Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Στο 22,5% ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ στο τέλος του α’ τριμήνου

Η Βουλγαρία διατήρησε τη δεύτερη θέση της στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ των χωρών με το χαμηλότερο χρέος, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Eurostat από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών.

Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους, ο λόγος χρέους της γενικής κυβέρνησης προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) αυτής της χώρας διαμορφώθηκε στο 22,5%. Το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ με χαμηλότερο ποσοστό ήταν η Εσθονία με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κυμαίνεται στο 83,7%.

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται σταθερή πτωτική τάση στα επίπεδα του δημόσιου χρέους της Βουλγαρίας σε σχέση με το ΑΕΠ, και αυτό συνεχίστηκε ακόμη και μετά τη μεμονωμένη αύξηση το 2020 μετά την πανδημία Covid-19.

Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της γενικής κυβέρνησης της Βουλγαρίας ήταν 25,1% του ΑΕΠ το 2017, 22,1% το 2018, 20% το 2019, 24,5% το 2020, 23,9% το 2021, 22,9% το 2022 και αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 22% έως το τέλος του 2023, σημειώνεται στην έκθεση.

Το υπουργείο Οικονομικών υπενθύμισε ότι ο νόμος για τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2023, που εγκρίθηκε από τη Βουλή στις 28 Ιουλίου, προβλέπει μέγιστο επίπεδο του νέου κρατικού χρέους 7,5 δισεκ.λέβα. Από αυτά, περίπου 3 δισεκ. λέβα απαιτούνται για την αναχρηματοδότηση του ανεξόφλητου χρέους, το οποίο η υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει ήδη εφαρμόσει τον Ιανουάριο, συμπεριλαμβανομένης της λήξης των επταετών ευρωομολόγων που εκδόθηκαν τον Μάρτιο του 2016 και για τη λήξη 10,5 ετών εγχώριων κρατικών τίτλων που εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2013. Τα υπόλοιπα περίπου 4,5 δισεκ. λέβα προορίζονται για τη χρηματοδότηση του ταμειακού ελλείμματος 2,5% του ΑΕΠ που καθορίστηκε και ψηφίστηκε στον προϋπολογισμό, εξήγησε το υπουργείο.

Το δελτίο Τύπου επισημαίνει επίσης ότι τα χαμηλά επίπεδα χρέους, καθώς και το χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους στη Βουλγαρία, έχουν παρατηρηθεί όχι μόνο από το ΕΚ αλλά και από τα μέσα ενημέρωσης διεθνώς — στις 12 Οκτωβρίου το περιοδικό Economist κατέταξε τη Βουλγαρία πρώτη στην ΕΕ για το χαμηλότερο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, ακόμη χαμηλότερο από την Εσθονία.

-

Related posts

Έφθασε στο Κάιρο η αντιπροσωπεία της Χαμάς – Τι δίνει το Ισραήλ, τι ζητά η ισλαμιστική οργάνωση

admin

Κομισιόν: Κανόνες για την αντιμετώπιση απειλών από μη στρατιωτικά drones

admin

Αντιπροσωπεία της Βόρειας Κορέας περιοδεύει σε Κίνα, Βιετνάμ και Λάος

admin

“Κλείδωσε” η επίσκεψη Μπάιντεν στο Ισραήλ την Τετάρτη

admin

Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα επιστρέψει στις ΗΠΑ αμέσως μετά τη σύνοδο της G7

admin

Παναμάς: Η κυβέρνηση δεν επιτρέπει στον πρώην πρόεδρο Μαρτινέλι να εγκαταλείψει τη χώρα

admin

Κίνα: Στην φάση της πρώτης πτήσης του έχει εισέλθει το εμπορικό drone HH-100

admin

Νιγηρία: Δεκάδες μαθητές απήχθησαν από ενόπλους

admin

Πρέσβης Κίνας: Η στρατηγική θέση της Ελλάδας την καθιστά πύλη εισόδου για τα προϊόντα των ανατολικών χωρών στην Ευρώπη

admin