Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Unibios: Τριπλό όφελος από την πώληση ακινήτου

Στην πώληση του τμήματος του ακινήτου που η ίδια δεν χρησιμοποιεί για λειτουργικούς σκοπούς προχώρησε η Unibios, μια κίνηση που επιτυγχάνεται μετά από πολυετείς προσπάθειες και είναι σε θέση να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην εισηγμένη εταιρεία.

Ειδικότερα, η Unibios έχει πολλές φορές επικοινωνήσει εδώ και πολλά χρόνια την πρόθεση αξιοποίησης του πλεονάζοντος χώρου του ακινήτου που διαθέτει στη Μαγνησία και έτσι όχι μόνο υλοποιεί έναν από τους σημαντικούς στόχους της, αλλά επιπλέον αυτό γίνεται και έναντι τιμήματος που υπερβαίνει τις αρχικές προσδοκίες της διοίκησης, αλλά και τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς.

Συγκεκριμένα, το τίμημα διαμορφώθηκε στα 3,7 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα:

Πρώτον, να εγγραφεί λογιστικό έκτακτο κέρδος που θα κυμανθεί κοντά στο 1,3 εκατ. ευρώ.

Δεύτερον, θα εξοφληθεί το σύνολο του δανεισμού που «έφερε πάνω» του το συγκεκριμένο ακίνητο, το οποίο σημαίνει μηνιαία εξοικονόμηση τοκοχρεολυσίων γύρω στα 60 χιλιάδες ευρώ.

Τρίτον, θα περισσέψει από την όλη συναλλαγή ρευστότητα κοντά στο ένα εκατ. ευρώ, η οποία θα μπορέσει να διατεθεί για την περαιτέρω ανάπτυξη της εισηγμένης. Επίσης, είναι προφανές ότι από το συνδυασμό των παραπάνω θα βελτιωθούν οι δείκτες ρευστότητας και κεφαλαιακής διάρθρωσης της εταιρείας.

Κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, η Unibios βελτίωσε τις οικονομικές της επιδόσεις, ανεβάζοντας τον κύκλο εργασιών της από τα 3,52 στα 5,19 εκατ. ευρώ και το EBITDA από τα 406 στα 598 χιλ. ευρώ και ευελπιστώντας πως η τάση αυτή θα συνεχιστεί και κατά το δεύτερο μισό του 2023.

Η ανακοίνωση της εισηγμένης

Η Εταιρεία UNIBIOS Α.Ε. Συμμετοχών, ανακοινώνει ότι την 23.10.2023 συνυπέγραψε με επενδυτή δεσμευτικό συμβολαιογραφικό προσύμφωνο για την πώληση τμήματος του ακινήτου ιδιοκτησίας της στην Α’ ΒΙΠΕ Βόλου.

Το ακίνητο αυτό, έκτασης 31 στρεμμάτων περίπου με βιομηχανικό κτίριο αποτελεί μέρος της ευρύτερης ιδιοκτησίας της UNIBIOS συνολικής έκτασης 64 στρεμμάτων με δύο κτίρια. Το τίμημα της πώλησης θα ανέλθει σε € 3.700.000.

Διευκρινίζεται ότι το ακίνητο του Βόλου με τα δύο επ’ αυτού κτήρια είναι αντικείμενο σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης με εκμισθωτή την Τράπεζα Eurobank. Στα πλαίσια της συναλλαγής, η Εταιρεία θα προχωρήσει στην εξαγορά του υπολοίπου της χρηματοδοτικής μίσθωσης και κατόπιν στην κατάτμηση και μεταβίβαση του ημίσεος περίπου του οικοπέδου με το επ’ αυτού κτήριο.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής επιφέρει τα εξής αποτελέσματα:

(1) Η εταιρία θα εγγράψει λογιστικό κέρδος ποσού περίπου € 1.320 χιλιάδων δεδομένου ότι η αξία του ακινήτου στα βιβλία της υπολείπεται του τιμήματος της πώλησης κατά το ποσό αυτό.

(2) Το ποσό που καταβάλει η εταιρεία για τόκους, με βάση το σημερινό επίπεδο επιτοκίων, και οι αποσβέσεις αναμένεται να μειωθούν αθροιστικά κατά περίπου € 300 χιλιάδες ετησίως, με αντίστοιχη βελτίωση των αποτελεσμάτων προ φόρων.

(3) Η αξία πώλησης του ακινήτου υπερβαίνει το ανεξόφλητο υπόλοιπο της χρηματοδοτικής μίσθωσης, κατά περίπου € 1.115 χιλιάδες οπότε με την ολοκλήρωση της συναλλαγής τα καθαρά ταμιακά διαθέσιμα του ομίλου θα αυξηθούν κατά το ποσό αυτό.

(4) Τέλος, με την λύση της χρηματοδοτικής μίσθωσης το υπόλοιπο του οικοπέδου μετά του επ’ αυτού κτιρίου, θα παραμείνει στην Εταιρεία ελεύθερο βαρών.

Δεδομένου ότι το προς πώληση τμήμα του ακινήτου δεν αξιοποιείτο από την Εταιρεία, δεν θα υπάρξει κάποια επίπτωση στην λειτουργία του ομίλου UNIBIOS AE Συμμετοχών.

Related posts

Cosmote e-Value: Αύξηση 35% του τζίρου το 2021 και μεγάλα έργα

admin

Jumbo: Στις 2 Ιουνίου η ΓΣ για μη διανομή μερίσματος

admin

Χρυσός Χορηγός στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών η Εθνική Ασφαλιστική

admin

Διάκριση της ΟΛΠ στην Εβδομάδα Βιώσιμης Ανάπτυξης

admin

Επ. Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκε η εξαγορά της Παυλίδης Μάρμαρα από την Dolit

admin

Πλαστικά Θράκης: Μείωση απιοβλήτων και επενδύσεις στις ΑΠΕ

admin

Εφυγε από τη ζωή ο Παντελής Παντελιάδης

admin

Κλίμα αισιοδοξίας στη ΣΙΔΜΑ, «όλα καλά» με τις τράπεζες

admin

Profile: H fintech Cirdan Capital, στο Ηνωμένο Βασίλειο, επιλέγει το Axia

admin