Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκτακτη σύνοδος ηγετών σήμερα στο Παρίσι για το Ουκρανικό

Υστερα από μια σύντομη παραμονή στην Αθήνα, επιστρέφοντας από Ινδία και Κατάρ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξαναφτιάχνει βαλίτσες για να ταξιδέψει σήμερα στο Παρίσι για τη διεθνή σύνοδο που συγκαλεί ο Εμανουέλ Μακρόν με αφορμή την επέτειο των δυο ετών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον πόλεμο κι ενώ οι Ρεπουμπλικανοί στις ΗΠΑ δείχνουν διάθεση περιορισμού της βοήθειας προς το Κιέβο, ο γάλλος πρόεδρος καλεί 20 ηγέτες στο Ελιζέ για να δείξει ότι οι ευρωπαίοι εταίροι δεν πάσχουν από ανάλογη «κόπωση» και όχι απλώς θα συνεχίσουν να στηρίζουν εμπράκτως αλλά θα εξετάσουν και νέους τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας.

Η σύνοδος αυτή έρχεται μετά τη συνάντηση στο φόρουμ ασφάλειας του Μονάχου, όπου αναλύθηκαν τα σχέδια του Βλαντίμιρ Πούτιν και το εύρος του ρωσικού κινδύνου στην Ευρώπη. Αλλά και μετά τις διμερείς συμφωνίες αμυντικής και οικονομικής στήριξης που υπέγραψαν τις προηγούμενες μέρες ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Μακρόν και τον γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς.

Ελληνογαλλική συμμαχία στην ΕΕ

Αναφέρω τους δυο ισχυρούς άνδρες της Ευρώπης διότι οι διαφωνίες τους σε ζητήματα ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής είναι πλέον πυκνές, με τον Μακρόν να τάσσεται υπέρ μιας πιο ευρωκεντρικής προσέγγισης με ενίσχυση της ευρωπαϊκής παραγωγής. Εκεί είδαμε να «κολλάει» την προηγούμενη εβδομάδα και η συμφωνία για το ταμείο στήριξης της Ουκρανίας, με τη Γαλλία να επιμένει στην πολιτική «αγοράζουμε από Ευρώπη» για τα πυρομαχικά που ζητεί το Κίεβο. Η Ελλάδα τάσσεται με το μέρος της Γαλλίας στην υπόθεση αυτή, ενώ Αθήνα και Παρίσι είναι συνυπεύθυνοι και για το «μπλόκο» στην αγορά τουρκικών drones για τον ουκρανικό στρατό με ευρωπαϊκά κονδύλια. Από ό,τι φαίνεται, πάντως, η σύνοδος των Παρισίων θα είναι πολύ παραπάνω από μια συμβολική μάζωξη στήριξης στον ουκρανικό λαό, αλλά η συζήτηση των ηγετών θα αφορά το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας.

Ρούτε, το απόλυτο φαβορί

Αυτό στο οποίο συμφωνούν, πάντως, και η Γαλλία και η Γερμανία και η Ελλάδα είναι ότι ο Μαρκ Ρούτε πρέπει να είναι ο διάδοχος του Γενς Στόλτενμπεργκ στη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ. Θυμίζω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους που πήραν θέση υπέρ του Ολλανδού που τώρα συγκεντρώνει τη στήριξη και των «μεγάλων» της συμμαχίας, αφού, μετά το Φόρειν Οφις στο Λονδίνο, φαίνεται πως έδωσε το «πράσινο φως» κι ο Τζο Μπάιντεν.

