Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η Fed – Προβλέπει και άλλη αύξηση φέτος

Να διατηρήσει τα

επιτόκιά

 της αμετάβλητα, στο ήδη υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών, αποφάσισε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, όπως αναμενόταν ευρέως από τις διεθνείς αγορές.

Ωστόσο, η μέση πρόβλεψη των αξιωματούχων της τράπεζας αναμένει ακόμα μία αύξηση εντός του 2023, αλλά και κλείσιμο του 2024 με το κόστος δανεισμού χαμηλότερα στο 5,1%.

Ειδικότερα, η Federal Reserve έκρινε ότι το τρέχον επίπεδο του 5,25% με 5,5% είναι επί της παρούσης αρκούντως περιοριστικό προκειμένου να παραμείνει ο πληθωρισμός σε πτωτική πορεία, χωρίς να ασκείται πίεση που θα μπορούσε να εκτροχιάσει την οικονομία της χώρας.

Σημειώνεται ότι την τελευταία ημέρα πριν την ανακοίνωση της απόφασης νομισματικής πολιτικής της ομοσπονδιακής τράπεζας, το πονταρίσματα των traders στα σχετικά futures των επιτοκίων έδειχναν πιθανότητα 99% να τα διατηρήσει η Fed αμετάβλητα, όπως και έκανε.

Η προσοχή πλέον στρέφεται στις δηλώσεις του διοικητή της Fed, Τζερόμ Πάουελ, που θα ακολουθήσουν, τόσο για την πιθανότητα περαιτέρω αύξησης του κόστους δανεισμού εντός του 2023 και για την πορεία της οικονομίας της χώρας γενικότερα.

Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι οι αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής τράπεζας προέβλεπαν δύο ακόμα αυξήσεις των επιτοκίων 25 μονάδων βάσης (0,25%) η καθεμία, εκ των οποίων μόνο η μία έγινε (στη συνεδρίαση του Ιουλίου). Από τις 17 Μαρτίου 2022 που ξεκίνησε ο τρέχοντας κύκλος σύσφιξης η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια της κατά συνολικά 525 μονάδες βάσης (από το εύρος του 0% με 0,25% στο 5,25% με 5,5%).

Ειδήσεις σήμεραΠαράνομη και καταχρηστική η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας – Κανονικά οι πτήσεις την ΠέμπτηΔίκη Πισπιρίγκου: «Η Ρούλα έχει καρδιολογικό πρόβλημα και αν συνεχίσει έτσι, έχει τρία χρόνια προσδόκιμο ζωής» λέει ιατροδικαστήςΜητσοτάκης στο CNN για συνάντηση με Ερντογάν: Να αφήσουμε πόρτα ανοιχτή ακόμη κι αν συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε

Related posts

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 19,4 δισ. ευρώ στον τζίρο των επιχειρήσεων της χώρας το γ’ τρίμηνο φέτος

admin

ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική: Εντυπωσιακές Επιδόσεις το Α’ εξάμηνο του 2023 σε Αύξηση Κερδοφορίας Παραγωγής

admin

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Πώς θα ρυθμίσετε σε έως 72 δόσεις τις οφειλές σας προς τον ΕΦΚΑ

admin

Pfizer: Ζημιές $2,3 δισ. το γ’ τρίμηνο – Βουτιά 70% στις πωλήσεις εμβολίων Covid

admin

ΕΦΚΑ: Ποιοι θα «τρέξουν» τις εκκρεμείς συντάξεις – Project manager ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης

admin

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Maersk σταματά τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων προς και από τη Ρωσία

admin

Σκυλακάκης: Οι επόμενοι 4-5 μήνες θα είναι «δύσκολοι» από πολλές πλευρές

admin

Κομισιόν: «Ανεπαρκή» προς το παρόν τα εθνικά σχέδια για το Ταμείο Ανάκαμψης – «Θέλουν πολλή δουλειά»

admin

Τουρκία: Ο Ερντογάν προτρέπει την κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση επιτοκίων

admin