Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ενέργεια: Επιστροφές από το μηχανισμό αντιστάθμισης ζητά η βιομηχανία

«Καμπανάκι» σε σχέση με το ενεργειακό κόστος χτυπούν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, με φόντο τα οφειλόμενα ποσά από το μηχανισμό αντιστάθμισης.

Πρόκειται για ένα μηχανισμό ενίσχυσης ενεργοβόρων βιομηχανιών, οι οποίες είναι εκτεθειμένες στις αυξημένες τιμές, λόγω του κόστους δικαιωμάτων ρύπων. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός εφαρμόζεται στην Ευρώπη εδώ και μια δεκαετία. Με αυτό τον τρόπο αποσοβείται ο κίνδυνος να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, υπάρχει οφειλόμενο ποσό που αγγίζει τα 130 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, επισημαίνουν -, πως το ποσοστό που προβλέπεται να διατεθεί από τα προς δημοπράτηση δικαιώματα ρύπων θα πρέπει να αυξηθεί στο 20% από 11% που είναι τώρα. Ο βασικότερος λόγος είναι η αύξηση της τιμής των ρύπων τα τελευταία χρόνια.

Χάθηκε το τρένο για τα PPAs

Την ίδια ώρα, πηγές της αγοράς στηλιτεύουν το γεγονός ότι «πάγωσαν» οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. σε σχέση με τη διαδικασία του «Green Pool», ενός μέτρου που ζητούσαν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες. Το συγκεκριμένο σχήμα θα αφορούσε ένα πλαίσιο ενίσχυσης, με σκοπό τη σύναψη πράσινων διμερών συμβάσεων μεταξύ βιομηχανιών και παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Στόχος του Green Pool είναι να συνάπτονται συμφωνίες μέσω ενός κοινού Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦΟΣΕ) που θα αναλαμβάνει να προσαρμόσει τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας στο προφίλ της εκάστοτε βιομηχανίας. Το επιπλέον κόστος από αυτή τη διαδικασία θα καλυπτόταν μέσω μιας ενίσχυσης. Η διαπραγμάτευση τελικά για το συγκριμένο σχήμα «πάγωσε» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Στο μεταξύ, η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), κρίνει ότι οι μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας από «πράσινα» έργα είναι ασύμφορες, λόγω των καθυστερήσεων στο να πάρουν τα συγκεκριμένα έργα όρους σύνδεσης.

Με επιστολή πρόσφατα προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η ΕΒΙΚΕΝ ανέφερε πως «εάν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε κατ’ αρχήν το αίτημα της χώρας μας για έγκριση μηχανισμού επιδότησης της βιομηχανίας για μέρος του κόστους, που προκύπτει από την προσαρμογή της καμπύλης παραγωγής ενός φωτοβολταϊκού, στην καμπύλη λειτουργίας μιας βιομηχανίας (Green Pool), τότε είναι σαφές ότι η λύση των μακροχρόνιων πράσινων ΡΡΑ με ΦΒ εμπεριέχει μεγάλο επιχειρηματικό ρίσκο».

Όπως αναφέραμε πρόσφατα - το υπουργείο Ενέργειας θέλει να προωθήσει μια νομοθετική ρύθμιση, με σκοπό να πάρουν όρους σύνδεσης έργα -, που θα τροφοδοτήσουν βιομηχανικούς καταναλωτές, μέσω διμερών συμβάσεων (PPAs). Ωστόσο, η συγκεκριμένη ρύθμιση αναμένεται να καθυστερήσει αρκετά.

Τελευταίο «αγκάθι για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες είναι οι καθυστερήσεις από την εκκαθάριση του ΕΤΜΕΑΡ, καθώς εκκρεμεί η εκκαθάριση για τα προηγούμενα δύο χρόνια, με αποτέλεσμα οι επιλέξιμες επιχειρήσεις της μέσης τάσης να χρεώνονται με 8,78 ευρώ/MWh αντί 2.55 ευρώ/MWH.

Related posts

Pfizer: Οι πέντε φιναλίστ startup της ψηφιακής υγείας

admin

Ο όμιλος Libra Group εξαγόρασε το ναυπηγείο St. Johns Ship Building

admin

Στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας εισέρχεται η Polyplast

admin

Εναλλακτικές μορφές τουρισμού κλειδί για επιμήκυνση σεζόν

admin

Νέο μπλόκο στο έργο 110 εκατ. του ΑΔΜΗΕ από τις μοναχές των Αγ. Θεοδώρων

admin

Κωτσόβολος: Νέος κύκλος εκδήλωσης ενδιαφέροντος

admin

Alpha Trust: Στις 3/11 η ΓΣ για διάσπαση κλάδου και διάθεση δωρεάν μετοχών σε ΔΣ & προσωπικό

admin

AVE: Στις 20 Μαρτίου η Γενική Συνέλευση για την ΑΜΚ των 7 εκατ. ευρώ

admin

Deutsche Telekom: Τι παρουσίασε στο φετινό Mobile World Congress

admin