο επικεφαλής της Ιntrakat σχολίασε ότι ο πόλεμος αποτελεί ανωτέρα βία και ότι η ανάληψη του συνεπαγόμενου κόστους από τους εργολήπτες θα ήταν παράλογη.

Εξαγορά της ΑΚΤΩΡ και ανεκτέλεστο-ρεκόρ

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της Ιtrakat και στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, στο πλαίσιο των οικονομικών αποτελεσμάτων του Α’ Εξαμήνου του 2023, η εξαγορά της ΑΚΤΩΡ -μετά την έγκριση των αρμόδιων αρχών- θα καταστήσει την Ιntrakat έναν από τους κορυφαίους παίκτες στην αγορά, θα ενισχύσει τη διεθνή της παρουσία, θα συναθροίσει ένα συνολικό ανεκτέλεστο της τάξης των 5 δισ. ευρώ (εκτίμηση για 31/12/23) και θα προσφέρει συνέργειες και οικονομίες κλίμακας.

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, το ανεκτέλεστο της Ιntrakat «χτύπησε» ιστορικό υψηλό και αυξήθηκε κατά 71%. Μάλιστα, οι προβλέψεις για την οικονομική απόδοση των έργων αυτών είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες, καθώς στη μεγάλη τους πλειονότητα ωρίμασαν σε περιβάλλον ανάπτυξης και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν με θετικά περιθώρια κερδοφορίας, εξαιτίας της ευρύτερης ζήτησης στην αγορά. Οι προοπτικές της Ιntrakat χαρακτηρίζονται πάρα πολύ σημαντικές, καθώς μόνο την επόμενη τριετία αναμένεται να υπάρχει σημαντικό κατασκευαστικό έργο λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι Ιntrakat συμμετέχει σε διαγωνισμούς για 20 έργα ΣΔΙΤ.

Related posts

Cosmote: 5G Roaming σε 25 χώρες

admin

Νέο κατάστημα ΙΚΕΑ στο Mall Athens

admin

Alpha Bank: Δάνεια με ευνοϊκούς όρους σε ΜμΕ σε συνεργασία με το InvestEU

admin

ΔΕΗ: Στο 5,15% το ποσοστό της Goldman Sachs

admin

Prodea: Στα €102,5 εκατ. τα λειτουργικά κέρδη στο εξάμηνο

admin

Ο όμιλος Μήτση μόνος στην κούρσα για τη Λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων

admin

CNL CAPITAL: Αύξηση 74% στα έσοδα εξαμήνου

admin

Βίνης (ΕΡΓΟΣΕ): Μέσα Ιουνίου η β’ φάση διαγωνισμών έξι έργων €4 δισ.

admin

ΔΕΔΔΗΕ: Ολοκληρώθηκε η νέα ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας

admin