Image default
ΚΟΣΜΟΣ

WSJ: Το Ιράν εξετάζει επίθεση στο Ισραήλ τις επόμενες 48 ώρες

Το Ισραήλ προετοιμάζεται για “μια άμεση επίθεση από το Ιράν” στο νότιο ή βόρειο τμήμα της χώρας, μέσα στις επόμενες 24 έως 48 ώρες, αναφέρει η Wall Street Journal επικαλούμενη πηγή με γνώση της υπόθεσης. 

Η WSJ επισημαίνει πάντως – επικαλούμενη πρόσωπο που ενημερώθηκε από την ιρανική ηγεσία – ότι ενώ συζητούνται σχέδια για επίθεση, δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση.

Το Ιράν έχει απειλήσει δημόσια με αντίποινα για μια επίθεση την περασμένη εβδομάδα στη Δαμασκό της Συρίας που σκότωσε κορυφαίους ιρανούς στρατιωτικούς, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτερου στελέχους της επίλεκτης δύναμης Quds του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αναφορές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έδειχναν ότι μια επίθεση σε ισραηλινούς στόχους από το Ιράν ή τους πληρεξούσιους του θα μπορούσε να είναι επικείμενη. 

Ωστόσο, μια πηγή ανεφέρει πλέον ότι η επίθεση θα μπορούσε να είναι εντός των συνόρων του Ισραήλ.

Ένας αμερικανός αξιωματούχος που γνωρίζει το θέμα είπε την Πέμπτη ότι οι αμερικανικές πληροφορίες καταδεικνύουν ιρανικά αντίποινα εντός ημερών, “πιθανόν σε ισραηλινό έδαφος”.

Νετανιάχου: Θα απαντήσουμε σε οποιαδήποτε επίθεση

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, μιλώντας από αεροπορική βάση στο νότιο Ισραήλ την Πέμπτη, υποσχέθηκε να απαντήσει άμεσα σε οποιαδήποτε επίθεση στο Ισραήλ.

“Όποιος μας κάνει κακό, θα τον βλάψουμε. Είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε όλες τις ανάγκες ασφαλείας του κράτους του Ισραήλ, τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά”, είπε.

Σύμφωνα με την WSJ, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ εξετάζει διάφορα σενάρια που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και άμεση επίθεση στο Ισραήλ με εξελιγμένους πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς.

Όμως ο Χαμενεΐ δεν έχει αποφασίσει ακόμη για τα σχέδια, προσθέτει η WSJ. Αναφέρει ακόμα ότι υπάρχει ανησυχία στην Τεχεράνη πως μια άμεση επίθεση θα μπορούσε να αποτύχει, με τους πυραύλους να αναχαιτίζονται και το Ισραήλ να απαντά με μαζικά αντίποινα στη στρατηγική υποδομή του Ιράν.

“Τα σχέδια βρίσκονται μπροστά στον Ανώτατο Ηγέτη και εξακολουθεί να σταθμίζει τον πολιτικό κίνδυνο”, αναφέρει σύμβουλος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

Τα σενάρια περιλαμβάνουν επίσης επιθέσεις από πληρεξούσιους της Τεχεράνης στη Συρία και το Ιράκ, προσθέτει η WSJ. Το Ιράν και οι σύμμαχοί του θα μπορούσαν επίσης να επιτεθούν στο Γκολάν ή ακόμα και στη Γάζα, για να αποφύγουν μια επίθεση εντός του εδάφους του Ισραήλ. Μια άλλη επιλογή θα ήταν να χτυπηθούν οι ισραηλινές πρεσβείες, ιδίως στον αραβικό κόσμο, αναφέρει η WSJ επικαλούμενη πηγές.

Related posts

Τραμπ: Ζητά να κηρυχθεί κακοδικία στην αγωγή της συγγραφέα Κάρολ

admin

Ελέω πίεσης Μπάιντεν οι τράπεζες της Τουρκίας κόβουν τη συνεργασία με τις ρωσικές

admin

Ταϊλάνδη: Εγκρίθηκε ο νόμος για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών

admin

Ρωσικά ΜΜΕ: Ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν ουκρανικό πύραυλο κοντά στο Μπερντιάνσκ

admin

Τελευταία συνεδρίαση για το παλαιό υπουργικό συμβούλιο του Ερντογάν – Πολύ κοντά σε διορισμό ο Σιμσέκ

admin

Oracle: Αύξηση κερδών και εσόδων στο τρίμηνο

admin

ΗΠΑ: Αθώος δηλώνει ο Μπομπ Μενέντεζ στην κατηγορία ότι ενεργούσε ως “ξένος πράκτορας”

admin

Μεσανατολικό: Δύο αεροπορικά πλήγματα κοντά στην πόλη Γαζίγιεχ του Λιβάνου

admin

ΟΗΕ: Περισσότερα από 1.300 κτίρια έχουν καταστραφεί εντελώς στη Γάζα

admin