Ραντεβού στη Λάρισα

Αυτό που επίσης ενώνει τον Μακρόν με τον Μητσοτάκη είναι οι αγροτικές κινητοποιήσεις. Σας έγραφα το Σάββατο ότι «ψήνεται» κάποια σύσκεψη για τους αγρότες της Θεσσαλίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Λάρισα, πριν από την επόμενη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Την πληροφορία επιβεβαίωσε τελικά ο Πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανασκόπησή του, γράφοντας ότι θα μεταβεί στη Θεσσαλία για συναντήσεις με τους εκπροσώπους των αγροτών, επιμένοντας, ωστόσο, ότι έχουν εξαντληθεί τα δημοσιονομικά περιθώρια για παροχές. Ο στόχος είναι, εξάλλου, όπως σας έχω γράψει, να παρουσιαστούν επεμβάσεις και προτάσεις μέτρων άλλου τύπου, πέραν των δημοσιονομικών, που θα αφορούν στοχευμένα τη στήριξη και ανασυγκρότηση της περιοχής που αντιμετωπίζει ακόμη προβλήματα από τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας «Daniel».

Το κράτος δικαίου ξανά στην Ευρωβουλή

Νέα κόντρα προβλέπω να ξεσπάει με το Ευρωκοινοβούλιο. Μεθαύριο, Τετάρτη, η Ολομέλεια στο Στρασβούργο θα συζητήσει και θα ψηφίσει επί των παρατηρήσεων της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) στην έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου στα κράτη-μέλη. Στην έκθεσή της η Επιτροπή, από ότι μαθαίνω, κριτικάρει την Κομισιόν ότι παραείναι πολιτική και… διπλωματική (την ίδια κριτική έκανε και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως σας είχα γράψει). Για την Ελλάδα συγκεκριμένα, η έκθεση σημειώνει κατ’ αρχάς ότι δεν έχει ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές συστάσεις για την ενίσχυση της πολιτικής ανεξαρτησίας και της λειτουργίας του δικαστικού συστήματος.

Σημειώνει «με πολύ μεγάλη ανησυχία» ότι «ανεξάρτητες Αρχές όπως η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχουν βρεθεί υπό αυξανόμενη πίεση για τη έρευνά τους για την παράνομη χρήση λογισμικών παρακολούθησης», κάνοντας και ειδική αναφορά στη «βιαστική αλλαγή» των μελών της ΑΔΑΕ «εξαιτίας, από ό,τι φαίνεται, της απόφασης που θα λάμβανε να επιβάλει πρόστιμο στην ΕΥΠ».

Αγωγές και «Predatorgate»

Η έκθεση της Επιτροπής της Ευρωβουλής αναφέρεται επίσης και στις «στρατηγικές αγωγές» SLAPP εις βάρος δημοσιογράφων που ερεύνησαν την υπόθεση των υποκλοπών στην Ελλάδα. Αλλά και στην υπόθεση των παρακολουθήσεων αυτή καθαυτή, καλώντας την Κομισιόν να λάβει υπόψη της την έρευνα και τις συστάσεις της εξεταστικής επιτροπής PEGA για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ουγγαρία, την Πολωνία και την Ισπανία. Τονίζοντας ότι από καμία εθνική Αρχή δεν έχει αποδοθεί ως σήμερα δικαιοσύνη για την παρακολούθηση δημοσιογράφων και πολιτικών στόχων.

Related posts

Καταδικάζει το ΥΠΕΞ για την εμπρηστική επίθεση σε όχημα Ιταλίδας διπλωμάτη

admin

Έτοιμος να παραιτηθεί ο Βορίδης για τον γάμο ομόφυλων – Στόχος να το ψηφίσουν οι υπουργοί

admin

Τουρκία: Στα άκρα ο Ερντογάν με διπλή πρόκληση

admin

Νέες απειλές Ακάρ: Η Ελλάδα πρέπει να προσαρμοστεί στις τουρκικές απαιτήσεις

admin

Μάντζος: Ο Κασσελάκης θέτει τον εαυτό του εκτός προοδευτικής παράταξης – Συνέχεια κόντρα ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ

admin

Μητσοτάκης: «Στόχος η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η αύξηση των μισθών του κλάδου»

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η μάχη που δίνουν οι αδελφές του με τον καρκίνο

admin

ΝΔ: Ανανεωμένα κατά 50% τα ψηφοδέλτια – Δείτε όλα τα νέα ονόματα

admin

ΜΟΕ: Συναντήθηκαν οι επικεφαλής της Ελληνικής και Τουρκικής Αντιπροσωπείας

admin