Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Αμετάβλητα τα επιτόκια από τη Fed – Διατηρεί την πρόβλεψη για τρεις μειώσεις το 2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20:36

Τα μέλη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ εξακολουθούν να βλέπουν τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024, παρά τη βελτίωση των προοπτικών για την οικονομική ανάπτυξη, ενώ στο μεταξύ η Fed διατήρησε μετάβλητα τα επιτόκια την Τετάρτη, όπως και ανέμενε η αγορά, στο εύρος του 5,25% με 5,5% όπου βρίσκονται από το περασμένο καλοκαίρι.

Οι προβλέψεις της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) του Μαρτίου για τις μειώσεις των επιτοκίων, ή αλλιώς το “dot plot”, δείχνει ένα μέσο επιτόκιο στο 4,6% το 2024. Με τα τρέχοντα επιτόκια στο εύρος του 5,25% και 5,50%, το dot plot υποδηλώνει τρεις μειώσεις κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες. Η προηγούμενη πρόβλεψη του Δεκεμβρίου έδειχνε επίσης τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024.

Ωστόσο, η προβλεπόμενη μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ για το 2024 ήταν στο 2,1% στην εκτίμηση του Μαρτίου, από 1,4% τον Δεκέμβριο. Οι προβλέψεις για τον δομικό πληθωρισμό αυξήθηκαν επίσης στο 2,6% από 2,4%.

Υπήρξαν κάποιες μικρότερες αλλαγές στο πλαίσιο του dot plot. Τον Δεκέμβριο υπήρξε μεγαλύτερη διάσπαση μεταξύ των μεμονωμένων μελών, με δύο ψηφοφόρους της FOMC να υποδεικνύουν μηδενικές περικοπές το 2024 και έναν άλλο να βλέπει έξι περικοπές. Η πιο επιθετική πρόβλεψη έχει μειωθεί σε μόλις τέσσερις περικοπές στις προβλέψεις του Μαρτίου.

Επιπλέον, η διάμεση πρόβλεψη για το επιτόκιο της Fed το 2025 αυξήθηκε στο 3,9% από 3,6%, υποδηλώνοντας μία λιγότερη περικοπή.

Οι επικαιροποιημένες προβλέψεις έγιναν μετά από μια πρόσφατη σειρά εκθέσεων για τον πληθωρισμό που έχουν μετριάσει τις ελπίδες ότι η Fed έχει υπό έλεγχο τις αυξήσεις των τιμών. Την περασμένη εβδομάδα, η βασική μέτρηση του Φεβρουαρίου για τον δείκτη τιμών καταναλωτή ήταν θερμότερη του αναμενόμενου, αυξημένη κατά 3,8% σε ετήσια βάση. Οι traders έχουν μειώσει τις προσδοκίες τους για μειώσεις των επιτοκίων φέτος, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του CME.

“Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει το τελευταίο έτος, αλλά παραμένει αυξημένος”, ανέφερε η Fed.

Οι αξιωματούχοι της Fed ανέφεραν ότι “βλέπουν” – όπως και στην προηγούμενη εκτίμηση – τρεις μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%) μέχρι το τέλος του 2024, οι οποίες θα είναι οι πρώτες μειώσεις από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας του κορονοϊού, τον Μάρτιο του 2020. Σημειώνεται ότι το σημερινό επίπεδο των επιτοκίων είναι το υψηλότερο των τελευταίων 23 και πλέον ετών.

Οι προοπτικές για τρεις περικοπές επιτοκίων προέκυψαν από το “dot plot” της Fed, έναν προσεκτικά παρακολουθούμενο πίνακα ανώνυμων προβλέψεων από τους 19 αξιωματούχους που απαρτίζουν τη FOMC. Το διάγραμμα δεν παρέχει καμία ένδειξη για το χρονοδιάγραμμα των κινήσεων.

