Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί «μαράθηκαν» τα κέρδη του Φρεσκούλη

Όταν το 2004, η Eurocatering παρουσίαζε στην ελληνική αγορά τις τυποποιημένες σαλάτες του Φρεσκούλη, λίγοι πίστευαν ότι αυτή η νέα, για τα ελληνικά δεδομένα, τάση θα είχε τύχη και θα γινόταν mainstream. Κι όμως παρά τις αντιθέτου εκτιμήσεις αρκετών, είκοσι χρόνια μετά την είσοδό της στις τυποποιημένες σαλάτες η Eurocatering, που ίδρυσε το 2000 ο Χρυσόστομος Μαυρόπουλος και το 2021 επένδυσε σε αυτή η EOS Capital Partners του Απόστολου Ταμβακάκη, συνεχίζει να διατηρεί ανοδικούς ρυθμούς σε ότι αφορά τις πωλήσεις της.

Πέρυσι ο κύκλος εργασιών της αυξήθηκε 13,5% στα 56,286 εκατ. ευρώ -το 2021 η ανάπτυξη ήταν 28,21% και το 2020 στο 8,07%- ενώ στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου της φετινής χρονιάς σημείωσε αύξηση πωλήσεων 9,6% σε αξία και 9,5% σε όγκο.

Ωστόσο η περσινή χρονιά δεν ήταν η καλύτερη στην ιστορία της σε επίπεδο τελικής γραμμής. Η Eurocatering σε επίπεδο ομίλου εμφάνισε ζημιές 770.619 ευρώ από κέρδη 2,9 εκατ. ευρώ και ζημιές 1,963 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 2,869 εκατ. ευρώ σε επίπεδο μητρικής.

Το αρνητικό αποτέλεσμα, αποδίδεται από πηγές της εταιρείας που μίλησαν -, στην αύξηση τους κόστους παραγωγής -υψηλές τιμές στις πρώτες ύλες όπως οπωροκηπευτικά και ενέργεια- στην απόφαση της διοίκησης να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης και να μην την μετακυλίσει στον καταναλωτή αλλά και στο επενδυτικό πρόγραμμα που υλοποιεί. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εντός της φετινής χρονιάς ολοκληρώνεται η επένδυση της Eurocatering για μετεγκατάστασή των γραφείων και της παραγωγής της σε νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στις Αχαρνές.

Το κόστος πωλήσεων αυξήθηκε πέρυσι 22,48%, τα έξοδα διάθεσης 26,24% και τα έξοδα διοίκησης 28,13%. Στα διάφορα λειτουργικά έξοδα συμπεριλαμβάνεται και ποσό 1,066 εκατ. ευρώ που αφορά έκτακτη αμοιβή του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της κ. Χρυσόστομου Μαυρόπουλου από τα κέρδη της εταιρείας, όπως αποφασίστηκε σχετικά σε έκτακτη συνέλευση. Οι λόγοι για την έκτακτη αμοιβή ήταν η επίτευξη υψηλών χρηματοοικονομικών επιδόσεων και η σταθερά ανερχόμενη πορεία της εταιρείας τα τελευταία χρόνια, αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας που αναρτήθηκαν χθες Πέμπτη στο ΓΕΜΗ.

Σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις οι μακροπρόθεσμες, κυρίως δάνεια, μειώθηκαν κατά 44,22% στα 3,753 εκατ. ευρώ, και οι βραχυπρόθεσμες αυξήθηκαν οριακά 3,8% στα 18,19 εκατ. ευρώ με τις δανειακές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις να έχουν μειωθεί 31,38% και 15,8% του βραχυπρόθεσμου μέρους μακροπρόθεσμων δανείων.

Η Eurocatering πέραν του Φρεσκούλη, συμμετέχει και στις εταιρείες Daily Taste ΕΠΕ και στη MC Fresh Ltd, με έδρα τη Βουλγαρία, στην οποία πραγματοποιήθηκε έλεγχος απομείωσης της συμμετοχής ποσού 1,1 εκατ. ευρώ. Προ διετίας ο επικεφαλής της Eurocatering είχε ανακοινώσει ότι η εταιρεία σκόπευε να υλοποιήσει επένδυση ύψους 3,2 εκατ. ευρώ στη Βουλγαρία η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει. Το τότε πλάνο προέβλεπε τη δημιουργία μονάδας 3.500 τ.μ. στη βιομηχανική περιοχή της Σόφιας παραγωγικής δυναμικότητας 65.000 τεμαχίων την ημέρα. Εκτός από την παραγωγική επέκταση στη Βουλγαρία στα σχέδια ήταν και η εξαγορά εταιρείας παραγωγής έτοιμων γευμάτων και μανιταριών, pojects που επίσης δεν έχουν προχωρήσει.

Related posts

Ελλάκτωρ: Καθαρά κέρδη 32 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο

admin

Νέα υπηρεσία «Protergia Sun Save»

admin

Εργο για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ολοκλήρωσε η Space Hellas

admin

Εκτός της δίκης Κουτσολιούτσων η Folli Follie

admin

Συνεργασία ελληνοκινεζικού επιμελητηρίου και Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής

admin

Μπλε Κέδρος σε Υπ. Τουρισμού: Δεν είναι σύννομη η έκδοση πράξης μερικής σφράγισης

admin

Μοτοδυναμική: Συγκροτήθηκε σε σώμα το ΔΣ

admin

Αναβάθμισε τη γραμμη παραγωγής τσιμέντου στη Βοιωτία η Τιτάν, επένδυση €26 εκατ.

admin

Η Αβαξ πρoχωρά στη νέα ψηφιακή εποχή με τo PYLON ERP της Epsilon Net

admin