Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη Σι Τζινπίνγκ στη Σερβία: “Απόβαση” της Κίνας στην καρδιά της Ευρώπης με προνομιακές συμφωνίες

Στη συμφωνία να ακολουθήσουν ένα “κοινό μέλλον” κατέληξαν σήμερα η Κίνα και η Σερβία στα πλαίσια της ιστορικής επίσκεψης του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στη χώρα.

Ο Σι βρίσκεται στην πρώτη του ευρωπαϊκή περιοδεία εδώ και πέντε χρόνια και το ταξίδι θεωρήθηκε ως μια προσπάθεια ενίσχυσης των δεσμών με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που είναι φιλορωσικές και μεγάλοι αποδέκτες κινεζικών επενδύσεων.

Η Σερβία θα γίνει επίσης η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα εδώ και χρόνια που θα συνάψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Κίνα, όταν η συμφωνία που υπογράφηκε πέρυσι θα τεθεί σε ισχύ φέτος την 1η Ιουλίου.   Ο πρόεδρος Βούτσιτς επισήμανε ότι η συμφωνία αυτή παρέχει πλεονεκτική θέση στη Σερβία έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών αφού 10000 προϊόντα της θα μπορούν να εισάγονται στην Κίνα χωρίς δασμούς.

“Η Σερβία έγινε ο πρώτος στρατηγικός εταίρος της Κίνας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη πριν από οκτώ χρόνια και γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα με την οποία θα οικοδομήσουμε μια κοινότητα με κοινό μέλλον”, είπε ο Σι.

Οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν ο ένας την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του άλλου, γεγονός που σημαίνει ότι η Σερβία θεωρεί την Ταϊβάν, που θεωρείται από το Πεκίνο ως αποσχισμένη επαρχία, μέρος της Κίνας, όπως η Κίνα θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο κήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008, ως μέρος της Σερβίας. 

Συμβολισμός της επίσκεψης

Η επίσκεψη του Σι πραγματοποιείται στην επέτειο του βομβαρδισμού του 1999 του ΝΑΤΟ στην κινεζική πρεσβεία στο Βελιγράδι κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας για να αναγκάσει τον Σέρβο ισχυρό άνδρα Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να τερματίσει την καταστολή των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο.

Το ΝΑΤΟ δήλωσε  ότι ο βομβαρδισμός, ο οποίος σκότωσε τρεις Κινέζους δημοσιογράφους και τραυμάτισε 20 Κινέζους υπηκόους, ήταν τυχαίος. Προκάλεσε οργή στην Κίνα και εξανάγκασε σε συγγνώμη από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

“Ο κινεζικός λαός εκτιμά την ειρήνη, αλλά δεν θα επιτρέψει ποτέ να επαναληφθεί μια ιστορική τραγωδία”, δήλωσε ο Σι σε άρθρο γνώμης στην εφημερίδα Politika την Τρίτη.

Η Κίνα κατέχει ορυχεία και εργοστάσια σε όλη τη Σερβία και έχει δανείσει δισεκατομμύρια για δρόμους, γέφυρες και νέες εγκαταστάσεις, καθιστώντας τον βασικό εταίρο της Σερβίας στην τόσο αναγκαία ανάπτυξη υποδομών.

Στους Κινέζους ανήκουν και τα μεγαλύτερα ορυχεία χαλκού της χώρας, στο Μπορ, στην ανατολική Σερβία, όπως και η Χαλυβουργία στο Σμεντέρεβο. Οι Κινέζοι επενδύουν επίσης και στην ενέργεια με την κατασκευή μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών.

Η ΕΕ έχει εκφράσει ανοιχτά την ανησυχία της για τις οικονομικές δραστηριότητες των Κινέζων στη Σερβία, αφού για όλα τα έργα που αναλαμβάνουν δεν διενεργείται καμία δημοπρασία, ενώ συχνά δεν τηρούνται οι όροι διαφάνειας κατά τη χρηματοδότησή τους.

Related posts

Οι Ρώσοι απομακρύνουν αμάχους από το Μπέλγκοροντ μετά από επιδρομή “σαμποτέρ”

admin

Κίνα: Αυξήθηκαν τα συναλλαγματικά αποθέματα στα τέλη Φεβρουαρίου

admin

Οι trader συναλλάγματος στη μαύρη αγορά της Αργεντινής προετοιμάζονται για αβεβαιότητα

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ δεν μπορεί να συνεχιστεί υπό τις παρούσες συνθήκες

admin

Ρωσία: Έφεση άσκησε ο δημοσιογράφος Γκέρσκοβιτς στην απόφαση δικαστηρίου της Μόσχας να παραταθεί κατά 3 μήνες η προσωρινή του κράτηση

admin

Επίσκεψη Γέλεν στο Πεκίνο: Κίνα και ΗΠΑ θα επιδιώξουν “πιο ισορροπημένη οικονομική ανάπτυξη”

admin

Ρωσία: Ο “έμπορος του θανάτου” Βίκτορ Μπουτ θα είναι υποψήφιος σε περιφερειακή βουλή με το ακροδεξιό LDPR

admin

Πολωνία: Οι αγρότες απέκλεισαν περισσότερους από 160 δρόμους στη χώρα

admin

Ο Ερντογάν υπέγραψε το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

admin