Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Ο κύριος συνασπισμός της αντιπολίτευσης έμεινε χωρίς υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές

Ο κύριος συνασπισμός της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί ότι δεν μπόρεσε να εγγράψει υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουλίου, στις οποίες ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος υπέβαλε επισήμως την υποψηφιότητά του χθες, Δευτέρα, στο Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο, θα διεκδικήσει μια τρίτη θητεία.

Η προθεσμία για την εγγραφή υποψηφίων ενώπιον του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου, το οποίο κατηγορείται από πολυάριθμους αναλυτές ότι θέλησε να εμποδίσει τους υποψηφίους της αντιπολίτευσης υπό την Μαρία Κορίνα Ματσάδο, εξέπνευσε χθες, Δευτέρα, τα μεσάνυχτα.

“Πληροφορούμε την εθνική κοινή γνώμη και τον κόσμο ότι εργασθήκαμε όλη την ημέρα (…) για να προσπαθήσουμε να ασκήσουμε το συνταγματικό δικαίωμά μας να ορίσουμε τον υποψήφιό μας. Αυτό δεν κατέστη δυνατό. Δεν μας επέτρεψαν να έχουμε πρόσβαση στο σύστημα” εγγραφής υποψηφίων στον ιστότοπο του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου, δήλωσε ο Όμαρ Μπαρμπόσα, ένα στέλεχος της αντιπολίτευσης, σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε από τον κύριο αντιπολιτευόμενο συνασπισμό Δημοκρατική Ενωτική Πλατφόρμα.

Ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός ήθελε να εγγράψει την Κορίνα Γιόρις, καθηγήτρια πανεπιστημίου, την οποία η Ματσάδο είχε ορίσει αντικαταστάτριά της επειδή δεν μπορεί η ίδια να συμμετάσχει στις εκλογές. Ο συνασπισμός ζητάει παράταση της περιόδου εγγραφής υποψηφίων.

Ο Νικολάς Μαδούρο, από την πλευρά του, συνοδευόμενος από μια κόκκινη θάλασσα χιλιάδων οπαδών του, κατέθεσε την υποψηφιότητά του με ομιλία και τραγούδια.

“Σας ορκίζομαι, στη μητέρα μου, στον πατέρα μου, στην Αγία Τριάδα, ότι στις 28 Ιουλίου (τότε θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές, σε έναν γύρο), την ημέρα των 70ων γενεθλίων του Κομαντάντε Τσάβες, θα τους νικήσουμε και πάλι”, είπε ο Μαδούρο, που ήταν ντυμένος στα χρώματα της σημαίας της Βενεζουέλας, αφού κατέθεσε την υποψηφιότητα του κόμματός του, του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος Βενεζουέλας (PSUV).

“Ο λαός έχει σχέδιο, ο λαός έχει τη δύναμη, ο λαός έχει έναν υποψήφιο, τον Νικολάς Μαδούρο Μόρος, (πνευματικό) τέκνο του Τσάβες”, πρόσθεσε.

Ο Μαδούρο, ο οποίος σήκωσε ένα πλακάτ με τα σκίτσα του Σιμόν Μπολίβαρ και του προκατόχου του στην προεδρία της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, διαβεβαίωσε επίσης ότι δύο ένοπλοι, οι οποίοι συνδέονται με το κόμμα της Ματσάδο, συνελήφθησαν αφού είχαν διεισδύσει μεταξύ των οπαδών του με στόχο να τον δολοφονήσουν. Η εισαγγελία ανακοίνωσε πως θα απαγγελθούν σε βάρος τους κατηγορίες για τρομοκρατία και απόπειρα δολοφονίας. Η αντιπολίτευση χαρακτήρισε την κατηγορία “αβάσιμη”.

Ο 61χρονος Νικολάς Μαδούρο είναι ο κληρονόμος του “τσαβισμού” για ένα “σοσιαλισμό του 21ου αιώνα”, βασισμένου στις εθνικοποιήσεις, σε μια ισχυρή παρουσία του κράτους και στο στρατιωτικό μηχανισμό.

Περισσότερες από 60 χώρες, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν είχαν αναγνωρίσει το 2018 την επανεκλογή του στις εκλογές που είχε μποϊκοτάρει η αντιπολίτευση. Η μη αναγνώρισή του είχε οδηγήσει σε οικονομικές κυρώσεις με στόχο κυρίως τον πετρελαϊκό τομέα της χώρας, η οποία διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα μαύρου χρυσού του πλανήτη.

