Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

ΕΚΤ: Εξετάζει χτύπημα έως 66 δισ. ευρώ στα έσοδα των ευρωπαϊκών τραπεζών

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Deutsche Bank και της ING, ενδέχεται να υποστούν πλήγμα από κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ θέλουν να αναγκάσουν τις τράπεζες να διατηρούν περισσότερα χρήματα στην κεντρική τράπεζα, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια εσόδων για τις τράπεζες της περιοχής ύψους 66 δισ. ευρώ στο πιο ακραίο σενάριο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg News. Η Deutsche Bank και η ING θα είναι μεταξύ των δανειστών που θα αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο χτύπημα στα κέρδη από μια τέτοια απόφαση, σύμφωνα με εκτιμήσεις έρευνας της UBS Group AG.

Το σχέδιο πιθανότατα θα επιδεινώσει τις εντάσεις μεταξύ της ΕΚΤ και των τραπεζών στην περιοχή, οι οποίες διαμαρτύρονται για παρεμβατικές εποπτικές πρακτικές και υπερβολικές ρυθμιστικές επιβαρύνσεις καθώς προσπαθούν να κλείσουν το χάσμα αποτίμησης με τις ομοτίμους τους στις ΗΠΑ. Η Διευθύντρια Οικονομικών της Commerzbank Bettina Orlopp αυτό τον μήνα χαρακτήρισε τη συζήτηση στην ΕΚΤ «τρελή».

Οι πολύ χαμηλές κεφαλαιοποιήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών προέρχονται εν μέρει από «τον αρνητικό αντίκτυπο των παρεμβάσεων από πολιτικούς, ρυθμιστικές αρχές και κεντρικές τράπεζες τα τελευταία χρόνια», δήλωσε η Alexandra Annecke, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Union Investment. «Οι επενδυτές θέλουν σταθερές και αξιόπιστες συνθήκες. Δεν τα έχουμε αυτή τη στιγμή».

Οι τράπεζες στη ζώνη του ευρώ υποχρεούνται να διατηρούν στην ΕΚΤ χρηματικό ποσό που ισοδυναμεί με το 1% των πιο κοινών μορφών καταθέσεων ή επί του παρόντος 165,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Η κεντρική τράπεζα αποφάσισε τον Ιούλιο να καταργήσει τους τόκους για αυτά τα κεφάλαια, κάτι που σημαίνει ότι οι πληγέντες δανειστές χάνουν ετήσιες πληρωμές ύψους περίπου 6,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης στο λεγόμενο ελάχιστο υποχρεωτικό αποθεματικό θα μείωνε κατά μέσο όρο 2% από τα ετήσια κέρδη των τραπεζών, ανέφεραν σε σημείωμα την Πέμπτη ερευνητές της UBS, συμπεριλαμβανομένου του Reinout De Bock.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα υποχρεωτικά αποθεματικά μέσα στους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Bloomberg News, νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων αναμένουν αύξηση είπαν ότι θα είναι κατά 1 ποσοστιαία μονάδα.

Αυτή είναι η αύξηση που πρότειναν ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας τον Ιούλιο, που δημοσιεύθηκαν στα τέλη Αυγούστου. Η πιο ακραία θέση ήταν αυτή του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας, Robert Holzmann, ο οποίος θέλει να την αυξήσει έως και στο 10%. 

Related posts

Eurobank: Σε υψηλά 10ετίας οι τιμές, απομειώνονται καταθέσεις

admin

Η Ισπανία στήριξε τα κέρδη της Santander

admin

Το… βιογραφικό που εξασφαλίζει τώρα καριέρα στις τράπεζες

admin

Στις ευρωπαϊκές μετοχές γυρίζει η Barclays το 2020

admin

Optima Bank: Στις 27 Σεπτεμβρίου ξεκινά η Δημόσια Προσφορά

admin

Αύξηση 24% για τα κέρδη της Credit Suisse το δεύτερο τρίμηνο

admin

Μυλωνάς: Το μέλλον θα είναι digital, οι τράπεζες πρέπει να αλλάξουν

admin

Διαθέσιμες στο Google Pay οι κάρτες της Optima bank

admin

ΕΤΕ: Πουλά «κόκκινα» ναυτιλιακά δάνεια

admin