Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

UBS: Αναμένει αυξημένη ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα

UBS: Αναμένει αυξημένη ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα

Θετικές είναι οι προβλέψεις της UBS για την ανάπτυξη και τη μείωση του χρέους της Ελλάδας έως το 2025, με τους αναλυτές να προβλέπουν, επίσης, μεγάλη ζήτηση για τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Αναλυτικότερα, η UBS προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 3%, περίπου, τα δύο επόμενα χρόνια, ενώ όσον αφορά το χρέος, αναμένεται μείωσή του στο 159% του ΑΕΠ το 2023, στο 152% του ΑΕΠ το 2024 και στο 144% του ΑΕΠ το 2025. Η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και από τη Fitch, αποτελεί, επίσης, σημαντικό γεγονός για τα ελληνικά ομόλογα, καθώς είναι δυνατό να συμπεριληφθούν στους δείκτες.

Τα ελληνικά ομόλογα, πλέον, μπορούν να μπουν στον Bloomberg Euro Aggregate Treasury Bond Index και σε άλλους δείκτες που περιλαμβάνουν μόνο ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας, κάτι που αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τη χώρα και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη ζήτηση για τους εν λόγω τίτλους. Η ένταξη στον Bloomberg Euro Aggregate Treasury Bond Index αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο.

Η στάση της UBS απέναντι στα ελληνικά ομόλογα είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη, καθώς το spread έναντι των γερμανικών bund συρρικνώνεται, ήδη, από τα μέσα Οκτωβρίου, ενώ το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει, επίσης, ευνοϊκό.

Η μείωση του χρέους κατά σχεδόν 60 ποσοστιαίες μονάδες κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη, ενώ η καθοδική τάση συνεχίζεται, στηριζόμενη στις προσδοκίες για ισχυρή ανάπτυξη και τα επόμενα έτη, αλλά και δημοσιονομική προσαρμογή.

Η UBS, μεταξύ άλλων, αναμένει πως η Ελλάδα θα υπεραποδώσει έναντι άλλων χωρών της Ευρωζώνης και θα παρουσιάσει σημαντική ανάπτυξη, εν μέρει, λόγω του Ταμείου ανάκαμψης. Θετική είναι, φυσικά, και η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, η εικόνα του τραπεζικού κλάδου, καθώς και η καλύτερη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών.

Για το 2023, η UBS προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 1% του ΑΕΠ, ενώ για το 2024 και το 2024 αναμένεται περαιτέρω αύξηση στο 2,1% και το 2,5% αντίστοιχα. Οι αλλαγές στη φορολόγηση και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θεωρούνται, επίσης, παράγοντες που μπορούν να βελτιώσουν τα δημόσια οικονομικά και χαρακτηρίζονται ως σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

#UBS #ελληνικά_ομόλογα #ομόλογα_Ελληνικού_Δημοσίου #Αυξημένη_ζήτηση #ΕΝΤΑΞΗ_ΣΕ_ΔΕΙΚΤΕΣ

Related posts

Χρηματιστήριο: Ελπιδοφόρο στοιχείο η διατήρηση της στήριξης των 1170 µονάδων

admin

Η «ομάδα» Ηλιόπουλου μηδένισε τη συμμετοχή της στη MIG

admin

Η XSpot Wealth επεκτείνεται στο Ντουμπάι

admin

ΕΛΓΕΚΑ: Άπρακτη η προθεσμία για τη συναλλαγή με την GSBG

admin

Morgan Stanley: Τιμή-στόχος €46 για την Mytilineos

admin

Χρηματιστήριο: Σε πλήρη εξέλιξη η συσσώρευση στις 1.170 µονάδες

admin

Εθνική Τράπεζα: Εγκρίθηκε ο κανονισμός για το stock awards 2023

admin

Συγκροτήθηκε το ΔΣ της ΕΥΔΑΠ-Πρόεδρος η Θεοδώρα Βαρβαρίγου

admin

Σαράντης: Αγορά 23.000 μετοχών από τον Κυριάκο Σαράντη

admin