Κόκκινο φως για την αντιπολίτευση

Η αντίπαλός του, η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, κέρδισε με διαφορά τις προκριματικές εκλογές του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού Δημοκρατική Ενωτική Πλατφόρμα και φαινόταν να μπορεί να συνασπίσει πίσω της το σύνολο της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο η υποψηφιότητά της δεν έγινε δεκτή από τις αρχές, καθώς κατηγορήθηκε από την εξουσία για διαφθορά και ότι υποστηρίζει μια ξένη εισβολή, κάτι που η ίδια αρνείται.

Αφού η υποψηφιότητά της απορρίφθηκε, η Ματσάδο όρισε την Παρασκευή ως αντικαταστάτριά της την 80χρονη καθηγήτρια πανεπιστημίου Κορίνα Γιόρις, άγνωστη στο ευρύ κοινό.

Η Αργεντινή, η Κόστα Ρίκα, ο Ισημερινός, η Γουατεμάλα, η Παραγουάη, το Περού και η Ουρουγουάη εξέφρασαν με κοινή ανακοίνωσή τους την “ανησυχία τους” για την απόρριψη της υποψηφιότητας της Γιόρις.

Πολυάριθμοι αναλυτές θεωρούν πιθανό ότι το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο δεν ήθελε να δεχθεί μια υποψηφιότητα που μπορεί να μην άρεσε στην εξουσία γιατί θα δυσκολευόταν να την αντιμετωπίσει.

Χθες, Δευτέρα, το βράδυ, πριν κλείσουν οι υποψηφιότητες, κατάφερε να υποβάλει την υποψηφιότητά του ο Ενρίκε Μάρκες, διάσημος αντιπολιτευόμενος ο οποίος δεν είχε λάβει ωστόσο την υποστήριξη της Δημοκρατικής Ενωτικής Πλατφόρμας.

“Η υποψηφιότητά μου δεν έχει προς το παρόν καμιά σχέση με την υποστήριξη οποιουδήποτε κόμματος. Είμαι ένας ανεξάρτητος πολιτικός. Οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι για αλλαγή”, δήλωσε ο Μάρκες, ο οποίος πρόσθεσε πως θέλει να αποφευχθεί ένα μποϊκοτάζ των εκλογών, όπως αυτό που είχε γίνει το 2018. “Το εργαλείο για την αλλαγή είναι η ψήφος (…). Ελπίζω ότι, αν κάποιος καλέσει σε αποχή, ο λαός θα τον αγνοήσει”.

Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο ανακοίνωσε εξάλλου νωρίς σήμερα το πρωί και την υποψηφιότητα για τις εκλογές της 28ης Ιουλίου ενός άλλου στελέχους της αντιπολίτευσης, του Μανουέλ Ροσάλες, νυν κυβερνήτη της βορειοδυτικής πετρελαιοπαραγωγού πολιτείας Σούλια.

“Ο Ροσάλες εγγράφηκε ως υποψήφιος για τις εκλογές από το Un Nuevo Tiempo (UNT). Τον ενέγραψαν χρησιμοποιώντας αυτοματοποιημένα μέσα” στον ιστότοπο του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε στη διάρκεια της περασμένης νύκτας ο πρόεδρος του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου Έλβις Αμορόσο, αφού η Δημοκρατική Ενωτική Πλατφόρμα, στην οποία ανήκει το UNT, είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα πως δεν ήταν σε θέση να εγγράψει την υποψήφιά της επειδή δεν μπόρεσε να έχει πρόσβαση στο σύστημα.

ΠΗΓΗ: -

Related posts

Η Τουρκία κάνει ένα ακόμη βήμα προς την υιοθέτηση πιο ορθόδοξων οικονομικών πολιτικών

admin

Ρωσία: Κλείνουν φυλακές στη Σιβηρία λόγω στρατολόγησης κρατουμένων για την Ουκρανία

admin

ΗΠΑ: Ένοπλος σκότωσε δύο συγγενείς του και υπάλληλο σε McDonald’s και αυτοκτόνησε

admin

H Ουκρανία ζητά κι άλλα όπλα, πυρομαχικά και μαχητικά για να επιταχύνει την αντεπίθεσή της

admin

Lloyds: Αύξηση 57% στα ετήσια κέρδη, ξεπέρασε τις εκτιμήσεις

admin

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σοϊγκού επισκέφθηκε τη ζώνη επιχειρήσεων στην Ουκρανία

admin

Αναλυτές: Επωφελής για τη Σαουδική Αραβία η προσέγγιση με το Ιράν εν μέσω του πολέμου στη Γάζα

admin

Αυστραλία: Ακραίος κίνδυνος για δασικές πυρκαγιές λόγω καύσωνα

admin

Γερμανία: Πράσινο φως για νομιμοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς

admin