Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Βυζάς (EY Ελλάδος): Οι εταιρείες να επενδύσουν στις τεχνικές-ανθρώπινες πτυχές της AI

Για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης, μίλησε ο Ηλίας Βυζάς, Εταίρος και Επικεφαλής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της EY Ελλάδος και Επικεφαλής για τη Στρατηγική Τεχνητής Νοημοσύνης της EY στην περιοχή CESA, στο πλαίσιο του πάνελ “The transformative power of AI”, που διοργανώθηκε από την Endeavor στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, ο κ. Βυζάς, μετέφερε στο πάνελ την εμπειρία του από την οπτική του επικεφαλής του Κέντρου Αριστείας της EY για AI & Data στην Ελλάδα, στο οποίο απασχολούνται πάνω από 300 επιστήμονες και επαγγελματίες, που υποστηρίζουν καθημερινά επιχειρήσεις και οργανισμούς σε περισσότερες από 30 χώρες, να βρουν τις απαντήσεις στα «εάν» και στα «πώς» της τεχνητής νοημοσύνης.

Όπως τόνισε, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να κινηθούν με ταχείς ρυθμούς όσον αφορά την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, αλλιώς βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο να αποτύχουν χωρίς καν να έχουν προσπαθήσει.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Βυζάς εξήγησε ότι η τεχνητή νοημοσύνη υπάρχει ήδη αρκετά χρόνια, απλώς σήμερα εξετάζουμε τους τρόπους με τους οποίους θα ενσωματώσουμε την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (GenAI) σε όλες τις επιχειρηματικές λειτουργίες, καθώς και πώς θα μπορέσουμε μέσω των δυνατοτήτων της να βελτιώσουμε ήδη υπάρχουσες διαδικασίες – όπως, για παράδειγμα, βελτίωση προβλεπτικών αλγόριθμων με άντληση πληροφορίας μέσω social media posts, ειδήσεις, κ.ά.

Για να επιτευχθεί αυτό, οι οργανισμοί θα πρέπει να επικεντρωθούν σε δύο διαστάσεις: την τεχνική/τεχνολογική (hard) και την οργανωσιακή/ανθρώπινη (soft). Στην πρώτη, περιλαμβάνονται οι περιπτώσεις χρήσης (use cases), τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLMs), οι πλατφόρμες, η αποθήκευση δεδομένων, η συνδεσιμότητα, κ.ά. Στη δεύτερη διάσταση, συναντάμε την αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου, τους τομείς προς επένδυση, την ηθική και υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, τα ρυθμιστικά πλαίσια (π.χ. EU AI Act) και, βεβαίως, το ανθρώπινο κεφάλαιο.

Ο κ. Βυζάς έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αξία της προσέλκυσης, της εκπαίδευσης και της ενδυνάμωσης του ανθρώπινου ταλέντου σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης, υπογραμμίζοντας ότι, στο μέλλον, κάποιοι θα είναι ειδικοί σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης, όμως όλοι θα τη χρησιμοποιούν – συνεπώς είναι κάτι που μας αφορά όλους.

Καταλήγοντας, ο κ. Βυζάς εξήγησε ότι όλα όσα ανέφερε, δημιουργούν την ανάγκη για δια βίου εκπαίδευση, τόσο σε τεχνικές και τεχνολογικές δεξιότητες, όσο και σε soft δεξιότητες, όπως η ευελιξία και η ανθεκτικότητα. Συνεπώς, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην αλλαγή του τρόπου εκπαίδευσης, αλλά και του χρονισμού της, διευρύνοντάς τη, ούτως ώστε να καλύπτει όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου.

Σημειώνεται ότι στο πάνελ συμμετείχαν και οι Irina Obushtarova ,Co-founder & CEO, The Recursive, Victor Trokoudes, CEO, Plum Fintech, Μιχάλης Πετυχάκης, CEO, Orfium, Nikhil Arora, CEO, Epignosis και Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Καθηγητής Electrical Engineering & Computer Science του Πανεπιστημίου MIT των ΗΠΑ και επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, υπό τον συντονισμό του Ανδρέα Σταυρόπουλου, Partner, Threshold Ventures Inc.

Related posts

CNL Capital: Η Ν. Χατζηγεωργίου επικεφαλής της μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου

admin

Η Eurolife FFH συνεχίζει να στηρίζει τη συζήτηση για το δημογραφικό

admin

Μπλε Κέδρος σε Υπ. Τουρισμού: Δεν είναι σύννομη η έκδοση πράξης μερικής σφράγισης

admin

Intrakat: Επιστροφή σε λειτουργικά κέρδη, αύξηση εσόδων 45%

admin

Στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Νάξου συμμετέχει η OTE Academy

admin

Εκδότες βιβλίων: Χωρίς τη γνώμη μας νομοθετούν νέο φορέα

admin

ΟΛΘ: Νέο εκτελεστικό μέλος στο ΔΣ η Zonglyu Lu

admin

Ημέρα προσλήψεων διοργανώνει η Emirates

admin

Cyclopt: Έτος εξέλιξης και ανάπτυξης το 2021

admin