Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

ΔΝΤ: Πρόωρες οι προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων

Οι προσδοκίες της αγοράς για γρήγορες μειώσεις των επιτοκίων είναι λίγο πρόωρες επειδή η μάχη ενάντια στον πληθωρισμό δεν έχει ακόμη τελειώσει, δήλωσε η Gita Gopinath (φωτό), αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, η πρώτη αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Ταμείου είπε ότι ακόμη και μετά από τις απότομες αυξήσεις στο κόστος δανεισμού τα τελευταία δύο χρόνια, η δουλειά εξακολουθεί να μην έχει ολοκληρωθεί καθώς οι αγορές εργασίας παραμένουν σφιχτές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

«Οι αγορές αναμένουν από τις κεντρικές τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια αρκετά επιθετικά – νομίζω ότι είναι λίγο πρόωρο να καταλήξουμε σε αυτό το συμπέρασμα», είπε. «Θα πρέπει να περιμένουμε τα επιτόκια να μειωθούν κάποια στιγμή φέτος, αλλά με βάση τα δεδομένα που βλέπουμε αυτή τη στιγμή, αναμένουμε ότι αυτό θα είναι πιο πιθανό το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους».

«Έχουμε νοικοκυριά και εταιρείες με ισχυρότερους ισολογισμούς και έχουμε δει αποτελέσματα, αλλά έχουμε δει επίσης ανθεκτικότητα. Οι αγορές εργασίας επιβραδύνονται αλλά με πολύ πιο σταδιακό ρυθμό», είπε. «Αισθανόμαστε ότι είναι ένα σενάριο ήπιας προσγείωσης – οι πιθανότητες έχουν αυξηθεί αρκετά επειδή είχαμε πτώση του πληθωρισμού χωρίς να χρειαζόμαστε τόσο μεγάλη απώλεια όσον αφορά την οικονομική δραστηριότητα».

Μακροπρόθεσμα, η Gopinath είπε ότι τα επιτόκια πολιτικής θα είναι κατά μέσο όρο υψηλότερα από ό,τι στην περίοδο μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, όταν οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούσαν να τονώσουν τον πληθωρισμό.

Μιλώντας στο ίδιο πάνελ, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Francois Villeroy de Galhau είπε ότι οι οικονομικοί μετασχηματισμοί, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, θα σημαίνουν υψηλότερα επιτόκια μακροπρόθεσμα. Είπε ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα μπορούσαν να είναι σε μία «νέα κανονικότητα» του περίπου 2% κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια του κύκλου.

Ο Villeroy αρνήθηκε να αναφερθεί στο πότε ακριβώς η ΕΚΤ θα μειώσει το κόστος δανεισμού, αφότου είπε τις τελευταίες εβδομάδες ότι οι πρώτες μειώσεις στο κόστος δανεισμού θα πρέπει να γίνουν φέτος.

«Είναι πολύ νωρίς για να ανακηρύξουμε τη νίκη, συμφωνώ απόλυτα με τη Gita ότι η δουλειά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί», είπε ο Villeroy. Τα επιτόκια «δεν θα πρέπει να είναι υψηλότερα από σήμερα και εκτός από μεγάλες εκπλήξεις – κοιτάμε τη Μέση Ανατολή – η επόμενη κίνησή μας θα είναι πιθανή μείωση φέτος».

Συμφώνησε επίσης με την Gopinath για τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης.

«Αυτό που μπορούμε να δούμε και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού είναι κάτι σαν μια ήπια προσγείωση», είπε ο Villeroy.

Related posts

Στήριξη στους πυρόπληκτους από την Παγκρήτια Τράπεζα

admin

S&P: Εκμηδενίζεται η προοπτική γρήγορης μείωσης των ελληνικών NPEs

admin

Alpha Bank: Θετικό το Project Tomorrow λέει η Wood & Co

admin

Goldman Sachs: 35% πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ τα επόμενα δύο χρόνια

admin

Παγκρήτια: Αναμονή για… Σάλλα «βγάζει» η πρώτη φάση της ΑΜΚ

admin

«Παράθυρο» Eurostat για μικρότερο βάρος κρατικών εγγυήσεων στο χρέος

admin

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Στο 3,5% θα κορυφωθεί ο πληθωρισμός

admin

Εισαγωγή κερδών από Ιταλία έκανε το 1ο τρίμηνο η Πειραιώς

admin

Το Visa Innovation Program θέλει να αλλάξει την κουλτούρα πληρωμών

admin