Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκτακτη ενίσχυση από την 1η Ιανουαρίου σε 1,2 ενεργειακά ευάλωτους καταναλωτές που θερμαίνονται με ρεύμα

Την έκτακτη

ενίσχυση

από την 1η Ιανουαρίου περίπου 1,2 εκατομμύρια ενεργειακά ευάλωτων καταναλωτών που χρησιμοποιούν το

ηλεκτρικό ρεύμα

για να θερμαίνονται ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας,

Θεόδωρος Σκυλακάκης

.

Όπως είπε «μέχρι σήμερα η πολιτεία ερχόταν και ενίσχυε όσους κατανάλωναν πετρέλαιο για θέρμανση και δεν το έκανε για άυτούς που θερμαίνονταν με ηλεκτρικό. Έχουμε φτάσει πλέον αυτοί να είναι περίπου οι μισοί καταναλωτές».

«Δίνουμε έκτακτη ενίσχυση στους ενεργειακά ευάλωτους. Αυτοί είναι 1,2 εκατομμύρια οι πιθανοί ωφελούμενοι. Καλύπτουμε το τρίμηνο από 1/1/2024 και η ενίσχυση γίνεται με τις βαθμοημέρες με 12.000 διαφορετικούς συντελεστές σε 12.000 σημεία στη χώρα» εξήγησε σε συνέντευξη τύπου προαναγγέλλοντας ότι «το 2024 θα υπάρξει μια συνολική μεταρρύθμιση όλου του συστήματος πάνω στις ίδιες αρχές έτσι ώστε να αποκτήσουν οι ενισχύσεις καλύτερα χαρακτηριστικά».

Η ενίσχυση είναι 60 ευρώ το μήνα, όση δηλαδή και για το επίδομα θέρμανσης ανά μήνα, το συνολικό κόστος είναι 120 εκατ ευρώ – 45 ευρώ το τρίμηνο το ελάχιστο και 450 ευρώ το μέγιστο – με τον κ. Σκυλακάκη να εξηγεί ότι οι δικαιούχοι θα μπαίνουν στο mythermansi της ΑΑΔΕ, θα κάνουν αίτηση θα βλέπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς του ρεύματος ως μείωση.

«Δεν είναι θέμα προκαταβολής εδώ, θα βλέπεις τα χρήματα στον λογαριασμό κατανάλωσης» πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι «τα κριτήρια είναι αυτά του επιδόματος θέρμανσης αφαιρουμένων όσων παίρνουν επίδομα θέρμανσης και όσους είναι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο».

Για τις ρευματοκλοπές είπε ότι αν ο ΔΕΔΔΗΕ εντοπίζει 13.000, τότε ο πραγματικός αριθμός είναι έως και 20πλασιος. Το 50% είναι έως 4.500 ευρώ, το 25% από 4.500 ευρώ έως 10.000 ευρώ και 25% άνω των 10.000 ευρώ, άρα μιλάμε για μαζικές ρευματοκλοπές από επιχειρήσεις.

Αυτό που αλλάζει θα είναι ότι πλέον θα εφαρμόζεται και φυλάκιση και πρόστιμο χωρίς να αλλάζει η αυστηρότητα. Στα πειθαρχικά μέτρα: 1. προσωρινή αναστολή της επιχείρησης και μόνιμη αναστολή σε περίπτωση υποτροπής και 2. για τους ηλεκτρολόγους θα προβλέπεται προσωρινή ή μόνιμη αφαίρεση άδειας. Προληπτικά μέτρα: Αν αλλάζεις φορέα μετά από ρευματοκλοπή θα ζητά νέα ΥΔΕ ο ΔΕΔΔΗΕ.

Όλα τα πρόστιμα που βάζει ο ΔΕΔΔΗΕ και οσα μπαίνουν δικαστικά θα εισπράττονται μέσω του κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων, με τα εργαλεία δηλαδή που έχει η ΑΑΔΕ

Για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, όσους αλλάζουν δηλαδή πάροχο χωρίς εξόφληση, ορίζεται ότι είναι κάποιος που αλλάζει 2 φορές πάροχο αφήνοντας οφειλές σε διάστημα 5ετιας με αρχή την 1η Ιανουαρίου 2020 και πάει να αλλάξει τριτη φορά πάροχο. Η λογική είναι στην τρίτη «καίγεσαι».  

Όσον αφορά τα νέα τιμολόγια ρεύματος που θα χρησιμοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα έχουν χρωματική επισήμανση ως εξής:

– τα μπλε είναι τα σταθερά

– τα πράσινα το ειδικό κοινό τιμολόγιο που θα εκπέσουν όσοι δεν επιλέξουν άλλο τιμολόγιο. Αυτό θα είναι κοινό και ομοιόμορφο για όλους τους καταναλωτές. Αν δεν επιλέξουν τιμολόγιο κάποιος πρέπει να το επιλέξει γι αυτούς. Είτε θα το έκαναν οι προμηθευτές είτε η πολιτεία. Δεδομένου ότι οι προμηθευτές θα είχαν σύγκρουση συμφερόντων, επιλέξαμε να το κάνει η πολιτεία. ¨Ετσι επιλέξαμε ένα τιμολόγιο που θα είναι ίδιο για τους καταναλωτές ώστε στην αρχή του κάθε μήνα να μπορούν να διαλέξουν ποιο τους συμφέρει

Related posts

Πώς θα είναι η υπογειοποιημένη λεωφόρος Ποσειδώνος στο Ελληνικό (pics + vid)

admin

Κεντρικές Τράπεζες: Ταχύτερες και μεγαλύτερες οι αυξήσεις των επιτοκίων διεθνώς

admin

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε λήγει η προθεσμία – Τι θα γίνει με τους συμψηφισμούς

admin

Συντάξεις – e-ΕΦΚΑ: Ρεκόρ τριετίας, εκδόθηκαν 21.339 νέες συντάξεις τον Οκτώβριο

admin

Χρήστος Μελάς: Νέα και παλιά τεκμήρια

admin

Το ΣΔΟΕ τσίμπησε κύκλωμα εικονικών επιχειρήσεων – Πώς έκρυψαν 80 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο

admin

Διεύρυνση της στρατηγικής συνεργασίας EnerSys και Northbatt στις βιομηχανικές μπαταρίες

admin

«Κουρεμένα» ενοίκια, μεταβιβάσεις, ρύθμιση χρεών, επιστρεπτέα, πάγιες δαπάνες, «εξοικονομώ»: Πότε λήγουν οι παρατάσεις 

admin

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Τροποποιητικές δηλώσεις χωρίς επίσκεψη στην εφορία

admin