Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Αντίθετη η ΕΚΤ σε έκτακτο φόρο στις ιταλικές τράπεζες

Αντίθετη, καταρχήν, στην επιβολή έκτακτου φόρου στις ιταλικές τράπεζες είναι η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα.

Απαντώντας σε σχετικό αίτημα που υπέβαλε η ιταλική κυβέρνηση, η ΕΚΤ, σε γνωμοδότηση της επισημαίνει ότι όπως είχε γνωμοδοτήσει στο πρόσφατο παρελθόν σχετικά με νομοσχέδια που θεσπίζουν φόρους οι οποίοι εφαρμόζονται στα πιστωτικά ιδρύματα σε πολλά κράτη-μέλη, η επιβολή ενός έκτακτου φόρου στον τραπεζικό τομέα θα μπορούσε να δυσχεράνει τη δημιουργία πρόσθετων κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς τα διανεμόμενα κέρδη τους θα μειωθούν, καθιστώντας τα λιγότερο ανθεκτικά σε4 οικονομικούς κραδασμούς.

Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρει η ΕΚΤ, τέτοιοι έκτακτοι φόροι θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις περιορίζοντας την ικανότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων να παρέχουν πιστώσεις, συμβάλλοντας σε λιγότερο ευνοϊκούς όρους για τους πελάτες κατά την παροχή δανείων και άλλων υπηρεσιών. Είναι σημαντικό τα πιστωτικά ιδρύματα να διαθέτουν υγιές κεφάλαιο για να εκπληρώσουν τον ρόλο τους ως μεσίτες πιστώσεων στην οικονομία. Μεγαλύτερο κόστος και λιγότερα δάνεια, αναφέρει η ΕΚΤ, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη.

Επιπροσθέτως, αναφέρει η ΕΚΤ ότι ο έκτακτος φόρος μπορεί να οδηγήσει σε κατακερματισμό του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος λόγω του ετερογενούς χαρακτήρα τέτοιων φόρων.

Ο κίνδυνος της διπλής φορολογίας για πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν και μέσω υποκαταστημάτων σε άλλες δικαιοδοσίες, όπου επιβάλλεται έκτακτος φόρος, μπορεί να είναι μια περαιτέρω πηγή τέτοιου κατακερματισμού.

Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, η ΕΚΤ, προκειμένου να αξιολογηθεί εάν η αίτησή της Ιταλίας συνιστά κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, και ιδίως κατά πόσον έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει αρνητικά τον τραπεζικό τομέα και προκαλεί στρέβλωση της αγοράς, ζητά το νομοθετικό διάταγμα να συνοδεύεται από ενδελεχή ανάλυση αναφορικά με τις πιθανές αρνητικές συνέπειες για τον τραπεζικό τομέα. Η ανάλυση αυτή θα πρέπει να αναφέρει λεπτομερώς τις συγκεκριμένες επιπτώσεις του έκτακτου φόρου στη μακροπρόθεσμη κερδοφορία και το κεφάλαιο των πιστωτικών ιδρυμάτων, την πρόσβαση στη χρηματοδότηση και την παροχή νέων όρων δανεισμού και ανταγωνισμού στην αγορά, και τις πιθανές επιπτώσεις της στη ρευστότητα.

–ΜΠΕ

Related posts

Νέα μέτρα στην Τουρκία για να στηριχθεί η λίρα

admin

Κορωνοϊός: Αλλάζει από σήμερα το όριο των ανέπαφων συναλλαγών

admin

Εκτίναξη πληθωρισμού κοντά στο 6% στη Γερμανία αναμένει η Bundesbank

admin

Κέρδη 1,8 δισ. δολάρια για τη Barclays το πρώτο τρίμηνο

admin

Ξεπέρασε τις προσδοκίες η Societe Generale παρά το αδύναμο trading

admin

Τρ. Πειραιώς: Η εγχώρια ζήτηση βασικός μοχλός ανάπτυξης

admin

ΤτΕ: Στασιμότητα στα επιτόκια δανείων και καταθέσεων τον Φεβρουάριο

admin

ΕΤΕ: Ορατά τα αποτελέσματα του προγράμματος μετασχηματισμού

admin

Eurobank: Στο 31,71% κατήλθε το ποσοστό της Fairfax

admin