Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Μόλις έως τα τέλη Μαΐου επαρκούν τα διαθέσιμα κεφάλαια της UNRWA

Τα κεφάλαια που διαθέτει η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) επαρκούν για τις επιχειρήσεις της έως τα τέλη Μαΐου αφού πολλοί δωρητές έπαυσαν τη χρηματοδότησή τους λόγω των κατηγοριών του Ισραήλ ότι κάποια μέλη του προσωπικού της συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς, όπως δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της UNRWA.

“Αυτό που μπορώ να πω σήμερα ότι μπορούμε να διεξάγουμε την επιχείρησή μας έως τα τέλη Μαΐου ενώ πριν από ένα μήνα μπορούσα να βλέπω μπροστά για την επόμενη μία ή δύο εβδομάδες”, δήλωσε ο γενικός επίτροπος της UNRWA Φιλίπ Λαζαρινί στο Reuters στη Γενεύη. “Αλλά αυτό δείχνει επίσης πόσο κακή είναι η οικονομική κατάσταση του οργανισμού”.

Η UNRWA, που παρέχει βοήθεια και απαραίτητες υπηρεσίες σε Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Γάζα, την κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη και σε όλη την περιοχή, βρίσκεται σε κρίση από τότε που το Ισραήλ κατηγόρησε 12 από τους 13.000 εργαζομένους του στη Γάζα για εμπλοκή στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, που πυροδότησε τον πόλεμο στον παλαιστινιακό θύλακα.

Οι κατηγορίες είχαν ως αποτέλεσμα αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, να παύσουν τη χρηματοδότηση. Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Καναδά, της Αυστραλίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ξεκίνησαν και πάλι τις συνεισφορές τους.

“Ελπίζω ότι θα επιστρέψουν κι άλλες”, δήλωσε ο Λαζαρινί αναφορικά με τους δωρητές.

Το Ισραήλ έχει ενημερώσει τα Ηνωμένα Έθνη ότι δεν εγκρίνει πλέον αυτοκινητοπομπές της UNRWA με τρόφιμα για το βόρειο τμήμα της Γάζας, όπου είναι πιθανόν να ξεσπάσει λιμός έως τον Μάιο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα. Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε χθες ότι το Ισραήλ θα σταματήσει να εργάζεται εντελώς με την UNRWA στη Γάζα.

Ο Λαζαρινί δήλωσε ότι η απόφαση του Ισραήλ να μην επιτρέπει κομβόι της UNRWA με τρόφιμα στη βόρεια Γάζα έχει στόχο να “αποτρέψει όσους κινδυνεύουν με θάνατο” από το να επιβιώσουν.

“Το σχέδιο Β είναι η επιστροφή στο σχέδιο Α. Είναι ύψιστης σημασίας το να έχουν τα κομβόι πρόσβαση στο βόρειο τμήμα”, δήλωσε ο Λαζαρινί. “Σίγουρα θα κοιτάξουμε συνεργασίες, που θα μπορούν να ενεργήσουν για λογαριασμό μας. Επικεντρωνόμαστε στους ανθρώπους που κινδυνεύουν με θάνατο αυτή τη στιγμή στη βόρεια Γάζα”.

ΠΗΓΗ: --ΜΠΕ

Related posts

Μ Κατρίνης: “Ευθύνη του ΠΑΣΟΚ η διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής πλειοψηφίας”

admin

Κένυα: Τουλάχιστον 336 τα θύματα της αίρεσης στο δάσος Σακαχόλα

admin

Βολιβία: Πυρκαγιές σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις

admin

Γαλλία: Σε κατάσταση πολιορκίας ξύπνησαν σήμερα το πρωί οι κάτοικοι του Παρισιού λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων

admin

Γερμανός υπουργός Άμυνας: Η Ρωσία δεν αποκλείεται να επιτεθεί μελλοντικά και σε χώρα του ΝΑΤΟ

admin

Ερντογάν: Θα συνεχιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Ιράκ και Συρία

admin

Κομισιόν: Περίπου στα 10 δισ. ευρώ η συνολική βοήθεια της ΕΕ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία

admin

Μόλις το 38% των Ισραηλινών πιστεύει σε “πλήρη νίκη” στη Γάζα

admin

Αμερικανικό αντιτορπιλικό κατέρριψε 14 drones που εκτοξεύθηκαν από τους Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα

admin