Το “dot plot” δείχνει στο μεταξύ και τρεις περικοπές το 2025 – μία λιγότερη από ότι έβλεπε τον Δεκέμβριο. Η επιτροπή βλέπει άλλες τρεις μειώσεις το 2026 και στη συνέχεια άλλες δύο στο μέλλον μέχρι τα επιτόκια να υποχωρήσουν στο 2,6%, κοντά σε αυτό που οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι είναι το “ουδέτερο επιτόκιο” που δεν είναι ούτε τονωτικό ούτε περιοριστικό.

Ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται να επανέλθει στο στόχο μέχρι το 2026, όπως και τον Δεκέμβριο.

Η δήλωση της FOMC μετά τη συνεδρίαση ήταν σχεδόν πανομοιότυπη με εκείνη που εξέδωσε στην τελευταία συνεδρίασή της τον Ιανουάριο, εκτός από την αναβάθμιση της εκτίμησής της για την αύξηση της απασχόλησης σε “ισχυρή” από τον χαρακτηρισμό του Ιανουαρίου ότι τα κέρδη είχαν “μετριαστεί”. Η απόφαση να παραμείνει στάσιμη όσον αφορά τα επιτόκια εγκρίθηκε ομόφωνα.

Οι αγορές παρακολουθούσαν στενά για ενδείξεις σχετικά με μηνύματα που θα έδινε η Fed για τη νομισματική της πολιτική.

Νωρίτερα φέτος, οι traders εκτιμούσαν έντονα την πιθανότητα ότι η κεντρική τράπεζα θα ξεκινούσε τις μειώσεις κατά τη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας και θα συνέχιζε να το κάνει μέχρι να φτάσει συνολικά τις επτά μειώσεις μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν αλλάξει δραματικά αυτή την προοπτική.

Τα υψηλότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις αρχές του 2024 προκάλεσαν την επιφυλακτικότητα κορυφαίων αξιωματούχων της Fed και η συνεδρίαση της FOMC του Ιανουαρίου ολοκληρώθηκε με την κεντρική τράπεζα να δηλώνει ότι χρειάζεται περισσότερες αποδείξεις ότι οι τιμές επιβραδύνονται προτού αποκτήσει “μεγαλύτερη εμπιστοσύνη” για τον πληθωρισμό και αρχίσει τις περικοπές επιτοκίων.

Οι προσδοκίες ενόψει της συνεδρίασης αυτής της εβδομάδας ήταν ότι η πρώτη μείωση θα γίνει τον Ιούνιο και θα ακολουθήσουν άλλες δύο, φέρνοντας τις αγορές και τους αξιωματούχους της Fed ξανά σε ευθυγράμμιση.

Related posts

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας τα βάζει με την Σύμβαση της Γενεύης

admin

SBI: Aναζητά αγοραστές για τα κόκκινα δάνεια ύψους 96.000 εκατ. ρουπιών

admin

ΗΠΑ: Ο Χάντερ Μπάιντεν καταθέτει στην επιτροπή της Βουλής που ερευνά τον πατέρα του

admin

Λωρίδα της Γάζας: Η Χαμάς εξετάζει αντιπρόταση με όρους του Ισραήλ για την επίτευξη εκεχειρίας

admin

Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον παραιτήθηκε από βουλευτής

admin

Ιταλία: “Βασικής σημασίας το δικαίωμα των ανθρώπων να μην μεταναστεύουν”, δήλωσε η Τζόρτζια Μελόνι

admin

Βέλγιο: Ζητά από το Κίεβο να διευκρινίσει αν χρησιμοποιήθηκαν βελγικά όπλα για επιθέσεις στη ρωσική επικράτεια

admin

Γκάνα: Εννέα νεκροί σε επίθεση ενόπλων κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο

admin

Μπενιαμίν Νετανιάχου: “Aρκετοί” εναπομείναντες Ισραηλινοί όμηροι είναι ζωντανοί ώστε να δικαιολογηθεί ο πόλεμος στη Γάζα

admin