Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί όλοι ψάχνουν για vintage χαρτοφύλακες;

Τον Σεπτέμβριο της περασμένης χρονιάς, η Wall Street Journal διαβεβαίωνε τους αναγνώστες της ότι είχε έρθει το τέλος των backpack -τουλάχιστον στο γραφείο. Πλέον, ο στυλάτος άνδρας θα πήγαινε στη δουλειά κρατώντας έναν χαρτοφύλακα, όπως ακριβώς ο πατέρας ή ο παππούς του.


Η τρέλα με τα σακίδια είχε ξεκινήσει το 2017, τότε η Wall Street Journal είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο με τίτλο “The Backpacks Are Coming”, συνοδευόμενο από ένα αστείο illustration όπου εκατοντάδες φρουροί του Mπάκιγχαμ με γυρισμένη την πλάτη επιδεικνύουν τα σακίδια τους. Στην corporate ζωή, τα backpacks είχαν πάρει τον έλεγχο, και στη Wall Street όλοι φορούσαν σακίδια Tumi πάνω από τα κοστούμια τους.





Ο χαρτοφύλακας είναι ένα «ετοιμοθάνατο κειμήλιο» που ξαναζωντανεύει, σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο των Financial Times. Όπως αναφέρει η εταιρία e-commerce 1stdibs που πουλάει αντίκες, κοσμήματα και έργα τέχνης, οι αναζητήσεις χαρτοφυλάκων αυξήθηκαν κατά 16% σε σχέση με το 2023. Οι πιο δημοφιλείς είναι οι vintage δερμάτινοι χαρτοφύλακες Hermès και Louis Vuitton Μonogram, ακολουθούν οι Louis Vuitton Αmbassadeur και οι Gucci Monogram.





«Η αύξηση του ενδιαφέροντος μεταξύ των νεότερων καταναλωτών μπορεί να οφείλεται στη νοσταλγία για το παρελθόν, όταν το επαγγελματικό ντύσιμο ήταν πιο επίσημο» εξηγεί ο editorial director του 1stDibs, Anthony Barzilay Freund στους Financial Times. Η αναζωπύρωση οφείλεται και στη μόδα. Ανάμεσα στις τάσεις-κλειδιά της γυναικείας μόδας για το φθινόπωρο/χειμώνα 2024 είναι το business-core, με power suits, μπλέιζερ φορεμένα πάνω από turtlenecks και pencil φούστες -οι οίκοι Dior, Alexander McQueen και Valentino πρόσθεσαν και γραβάτες. Έχει προηγηθεί τo TikTok με την τάση “office siren” που φέρνει στο προσκήνιο τσάντες γραφείου και χαρτοφύλακες, αξεσουάρ τα οποία -σύμφωνα με το Byrdie- «θα δουλέψουν υπερωρίες το 2024».


Άνοδο στις πωλήσεις δεν σημειώνουν μόνο οι vintage χαρτοφύλακες


Στο Λονδίνο, το brand Carl Friedrik που ιδρύθηκε στη Σουηδία, κάνει χρυσές δουλειές: οι premium αποσκευές και οι δερμάτινοι χαρτοφύλακες του εμφανίζονται σε σκηνές των πιο δημοφιλών σειρών, από το Τhe White Lotus και το Succession έως το The Gentlemen του Guy Ritchie. Η εμβληματική Smythson που ιδρύθηκε στη Bond Street το 1887, ανέφερε αύξηση 10% στις πωλήσεις του μοντέλου Lightweight Slim Briefcase, ενώ o creative director Luc Goidadin πιστεύει ότι παρά την ψηφιοποίηση του χώρου εργασίας, έχουμε ανάγκη τον χαρτοφύλακα, τον οποίο χαρακτηρίζει «ένα μίνι κινητό γραφείο με στυλ».





Πρόγονος του χαρτοφύλακα θεωρείται η τσάντα Gladstone που σχεδιάστηκε το 1854 στο εργαστήριο-κατάστημα δερμάτινων ειδών του J.G. Beard στο Λονδίνο. Η τσάντα πήρε το όνομά της από τον Άγγλο πολιτικό του φιλελεύθερου κόμματος που διετέλεσε πρωθυπουργός, William E. Gladstone, και έγινε το απαραίτητο ταξιδιωτικό αξεσουάρ του μέσου Βρετανού. Την ίδια εποχή, ο τεχνίτης δέρματος Jeremy Stenning ανέπτυξε μια τσάντα που έμοιαζε με κουτί, με δομή και σχήμα παρόμοιο με τους σημερινούς χαρτοφύλακες και μηχανισμό που της επέτρεπε να ανοίγει πλήρως. Την χρησιμοποιούσαν οι δικηγόροι, καθώς τους βοηθούσε στην μεταφορά των ‘briefs’, των εγγράφων τους, και γι’ αυτό ονομάστηκε briefcase, αναφέρει στο website της η εταιρεία πολυτελών αποσκευών Globe-trotter με έδρα το Mayfair, της οποίας τους χαρτοφύλακες προτιμούσε ο Winston Churchill.


Oι δερμάτινοι χαρτοφύλακες Carl Friedrik εμφανίζονται σε σκηνές πολλών δημοφιλών σειρών.





Υπάρχει κάτι για όλους


Στιβαροί, κομψοί χαρτοφύλακες από full-grain δέρμα με την υπογραφή οίκων όπως Τοm Ford, Saint Laurent, Βοttega Veneta, Βerluti, Οfficine Creative και Brunello Cuccinelli για τους επιχειρηματίες και τα στελέχη εταιρειών. Μεταχειρισμένοι χαρτοφύλακες Hermès και Louis Vuitton για τους θιασώτες του vintage στυλ και τους influencers που τους συνδυάζουν με φθαρμένα τζιν και κασμιρένια πουλόβερ. Και παλιοί χαρτοφύλακες που περνούν από γενιά σε γενιά. Στα βίντεο του TikTok, οι ιδιοκτήτες τους μιλούν για την ποιότητα και την υφή των παλιών υλικών, για τις εντυπωσιακά πολύπλοκες κλειδαριές τους, για την κληρονομιά και τη συναισθηματική αξία τους.


Εξωτερική Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image






--.GR

Related posts

Επιδόματα – ΟΠΕΚΑ: Πότε καταβάλλονται επίδομα ενοικίου, γέννας και προνοιακά επιδόματα

admin

Επίδομα θέρμανσης: Τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι στους μεγάλους δήμους της χώρας – Πίνακας

admin

Εξοικονομώ 2023: Από 30 Μαΐου οι αιτήσεις – Πότε ξεκινά το «Εξοικονομώ-ανακαινίζω για νέους»

admin

Επανέκδοση, μέσω δημοπρασίας, 10ετούς ομολόγου σταθερού επιτοκίου 1,75%

admin

Συντάξεις – «ΑΤΛΑΣ»: Αύξηση κατά 82% στην έκδοση συντάξεων το 2021, δείτε πίνακες

admin

Δώρο Πάσχα 2024: Πότε καταβάλλεται – Πώς υπολογίζεται

admin

Προς παράταση αναστολές συμβάσεων, ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και επιδόματα ανεργίας

admin

Καραμανλής για Πατρών – Πύργου: Σε 36 μήνες θα είναι έτοιμος ο αυτοκινητόδρόμος

admin

Στο «άρμα» της βιώσιμης ανάπτυξης ο Όμιλος V Group – Αντιστάθμιση Ανθρακικού Αποτυπώματος

admin